Kalp Hastalığı İçin Diğer Risk Faktörleri

Birçok genetik faktör kalp hastalığında rol oynayabilir.

Kalp Hastalığı İçin Diğer Risk Faktörleri

Kalp hastalığının diğer risk faktörleri arasında genetik, hipertansiyon, diyabet ve insülin direnci, hipotiroit, sigara içmek, cıva zehirlenmesi, ağız sağlığı ve besin maddesi eksiklikleri (özellikle koenzim Q10, magnezyum, selenyum) bulunur.

Genetik
Birçok genetik faktör kalp hastalığında rol oynayabilir. Dr. Robert A. Anderson’a göre bu özellikle de nadir görülse bile ırsi olarak edinilen kolesterol metabolizması bozukluğunda önemlidir. Bu vakalarda erkek aile üyeleri 20 gibi genç yaşlarda bile kalp krizine meyilli olabilir. Metiyonin ve sistein aminoasitlerinin kötü metabolizması daha sık görülen ancak daha az şiddetli bir genetik risk faktörüdür. Ancak bazı araştırmacılara göre kalp krizi ve felç vakalarının %20’ye kadarından sorumlu olabilir. Kandaki fibrinojen seviyelerinin yükselmesi bir başka kalp hastalığı risk faktörüdür ve ırsi özelliklerden etkilenebilir.

Hipertansiyon
Hipertansiyon (tansiyonun yüksek olması) eğer tedavi edilmezse kalp hastalığı riskini önemli derecede artırabilir. Bunun sebebi damarların hassas iç duvarlarına verebileceği fazladan zarardır. Hipertansiyonun belirtileri genellikle bariz bir şekilde görülmediği için bu hastalığa yatkın olabileceğini düşünen kişiler düzenli olarak tıbbi taramalara girmelidirler. Dr. Anderson’a göre hipertansiyonun güncel kuralları şu şekildedir:
  • Normal yüksek tansiyon: 130 – 139 / 85 – 89
  • Birinci evre hipertansiyon: 140 – 159 / 90 – 99
  • İkinci evre hipertansiyon: 160 – 179 / 100 – 109
  • Üçüncü evre hipertansiyon: 180 – 209 / 110 – 119

Dr. Anderson’a göre bu seviyeler hastanın rahatlamış ve akut stresli olmadığı anlarında yapılan en az üç ölçümün ortalamasıyla karşılaştırılmalıdır.

Hipertansiyon vakalarının %95’inde geleneksel tıp doktorları tarafından neden bulunamaz. Ancak hipertansiyon hastası olan bu kişilerin büyük bir bölümü besin maddesi eksikliği çekmekte, ağır metal zehirlenmesi yaşamakta (özellikle kurşun, cıva, nikel, kadmiyum), böcek öldürücülerden dolayı toksisite yaşamakta veya otonom sinir sistemi dengesizliği yaşamaktadır. Bu sorunlar tedavi edildiğinde hipertansiyon genellikle önemli oranda azalır veya yok olur. 

Kalp Hastalığında Yüksek Riskle İlişkili İlaçlar
Pysicians’ Desk Reference yayınına göre şu ilaçların yan etkileri konjestif kalp yetmezliği ile ilişkilidir. Yüzdeler etkilenen bireyleri belirtmektedir.
  • Emcyt Kapsül (%3)
  • Ethmozine Tablet (%1 - %5)
  • Lupran Depot 3.75 mg Enjeksiyon (%5 veya daha fazla)
  • Novantrone - Enjeksiyon Konsantre için (%5’e kadar)
  • Rythmol Tablet (%0.8 - %3.7)
  • Tambocor Tablet (Yaklaşık %5)
  • Tonocard Tablet (%4)
  • Zoladex (%5)

Bunların yanında araştırmalara göre COX-2 inhibitörü olan ve artrit tedavisinde kullanılan iki popüler ilaç Celebrex ve Vioxx, eski artrit ilacı naproxen’e oranla kalp krizi, felç ve diğer kalp hastalıkları riskini %200’e kadar artırabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye