Alzheimer Tedavisinde Zihinsel ve Fiziksel Egzersiz

Çalıştırılmayan beyin körelmeye yüz tutar ve fonksiyonlarını gerçekleştiremez.

Alzheimer Tedavisinde Zihinsel ve Fiziksel Egzersiz

Yıllar önce kasların kullanılmadığında eridiklerinin keşfedilmesi gibi sinir sistemi ve beyni inceleyen bilim adamları da tembellikle ihmal edilen beyin fonksiyonlarının erozyona uğradığını keşfetmişlerdir. State College, Pennsylvania Devlet Üniversitesinde fizyolog olan Ph.D. K. Warner Shaies uyarılmanın önemli olduğuna inanmaktadır. "Eğer kaslarınızı egzersizle çalıştırmazsanız sarkarlar. Eğer beyniniz uyarılmazsa optimal zihinsel fonksiyonları korumak için gerekli olan yeni bağlantılar kurulmaz.” Emekli olmuş, hareketsiz ve hayata dahil olmayan kişiler zihinsel bozulmaya eğilimlidirler. "Eğer hiçbir şey yapmazsanız, çok kısa süre sonra hiçbir şey yapamazsınız” diye uyarmaktadır Dr. Shaie.

Dr. Shaie’ye göre, 60 ila 80 yaş arasındaki dönem zihinsel dejenerasyon düzeyinin belirlenmesinde en kritik dönemdir. 60 yaşındaki birçok kişi çok az bilişsel zayıflama gösterirken; 80 yaşındaki bireylerin fonksiyonlarının 20 yıl öncesiyle aynı olduğunu görmek çok nadirdir. Sürekli öğrenme ve problem çözme zihni uyarır ve "paslanmasını” engeller. Beyin fonksiyonlarının korunmasına yardım eden zihinsel stimülasyon fikir paylaşımı, yeni konuları tartışma, bulmaca çözme, enstrüman çalmak, sanatsal faaliyetlerle meşgul olmak ve hatta sinemaya gitmeyi kapsamaktadır.  

Dr. Shaie "Zihinsel yeteneklerini koruyan kişiler düşünme ve karar vermeyi gerektiren aktiviteleri arayıp bulma eğilimindedir” demektedir. Örneğin, briç oynamak tombala oynamaktan çok daha iyidir. Çapraz bulmacalar zihni çalıştırmaya yardımcı olur. Yapbozlar kişinin üç boyut algısına yardımcı olur. Hatta kişinin karmaşık bir hareketi nasıl yapacağını anlaması gerektiğinden dans etmek bile yardımcı olabilir.

Ayrıca fiziksel egzersiz unutkanlık oranını da azaltmaktadır. Aerobik hareketin kan akışını arttırıp ve sinir hücrelerinin gelişimini sağlayarak zihinsel fonksiyonların gelişimini %20-%30 artırdığı keşfedilmiştir. Fiziksel egzersiz Alzheimer’ı engellemez ancak toksin birikmesi, yüksek kan basıncı, inme, diğer kardiyovasküler hastalıklar gibi Alzheimer’a neden olan risk faktörlerini azaltmak suretiyle geciktirebilir. Ayrıca, Alzhimer faktörlerinden birisi olarak düşünülen beyindeki sinir hücreleri çevresinde amiloid plaklarının birikmesini de engeller.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye