Alzheimer Tedavisinde Biofeedback ve Stres Kontrolü

Biofeedback birçok Alzheimer vakası için mükemmel sonuçlar verebilir.

Alzheimer Tedavisinde Biofeedback ve Stres Kontrolü

Biofeedback
Biofeedback eğitimi ve nörobiofeedback (NBF); basit elektronik cihazlar kullanarak bilinçsizce yapılan normal bedensel işlevlerin (nefes alma, kalp atım hızı ve kan basıncı gibi) bilinçli olarak nasıl düzenleneceğini öğrenme metotlarıdır. NBF cihazları; izlenen kişinin biyolojik sistemleri hakkında anında bilgi ya da "feedback” (geri bildirim) verir, böylece kişi bilinçli olarak bu sistemi etkilemeyi öğrenebilir. New York, Croton-on-Hudson, Alexandria Doğal ve Bütünleştirici Tıp Enstitüsü kurucu tıbbi direktörü M.D. Rima Laibow; " Birçok Alzheimer vakasında Nörobiofeedback’in olağanüstü bir tedavi olduğunu gördüm” diyor. Dr. Laibow, Alzheimer vakalarında NBF’nin aşağıdaki olumlu etkileri yarattığını iddia etmektedir:
  • Aşırı kortizol seviyesini düşürür
  • Beynin fonksiyonel kapasitesini yeniden dengeler
  • Uygun beslenme ile birlikte olduğunda, NBF yeni dentritik / nöral gelişimini arttırır
  • NBF beyin dokusunun tahrip olduğu yerde beynin holografik doğasından faydalanır ve fonksiyonlarını tekrar kazanmasını sağlar.

Dr. Laibow "Yetenekli uygulayacıların elllerinde olduğunda NBF birçok hasta için etkili rehabilitasyon fırsatları sunmaktadır” der. Ancak, NBF’in öncelikle toksik alerjik ve beslenme faktörleri için kapsamlı testler yapılmaksızın asla uygulanmaması gerektiğine dikkat çekmektedir. Biofeedback; hekimin ofisinde ya da bu işlemleri yapmak üzere eğitim almış olan hasta bakıcının doktorla sık sık görüşmesi ile evde gerçekleştirilebilir.

Stresin Azaltılması  
Yüksek stres düzeyi, kısa vadede, bireylerin dikkat verme, odaklanma ve bildiklerini kolaylıkla hatırlama yeteneğini bozmaktadır. Ancak, yaşlama sürecini hızlandırdığı ve beyin dejenerasyonuna neden olduğu için stresin uzun süreli etkileri çok daha ciddidir. Dr. Khalsa’ya göre, meditasyon kortizol ve lipit peroksidaz (serbest radikal aktivitesi işaretlerinden birisidir) salınmasını inhibe edip DHEA düzeyini arttırarak büyük fayda sağlamaktadır. Dr. Khalsa’ya göre, meditasyon öğretilen deneklerde düşürülmüş kortizol düzeyi ve iyileştirilmiş hafıza fonksiyonu görülmektedir. "Erken yaş hafıza kayıplarını tersine çevirmek amacıyla meditasyonun bir araç olarak kullanılması klinik araştırmalar için de uygun bir alandır.” diye eklemektedir. 

Gevşeme teknikleri tek başına Alzheimer’ı düzeltemezken bazı stres azaltma yöntemlerinin belirtilerin ilerlemesini azalttığı görülmüştür. Athens, Ohio Üniversitesi Klinik Fizyoloji bölümünde yardımcı doçent olan Ph.D. Julie Suhr, hafif ve orta derecede etkilenmiş Alzheimer hastalarından oluşan iki grup ile çalışmıştır. Evde uygulama süresi de dahil olmak üzere toplam beş seansta bir gruba progresif kas rahatlatma teknikleri öğretilirken ikinci gruptan basitçe zihinlerinde rahatlatıcı sahneler düşünmeleri istenmiştir. Her iki grupta daha az anksiyete görülmesine rağmen, yalnızca gevşeme hareketleri öğretilen grup için hafızada gelişme kaydedilmiştir.

Aşırı kortizol üretimini inhibe edecek herhangi bir stres azaltma tekniği beyin için optimal uzun ömürlülük sağlamak için faydalıdır. Diyaframa nefes alma, meditasyon, egzersiz, güdümlü görsellik ve esansiyel yağların kullanımı; vücudu yatıştırma ve duyguları sakinleştirme sağlayan yollara yalnızca birkaç örnektir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye