Gaz - Belirtileri

Gıdalar, sindirim sistemi hastalıkları veya fazla hava yutma sonucunda vücutta artan gaz, rahatsızlığa sebep olabilir.

Gaz

Gaz, gıdaların gastrointestinal sistemde doğal olarak bulunan bakteriler tarafından parçalanması esnasında ortaya çıkar. Fazla hava yutulduğu zaman da sindirim sistemine gaz girmesi mümkündür. Vücut bu havanın bir kısmını emer, ancak kalanı gaz olarak vücuttan atılır. Gastrointestinal gazlar arasında metan, karbon dioksit, nitrojen ve hidrojen yer alır. Gaz üretimi gastrointestinal sistemin gerekli ve normal bir fonksiyonudur ve sağlıklı insanların çoğu, günde 1,200 cc’ye kadar gaz çıkarır. Kokunun nedeni, bakteriler tarafından salgılanan az miktardaki kükürttür. Gaz aşırı ağrıya ve krampa neden olduğunda (kolik), durumun değerlendirilmesi ve tedavisi gerekir.

Aşırı gaz oluşumun belirtileri şunlardır:
  • Şişkinlik
  • Gaz çıkarma ve geğirme
  • Karın krampları ya da kolik
  • Karın ağrısı
Gastrointestinal gaz üretimi bazı yiyecekler, hastalıklar ve ilaçlar nedeniyle artabilir. Aşırı gazın yaygın nedenleri şunlardır:
  • Gaz yapıcı gıdalar: Soğan, fasulye, lahana ailesindeki sebzeler ve diğer lifli gıdalar bazı kişilerde aşırı gaza ya da bağırsak spazmlarına neden olabilir. Fazla yağ alımı da vücudun karbonhidratları sindirebilme yeteneğini azaltır ve gaz miktarının artmasına yol açabilir.
  • Gastrointestinal hastalıklar ve bozukluklar: Fazla gaz irritabl bağırsak sendromu, divertikülit, laktoz intoleransı, emilim bozuklukları, disbiyozis (bağırsaklardaki çeşitli bakteri türleri arasında dengesizlik) ve diğer gastrointestinal bozuklukların tanımlayıcı belirtilerindendir
  • Hava yutma (aerofaji): Yemek yerken ya da sakız çiğnerken çok fazla hava yutmak gastrointestinal sistemde fazla gaza neden olabilir.
  • İlaçlar: Bazı reçeteli ya da reçetesiz ilaçlar yan etki olarak gaza neden olabilir.
Stres ve gıda alerjileri de gaza neden olabilir.

Teşhis
Bir doktor kişinin sağlık geçmişini ve beslenme öyküsünü alarak, ayrıca hastayı tam bir fiziksel muayeneden geçirerek genellikle diyet ya da ilaçların neden olduğu gazı tespit edebilir. Gastrointestinal hastalıklardan kaynaklanan gaz sorunlarının teşhisi daha zordur ve genellikle kolonoskopi ya da üst ve/veya alt gastrointestinal sistemin seri röntgen incelemesi gibi ilave tıbbi testler gerektirir.
Reçetesiz enzim alfa-D-galaktosidaz preparatları (örneğin Beano) bazı kişilerde bazı yiyeceklerin neden olduğu gaz belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Bu preparatlar genellikle sıvı veya tablet biçiminde satılır. Gas-X, Phazyme ve Mylanta gibi diğer reçetesiz ilaçlar da gastrointestinal sistemdeki gaz kabarcıklarını azaltan simetikon bileşeni içerirler. Laktaz enzim takviyeleri de bazı kişilerin laktozu (şeker sütü) gaz oluşmaksızın sindirebilmelerine yardımcı olur.

Hafif derecede fazla gaz, özellikle de diyetsel nedenlerden kaynaklanıyorsa genellikle kolaylıkla tedavi edilir. Gastrointestinal hastalıktan kaynaklanan gazın tedavisi daha zordur ve tedavinin başarısı hastalığın türüne ve şiddetine bağlıdır.
Beslenme
Yağ alımının azaltılması, daha küçük ve daha sık öğünler yemek gibi diyet değişiklikleri bazı yiyecek ve içeceklerin neden olduğu gazı azaltmaya yardımcı olabilir. Hava yutulmasından kaynaklanan gaz daha yavaş yiyerek, içecekleri pipetle içerek, sigara içmekten ve sakız çiğnemekten kaçınarak azaltılabilir. Lif alımı artırılmalıdır. Protein ile karbonhidratlar aynı öğünde tüketilmemelidir. Fasulye, bezelye, peynir, gazlı içecekler ve alkolden kaçınılmalıdır. 

Baharatlar
Bir herbalist ya da natüropatik hekim valeryan (Valeriana officinalis) ya da nane (Mentha piperita) preparatı önerebilir. Bunlar gazın neden olduğu şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir.

Homeopati
Aşırı gaz için homeopatik tedaviler arasında Sebze Kömürü (Carbo vegetabilis), Kargabüken (Nux vomica) ve Alman Papatyası (Chamomilla) yer alır. Homeopatik tedavi kişinin genel belirti tablosuna, ruh haline ve mizacına bağlı olarak saptanır ve mutlaka nitelikli bir homeopatik hekim tarafından reçete edilmelidir. 

Akupresür
Göbeğin üç parmak kadar altındaki Ön Orta Kanal 6 (Conception Vessel 6) olarak bilinen noktaya içeri doğru bastırılır.

Egzersiz
Yemeklerden sonra düzenli egzersiz sindirimi iyileştirir ve gazın atılmasını sağlar.

Bitkisel Tedavi
Anason suyu, nane, papatya çayı ve rezene gazı giderebilir.

Hidroterapi
Karına ardı ardına sıcak kompres ve soğuk friksiyon yapılır.

Yoga
Kayık, Yay, Kobra ve Güvercin duruşları sindirimi iyileştirir ve gaz sancısının giderilmesine yardımcı olabilir.
Fermente yiyeceklerden, aşırı lif alımından ve aşırı hava yutmaktan kaçınmak bazı kişilerde gazı önleyebilir. Laktoz intoleransı olan hastalar süt ürünlerinden uzak durmalıdır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye