Kronik Yorgunluk Sendromu - Alternatif Tedavi

6 aydan uzun süre boyunca devam eden ağır bitkinlik durumudur.

Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk sendromu 6 aydan uzun süren, sakatlayıcı ve ağır bitkinlik ile karakterize, santral sinir sistemi işlev bozukluğudur.

Beslenme ve Takviye
İyi beslenme kronik yorgunluk sendromunun tedavisinde çok önemlidir. Balık, tavuk ve kuzu gibi kaliteli protein kaynakları ve kompleks karbonhidratlar üzerinde yoğunlaşılmalıdır çünkü bunlar sürekli bir enerji kaynağıdır. İyi yiyecekler arasında tam tahıllar, sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler ve tohumlar bulunur. Meyve ve sebze sularının, özellikle yüksek seviyelerde klorofil içeren ‘yeşil’ suların sağladığı enzimlerle bağışıklık sistemini kuvvetlendirilir. Diğer faydalı sular aloe vera, salatalık veya limon içerenlerdir. Toksinleri atmak ve kas ağrısının azaltılmasına yardımcı olmak için her iki üç saatte bir, bir bardak su içilmelidir. İçecekler oda sıcaklığında veya daha ılık içilir. Soğuk kronik yorgunluk sendromundan muzdarip olanları sarsabilir.

Kafeinden, işlenmiş yiyeceklerden, alkollü içeceklerden, kızartılmış yiyeceklerden, ekmek ve makarna gibi beyaz unlu ürünlerden kaçınılmalıdır. Aşağıda önerilen günlük takviye rehberi sistemin dengelenmesine yardımcı olacaktır. Öncelikli olarak:
  • Bir Prodophilus formülü (etikette belirtildiği gibi) dost bakterileri yerlerine koyar ve KYS ile sık sık gerçekleşen kandida ile savaşır.
  • Koenzim (100 mg) bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Lesitin kapsülleri (günde 3 defa öğünlerle birlikte 1200 mg) enerjiyi arttırır.
  • Bioflavonoidlerle C vitamini (5000-10,000 mg) enerji seviyesini yükseltir; tamponlanmış olanı kullanılmalıdır.
  • Magnezyum ve malik asit formülü (etikette belirtildiği gibi) vücut ağrılarını ve sızılarını azaltır.
  • Proteolitik enzimler (etikette belirtildiği gibi, boş mideye günde 6 kez) besleyici maddelerin, özellikle proteinin emilimini iyileştirir.
  • E vitamini (1 ay 800 IU, daha sonra yavaş yavaş 400 IU’ya azaltılır)
Ayrıca tavsiye edilenler:
  • B vitamini kompleksi (doktor tarafından önerildiği şekilde) enerji seviyelerini yükseltmek ve beyin fonksiyonlarını arttırmak için önemlidir; en iyisi enjeksiyondur.
  • Glandüler destek takviyesi (böbrek üstü bezi, karaciğer ve timüs) bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Maitake ve shiitake mantar takviyeleri bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Pantotenik asit (100 mg)- bağışıklık sistemi işleyişini arttırır.
  • N-asetil sistein (200 mg)- bağışıklık sistemi işleyişini arttırır.
Ayurvedik Tıp
Ayurveda kronik yorgunluk sendromunu bir pitta bozukluk olarak görür ve sindirimi iyileştirerek, toksin ve alerjenleri uzaklaştırarak tedavi eder. Bir Ayurveda uzmanı ihtiyaca göre asidofilus, ashwaganda, amla, bala, triphala veya lomatium alınmasını tavsiye edebilir. Ayurvedik ilaçlar birçok sağlıklı yiyecek mağazasında ve Hint eczanelerinde bulunabilir.

Vücut Çalışması ve Somatik Uygulamalar
Vücut aşırı derecede duyarlı değilse Aston-patterning, masaj veya şiatsu oldukça ihtiyaç duyulan ağrının giderilmesi ve canlılığın kazanılmasını sağlayabilir. Aşırı duyarlılık halinde CranioSacral Terapi, Feldenkrais, refleksoloji, Terapötik dokunma, Trager, Reiki veya kutupsallık terapisi daha iyidir.

Hidroterapi
İçine çimen çiçeği (Graminis flos) veya Epsom tuzu katılan sıcak bir banyo bağışıklık sistemine enerji verecektir. Hedef, vücut sıcaklığını yaklaşık 39 dereceye yükseltmektir, bu yüzden 20-45 dakika suda kalınır. Daha sonra en az 1 saat yatakta dinlenilir.

Akupunktur
Akupunkturun kronik yorgunluk sendromunun tedavisinde ve gerilemesinde oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır. Çoğu vakada uzman, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve meridyenlerin tümünde enerji akışını arttırmaya çalışarak tedaviye başlar. Akupunktur uzmanı ayrıca hastaların chi’sini dengelemek ve genel durumlarını iyileştirmek üzerinde çalışır.

Akupres
Semptomların giderilmesi için manipule edilebilecek bazı akupres noktaları, karındaki konsepsiyon kanalı 6; el ve kolda sırasıyla kalın bağırsak 4 ve 10, akciğer 9, mide 36, böbrek 3, ve boyun ve omuzlarda mesane 20 ve 21’dir. Bu noktalara bastırılmasının zihinsel karmaşa, depresyon, yorgunluk ve baş dönmesi ile mücadele ettiğine ve aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılır.

Çin Bitkisel Tedavileri
Kronik yorgunluk sendromunun etkilerini azaltabilecek bitkiler arasında yabani Çin hurması, mührü Süleyman, ginseng ve cordyceps bulunur. Astragalus’un hastalıklarla savaşan akyuvarların üretimini arttırdığı gösterilmiştir ve codonopsis vücudun enerji seviyesinin eski haline getirilmesine ve canlılığın artırılmasına yardımcı olabilir.

Ayrıca kronik yorgunluk sendromunu tedavi etmek için çeşitli bitkisel formüller önerilebilir. Bunlar arasında Astragalus Ten Formula, Ginseng and Atractylodes Formula, Tang Gui and Ginseng Eight ve Minor Bupleurum Formula bulunur. Hastanın spesifik semptomlarına bağlı olarak akupunktur uzmanı başka bitkiler de önerebilir.

Yoga ve Meditasyon
Egzersiz, özellikle nazik, rahat hareketleriyle yoga, gerçekten vücuda güç verebilir. Bir egzersiz seansından en fazla faydayı elde etmek için yaklaşık 5 dakika nefes egzersizi, 15 dakika meditasyon ve Dağ, Yarım Ay, Ayakta öne eğiliş ve Güneşe selam gibi yoga duruşları unutulmamalıdır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye