Düz Tabanlık - Nedir

Düztabanlılık doğuştan meydana gelebildiği gibi daha sonradan kazanılmış bir rahatsızlık da olabilir.

Düz Tabanlık

Sağlıklı bireylerde ayak tabanı ortasında içeriye doğru hafif bir kavis vardır ve yere basılırken bu kavisli bölge yer zeminiyle tam olarak temas etmez ya da temas etse bile buradaki basınç çok azdır. Ancak düztabanlılık olarak adlandırılan ortopedik bozuklukta ayak tabanının ortasındaki bu kavisli bölge yere basıldığında yer ile tam olarak temas eder duruma gelir ve kavis tamamıyla kaybolur.

Düztabanlılık doğuştan meydana gelebildiği gibi daha sonradan kazanılmış bir rahatsızlık da olabilir. Genellikle ağrısız olmasına rağmen bazı kişilerde, özellikle yürüyüş sonrası, çabuk yorulma ve ayak ile topuk bölgesinde ağrı meydana getirebilen bir rahatsızlıktır. Nadiren bazı kişilerde ayak bileği ve dizle ilgili şikayetler de görülmektedir.
1)Doğuştan: Kalıtsal özellikler bir kişide doğumsal olarak meydana gelen düztabanlılığın nedeni olabilmektedir. Doğumsal düztabanlılık görülen bir kişinin ailesindeki bireylerden herhangi birinde de düztabanlılık görülmesi olasılığı %80’dir. Bu oran hastalığın meydana gelmesinde genetiğin önemini vurgulamaktadır. Doğuştan kaynaklanan düztabanlılığın genetik nedenlerin yanı sıra yaygın eklem gevşekliği ve bağ gevşekliğinin görüldüğü sendromlar (Down sendromu gibi) gibi farklı nedenleri de olabilir.

2)Yaralanmalar, Çeşitli Hastalıklar, Ayağa Binen Aşırı Yük, Uygun Olmayan Ayakkabı Seçimi ve Yaşlanma Süreci: Doğumdan sonra zaman içerisinde meydana gelen düztabanlılık, bahsedilen sebeplerden de kaynaklanıyor olabilir. Özellikle obezite gibi ayağa aşırı yük bindiği hastalıklarda veya hipertansiyon ve diyabet gibi yumuşak dokuların ve bağ dokusunun zarar görebildiği çeşitli hastalıklar sonucu meydana gelebilme riski vardır. 

Düztabanlılık pek çok hastada belirti vermeyebilir. Ancak bazı kişilerde özellikle topuk ve ayak kavisi bölgesinde ağrı meydana gelebilir. Bunun haricinde özellikle ayak bileğinin iç kısmında şişme meydana gelebilir. Nadiren bazı kişilerde diz bölgesinde de ağrı görülebilir.
Genellikle ağrının olmadığı ve belirtilerin görülmediği durumlarda ya da şikayetlerin hastayı fazla rahatsız etmediği durumlarda mümkün olduğunca ortopedik cerrahi operasyonlardan kaçınılması tavsiye edilir.

Tedavi için ilk etapta ayak kavisini destekleyen ortopedik tabanlıkların ya da ortopedik malzemelerin kullanılması tavsiye edilir. Ağrı zaman zaman hastayı çok rahatsız edici duruma geldiğinde uzman bir hekimi ziyaret ederek, hekimin önerdiği yan etkileri az olan bir  non-steroid anti enflamatuar ilaç ile ağrının şiddetini azaltmak mümkündür.

Düz tabanlı kişilerin aşil tendonu genellikle sağlıklı bireylere kıyasla daha kısadır. Bu nedenle aşil tendonunun egzersiz yapılarak uzatılmasının hastalık belirtilerini azaltabileceği düşünülmektedir. Gerekirse bu kişilerin yapacakları egzersizler konusunda kendilerine destek olabilecek bir ortopedi uzmanını veya fizik tedavi uzmanını ziyaret etmeleri de önerilebilir.

Yukarıda sayılanların haricinde düztabanlı kişilerin hareket etmeden çok uzun süreler ayakta kalmalarının ya da aşırı efor isteyen uzun süreler yürüme ya da koşma gibi aktivitelerin yapılmasının hastalık semptomlarını arttırabileceği tahmin edilmektedir. Düztabanlı kişilere özellikle terlik ya da sandalet tarzı ayakkabılardan ziyede, ayağın fiziksel yapısına destek verebilecek ve ayak numaralarına tam uyan ayakkabıları giymeleri tavsiye edilmektedir.

Eğer yukarıda bahsedilen terapi yöntemlerinin tümü yapılmasına rağmen rahatsızlık hastayı oldukça rahatsız ediyorsa uzman bir doktorla görüşülerek cerrahi operasyonun kendileri için uygun bir alternatif olup olmadığını tartışmaları önerilmektedir.

Çoğu esnek düztabanlık vakası ağrı veya rahatsızlık şeklinde belirtiler göstermese de, normal bir durum değildir. Problemi önlemek tedavi etmekten, özellikle de ayak gelişimi durduktan sonra tedavi etmekten daha kolaydır. Çıplak ayaklı vakit geçirmek esnek düztabanlığı ve diğer ayak ya da yürüyüş dengesizliklerini önlemek için en iyi yöntemdir. Tüm ayağı ve kavisleri güçlendirmek için ayağı her zaman doğru konumlandırmak önemlidir. Bu yüzden giyilen ayakkabı düz ve esnek olmalı, ayağa tam oturmalıdır. Bu da topuk ve parmak seviyelerinin aynı olması, tabanda ya hiç ya da çok az dolgu olması ve tüm ayakkabının her yöne doğru eğilebilecek şekilde esnek olması anlamına gelir. Önünün, ayak parmaklarının birbirinden ayrılabilecek kadar geniş olmasına da dikkat edilmelidir. 

Çıplak ayakla ayakta durmak veya yürümek, düztabanlığı doğal olarak tedavi etmek için iyi bir başlangıçtır. Çıplak ayakla tek ayak üstünde durmak, hafifçe zıplamak, ayağın normal gelişimini destekler. Çıplak ayakla koşmak ise bacağın alt kısmının ve ayakların kaslarını, tendonlarını, bağ dokularını doğal bir şekilde güçlendirir. Çıplak ayakla koşan bir çocuğun esnek düztabanlık geliştirmesi ayakkabıyla koşan bir çocuğa göre daha az olasıdır.

Bazen düztabanlık için başka müdahaleler ve terapiler gerekir. Esnek düztabanlığa göre daha az yaygın olan rijid düztabanlıkta problemin sebebi iyileştirilmelidir. Eğer rijid düztabanlık ağrı gibi problemlere yol açıyorsa, ameliyat ve ortotik çözümler düşünülebilir. Tetik noktası terapisi rijid düztabanlığa ve özellikle de esnek düztabanlığa, ayaktaki yapıları destekleyerek yardımcı olabilir. Kavise verdiği destekten dolayı tibialis posterior kası düztabanlık vakalarında üzerinde çalışılması önemli bir kastır. 

5 parçalı bir egzersiz planı düztabanlık için faydalı olmaktadır:
1- Isınma: Ayakta dururken, bütün ayak parmaklarınızı havaya kaldırıp, indirin. 12 kere tekrarlayın. Sonra ayak parmaklarınızı kaldırın ve birbirinden ayırın, indirin. 12 kere tekrarların. Sağ topuğunuzu kaldırın, ayağınızın diğer kısımlarını yerde hissedin. Bir taraftan diğer tarafa yerde yuvarların. Her bir ayak için 12 kere tekrarlayın. 
2- Salla & Yuvarla: Bu, bileğin esnekliğini ve gücünü artırır. Ayakları yerde düz tutarken, dışarı doğru sallayın ve ayağın içlerinin üstünde duracağınız şekilde yuvarlayın. 12 kere tekrarlayın.
3- Katlama: Bu hareket ayağın kavisini esnetir ve ortasını güçlendirir. İki ayağın üstünde dururken sağ topunuzu kaldırıp indirin. 12 kere tekrarlayın ve diğer ayağa geçin.
4- Akıllı Parmaklar: Kavisin esnekliğini artırır. Ayaklar düz olacak şekilde yere basın. Yerde parmaklarınızı uzatın ve yine yerde tutarak geri çekin. Kavis bu sırada biraz yükselecektir. Parmakları kıvırmamaya gayret edin. 12 kere tekrarlayın.
5- Parmak Çalışması: Koordinasyonu, parmak esnekliğini ve kas gücünü geliştirir. 10 parmağı da yerden kaldırın. Diğerleri havadayken başparmaklarınızla yere vurun. Sonra diğerleri havadayken küçük parmaklarla vurmayı deneyin. Daha sonra ortadaki üçer parmak havada dururken başparmak ve küçük parmakları yere değdirin.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye