Evde Parfüm Yapımı

Parfümünüzü evde yaparak zararlı kimyasallardan korunabilirsiniz.

Evde Parfüm Yapımı

Parfümünüzü organik ürünlerle kendiniz yaparak hem genel sağlığınıza katkıda bulunabilir hem de maruz kaldığınız kimyasal maddeleri azaltabilirsiniz. Ticari parfümler şık tasarımlarına ve popüler markalarına karşın iyi kokan petrokimyasallarla doludur. Parfümlerde kullanılan kimyasalların %95’i petrolden üretilir ve çoğu oldukça zehirlidir. Çoğu parfüm koktuğu çiçekten veya baharattan değil petrolden damıtılmış sentetik aromalardan yapılır. Bunlar da saman nezlesi, baş ağrısı, alerjik reaksiyon, ciltte tahriş veya duygusal çalkantı gibi sağlık problemlerine sebep olabilir. 

Evde kendi parfümünüzü yapmak kolaydır ve satın aldığınız parfümlerin aksine içinde ne olduğu bilme şansınız olur. İhtiyaç duyacağınız malzemeler şunlardır:
  • En sevdiğiniz esansiyel yağlar
  • Votka (mümkünse organik)
  • Damıtılmış su
  • Bitkisel gliserin
30 ml votkayı koyu renkli cam bir şişeye koyun. Her damlada şişeyi yavaşça karıştırarak en sevdiğiniz esansiyel yağlardan toplamda en fazla 10 damla ekleyin. İsterseniz votka ve yağları başka bir cam kapta karıştırıp koyu renkli şişeye aktarabilirsiniz. Şişenin ağzını kapatın ve karanlık bir yerde iki gün bekletin.

Şişeyi tekrar alın ve yavaşça 2 çorba kaşığı damıtılmış suyu ekleyin. İyice karıştırın. Birkaç damla bitkisel gliserini ekleyin, böylelikle sprey cildinizi kurutmaz. Tekrar şişeyi kapatın ve 2 gün daha karanlık bir yerde bekletin. Bundan sonraki aşamada eğer elinizde şık bir spreyli cam şişe varsa parfümünüzü aktarabilirsiniz. 

Esansiyel yağları karıştırırken çok sayıda seçenek mevcuttur. Çiçek yağlarının (örn. Gül, ıtır, portakal çiçeği, sandal ağacı, melisa, ylang ylang), baharat yağlarıyla (örn. Zencefil, karabiber, tarçın yaprağı, karanfil, biberiye, okaliptüs) karıştırılması terapötik sebeplerle tavsiye edilmez, çünkü enerjide farklı etkileri olan yağlar (örn. Enerji verici ve dinlendirici) kokuyu karmaşık kılar. Bu tip yağları beraber kullanmak tecrübe işidir, dolayısıyla başlarken zıt enerji etkileri olan yağlar karıştırılmamalıdır. 

Kullanacağınız kokular hakkında fikir edinmek için sevdiğiniz doğal güzellik ürünlerinin içeriğine bakabilirsiniz. Eğer kokulara karar verebiliyor fakat kaç damla kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız aşağıdaki liste size yardımcı olabilir. Yağların yanındaki numara kaç damla kullanmanız gerektiğini gösterir. Bu rakam ne kadar yüksekse kokunun aroması o kadar hafiftir:

  • 4: Bergamot, karabiber, limon
  • 3: Sedir ağacı, misk adaçayı, akgünlük, greyfurt, lavanta, mandalina, mercanköşk
  • 2: Kakule, roman papatyası, okaliptüs, zencefil, neroli, paçuli, biberiye, çay ağacı
  • 1: Itır, limon otu, nane, ylang ylang
Hazırlayabileceğiniz bazı karışımlar şunlardır:
  • 2 damla zencefil, 4 damla bergamot, 2 damla kakule: Baharatlı ve güzel bir kokudur. 
  • 2 damla yasemin, 2 damla ylang ylang, 1 damla sandal ağacı, 1 damla gül, 2 damla vanilya: Hoş bir çiçek kokusudur.
  • 1 damla ıtır, 4 damla limon, 4 damla nane: Mutluluk veren bir yaz kokusudur. 
Bu tarifler 30 ml votka ile hazırlanır. Miktarları iki katına çıkararak 60 ml votka da kullanılabilir. Cildinizi tahriş etmemesi için 30 ml votka başına 10 damlayı aşmamalısınız. Parfümünüzü karanlık ve serin bir yerde, mümkünse buzdolabında saklayın. Özen gösterilirse 1 yıla kadar bozulmaz.

Bitkisel formülleri sebebiyle doğal parfümler ciltte daha uzun süre kalırlar. Çoğu yağ temelli olduğu için kullanımları da keyifli bir süreçtir. Temiz cilde spreyle veya hafif dokunuşlarla uygulanabilirler. Göğüslerin arası, bilekler ve dirseklerin iç kısımları, boyun ve kulakların arkası en uygun yerlerdir. İnce derili olan bu kısımlarda derinin altından kan geçtikçe sıcaklığı aromanın yayılmasını sağlar.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye