Bursit - Nedir

Eklemler ve kemikler üzerinde yastık görevi gören bursaların iltihaplanmasıyla oluşan rahatsızlıktır.

Bursit

Bursit, bursa olarak adlandırılan ve genellikle eklemlerde bulunan küçük destek yastıkçıklarının enflamasyonu olarak tanımlanabilir. Bursalar, eklem bölgelerinde ya da yakınlarında bulunan, kemiklerin, tendonların ve kasların arasında yer alan, sıvı dolu küçük yastıkçıklardır. Bu yastıkçıklar kemiklerin, kasların ve tendonların birbirlerini sürtünmelerini minimuma indirerek bu yapıları destekleyip koruyan, ayrıca eklemin hareketini rahat bir şekilde yapmasını sağlayan yapılardır. Bursit ise, bahsedilen bursaların enflamasyonuna (iltihap ve yangı) verilen tıbbi bir addır.

Bursitin sıkça meydana geldiği yapılar omuzlar, dirsekler ve kalça kemikleridir. Ancak bursit, Bursaların bulunduğu diz, topuk ve ayak başparmağındaki büyük eklem gibi bölgelerde de meydana gelebilir. Bursitin genellikle sıklıkla hareket eden eklemlerde oluştuğunu söyleyebiliriz.

Bursit tedavisinde esas, etkilenen eklem bölgesinin dinlendirilmesi ve travmalara karşı korunmasıdır. Genellikle bu koruyucu tedavi yöntemi uygulandığında bursit çoğunlukla birkaç hafta içerisinde iyileşir. Ancak iyileşme döneminden sonra tekrarlayan alevlenme dönemleri de gelişebilir.

Bursitin en temel sebebi, eklem civarında bulunan bursanın incinmesine neden olabilecek pozisyonlar ya da tekrarlayan hareketlerdir. Bahsedilen hareketlere örnek olarak:
  • Bir beyzbol topunu fırlatmak,
  • Bir nesneyi sürekli olarak baş hizasının yukarısına kaldırmak,
  • Uzun süreler dirseklerinizi masa gibi sert bir nesnenin üzerine yaslamak,
  • Halı sermek ya da yer silmek gibi bazı faaliyetleri yapabilmek için dizlerin üzerinde emeklemek,
  • Özellikle sert zeminler üzerinde uzun süreler oturmak gibi örnek hareketler verilebilir.
Diz ve dirsek gibi bazı eklemlerde bulunan bursalar cildin hemen altında yer almaktadır. Bu nedenle bahsedilen eklemlerin hasar görmesi hatta bu hasar sonucu derinin yırtılmasıyla bu bölgelerdeki bursalar enfeksiyon kaparak "septik bursit” meydana gelebilir.

Bursit oluşan eklem bölgelerinde en sık meydana gelen semptomlar şunlardır:
  • İlgili eklem bölgesinde ağrı, acı ve tutukluk,
  • İlgili eklem bölgesi hareket ettirildiğinde ya da bu bölgeye hafif bir basınç uygulandığında ağrı şiddetinin artması,
  • İlgili eklem bölgesinde şişkinlik ve kızarıklık
  • Eğer bursitten şüpheleniyorsanız ve aşağıdaki belirtiler sizde de mevcutsa, bir doktora görünmeniz gerekebilir:
  • Hareketi kısıtlayacak şiddette eklem ağrısı,
  • Ağrının 1-2 haftadan daha uzun sürmesi,
  • Etkilenen bölgede şişlik, kızarıklık, morarma ya da döküntü gibi belirtiler,
  • Keskin ve batıcı tipte ağrı (özellikle hareket ettirdiğinizde),
  • Yüksek ateş

Bursit tedavisinin esasını koruyucu tedavi yöntemleri oluşturur. Öncelikle ağrıyan bölgenin korunması, hareket ettirilmemesi ve dinlendirilmesi, ağrı ve ödeme karşı buz kompreslerinin uygulanması ve gerekirse ağrı kesici alınması tavsiye edilir. Koruyucu tedavinin işe yaramadığı durumlarda ise aşağıdaki tedavi seçenekleri denenebilir:

İlaç Tedavisi: Eğer bursit, bir enfeksiyon ya da yaralanma sonucu meydana gelmiş "septik bursit” ise o zaman bu duruma neden olan mikropların öldürülmesi için uygun bir antibiyotik reçete edilebilir.

Terapi: Doktorunuz ilgili eklemin çevresindeki kasları güçlendirmek, ağrıyı azaltmak ve iyileşme döneminden sonra meydana gelebilecek bir alevlenme dönemi riskini ortadan kaldırmak için uygun fizik tedavi egzersizlerini ya da yöntemlerini önerebilir.

Enjeksiyonlar: Doktorunuz bursa bölgesindeki enflamasyonu azaltmak için ilgi bölgeye kortikosteroid içeren bir ilaç enjekte edebilir. Genellikle bu tedavinin hemen akabinde bursit semptomları çok hızlı bir şekilde gerileme gösterir ve ağrı hafifler. Çoğunlukla tek bir enjeksiyon tedavi için yeterli olmaktadır.

Cerrahi Operasyon: Çok nadir tercih edilen ve kronikleşmiş vakalarda uygulanan bir yöntemdir.

Besin tedavisi
Natüropatlar ve beslenme uzmanları, bursitin altında yatan neden olarak diyetin rolünü vurgulamaktadır. Kalsiyumun vücut tarafından yanlış kullanımının, magnezyum eksikliğinin ve gıda alerjilerinin bursitte rol oynayabileceği düşünülmektedir. Tavsiye edilen diyet aşağıdakileri içerebilir:
  • Taze meyve, sebze ve tam tahıllar
  • Alerjilere veya sindirim sorunlarına neden olabilen gıdalardan kaçınma
  • Multivitamin ve mineral takviyeleri
  • A, C ve E vitaminleri, selenyum ve çinko takviyesi
  • Bitkisel tedavi
  • Herbalistler bursitin tedavisinde aşağıdaki bitkileri önerirler:
  • Zerdeçal
  • Bromelain (ananasta bulunan bir enzim)
  • Sarımsak
  • Üzüm çekirdeği ekstresi
  • Çam ağacı kabuğu ekstresi
  • Turunçgillerde bulunan bioflavonoidler

Homeopati
Bursit için homeopatik tedaviler arasında Belladonna, Bryonia ve Rhus toxicodendron yer alır.

Hidroterapi
Yaralanmanın ardından mümkün olduğunca çabuk buz uygulamak akut bursite bağlı iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Ancak iki günlük buz tedavisinin ardından buz yerine ısı tatbiki daha yararlı olur. Ilık bir ısıtıcı ped ya da sıcak havlu, sıcak duş ya da banyo bursit belirtilerini azaltabilir.

Akupunktur
Akupunkturun bursit ya da diğer durumlardan kaynaklanan kalça ve omuz ağrısının tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Kiropraktik
Bir kiropraktörün yapacağı spinal manipülasyon, etkilenen eklemlerin üzerindeki basıncı azaltarak bu eklemlerin hareketini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Beden çalışması
Beden çalışması etkilenen bölgenin rahat ettirilmesi ve masaj ile başlar. Masaj, bölgede kan dolaşımını artırarak iltihabı ve ağrıyı azaltabilir. Beden çalışmasının başlangıç aşamasını takiben hastalar, eklem hareketliliğini artırmaya ve eklemlerin çevresindeki kasları güçlendirmeye yardımcı olan yoga egzersizlerine katılabilirler.

Evde Yapılabilecekler
Etkilenmiş alanı dinlendirin ve hareket ettirmeyin.
Şişmeyi önlemek için buz uygulayın.
Yan yatıyorsanız dizlerin arasında küçük bir yastık yerleştirin.
Yatar pozisyondan kalkarken ağırlığınızı dirseklerinize vermeyin, bu şekilde dirseklere olan baskıyı önleyin. 
İlk şişme buz ile indirildikten sonra sıcak bir torbayla hem iyi hissedebilirsiniz hem de dolaşımı artırarak bursadaki aşırı sıvıdan kurtulabilirsiniz. 
Narin bir masaj da faydalıdır fakat eğer bursit nedeni bir enfeksiyonsa  masajdan kaçının. 
Doktorunuz eklemi çevreleyen kasları güçlendirmek için fizik tedavi tavsiye edebilir. Eklemin etrafında daha güçlü kaslar olması şoku emer ve durumun sık sık veya herhangi bir zamanda tekrarlanmasının önüne geçer. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye