Menisküs - Nedir

Menisküs yırtığı, en sık görülen diz rahatsızlıklarından biridir.

Menisküs

Menisküs, diz bölgesinde bulunan ve kemiklerin birbirine sürtünerek aşınmasını önleyen, yarım ay şeklinde kıkırdak bir eklem dokusudur. Diz kemiklerinin birbirine sürtünmesini ve aşınmasını önleyerek, dizin istenen şekilde rahatça hareket etmesini sağlar. Menisküs yırtığı ise, bu dokunun hasar görmesi ile kemiklerin birbirine sürtünmesi nedeniyle ağrı ve hareket kısıtlılığı meydana getirebilen bir rahatsızlıktır.

Menisküs yırtığı, en sık görülen diz rahatsızlıklarından biridir. Özellikle dizin kendi etrafında dönmesi ya da burkulması sonucu meydana gelebilir. Bunun haricinde aşırı kilo da bu kıkırdak bölgenin aşınmasına sebep olabilir.

Her dizde birisi uyluk kemiğinin sonunda, bir diğeri de kaval kemiğinin sonunda olmak üzere, bu kemiklerin birbirine sürtünmesini önleyen ve yastık görevi gören iki adet menisküs vardır. Bu bölgenin yırtılması diz bölgesinde ağrı, şişme ve katılık (hareket güçlüğü) meydana getirir.

Menisküs yırtığı ciddi değilse ve küçük bir yırtık mevcutsa, dinlenme, buz terapisi ve ilaç tedavisi işe yarayabilir ve bu esnada yırtılan bölge kendini tamir edebilir. Ancak yırtık oldukça büyükse, cerrahi operasyon gerekebilir.

Menisküs yırtığı, diz bölgenizi etkileyen herhangi bir zorlayıcı hareket nedeniyle oluşabilir. Özellikle ani hareketler, döndürme, burkma, çevirme gibi hareketler menisküs kıkırdağının yırtılmasına sebep olabilir. Hatta dize alınan bir darbe, çömelme ya da ağır bir yük kaldırma bile menisküs yırtılmasına sebep olabilir. Bunların haricinde futbol ya da kayak gibi sporlarda dizin dönme hareketi, devamlı dize alınan küçük darbelerin birikmesi de rahatsızlığın meydana gelmesine sebep olabilir. Özellikle eklem bölgesi daha hassaslaşmış olan olgun kişilerde bu rahatsızlığım meydana gelmesi daha kolaydır.
Eğer menisküs bölgenizi incittiyseniz aşağıdaki semptom ve belirtiler görülebilir:
  • Kireçlenme benzeri bir his,
  • Ağrı ve şişlik,
  • Dizde tutukluk ve hareket yeteneğinde azalma,
  • Dizin birden kilitlenmesi ve hareket edememe,
  • Sürekli bir yerlere takılıp tökezlemeye başlama,
  • Özellikle diz bölgesini döndürürken daha da şiddetlenen ağrı hissi,
  • Diz bölgesini tamamen düzleştirirken çekilen zorluk ya da engel hissi vs..

Menisküs tedavisinde ilk seçenekler dinlenme, dizi zorlamama, buz tedavisi ve fizik tedavidir. Daha ileri vakalarda ise cerrahi operasyon gerekebilir.

Dinlenme: Diz ağrısını şiddetlendirebilecek her türlü hareketten uzak durmanız, bilhassa dizi kendi etrafında döndürme hareketlerinden kaçınmanız tavsiye edilir. Hatta hareketin zorunlu olduğu yürüme gibi faaliyetler esnasında, mümkünse kol değneklerinden destek almanız önerilir.

Buz Terapisi: Buz kompresleri, özellikle ağrı ve şişkinliği azaltmada yardımcınız olabilir. Diz bölgenize her 4-6 saatte bir 15 dakika buz kompresi yapmanız bile yeterli olacaktır.

İlaç Tedavisi: Özellikle ağrı kesiciler, rahatlamanıza yardım edecek ve ağrı hissini azaltacaktır.

Fizik Tedavi: Fizik tedavi, özellikle diz bölgenizdeki kasları güçlendirerek, bu kasların diz ekleminizi daha iyi desteklemesine yardımcı olabilir.

Cerrahi Operasyon: Eğer yukarıda sayılan tüm yöntemleri uygulamanıza rağmen, ağrı devam ediyorsa, cerrahi bir operasyon gerekli olabilir. Genellikle menisküs ameliyatları açık ameliyatlar olmayıp, artroskopik yöntemle yapılabilmektedirler.

Menisküsün tedavisinin başında doktor dinlenmeyi, buz koymayı tavsiye edecek ve ağrıyı dindirecektir. Diz ağrısını artıracak, özellikle de dizin dönmesini sağlayabilecek aktivitelerden kaçınmak gerekir. Dize olan baskıyı azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için koltuk değneği de kullanılabilir. Buz, diz acısını ve şişmeyi azaltır. 15 dakikalık seanslarla dize uygulanabilir. İlk bir iki gün 4-6 saatte bir, sonrasında ihtiyaç duyuldukça yapılabilir. 

Fizik tedavi dizin etrafındaki kasları güçlendirir ve bacakların dizi desteklemesine yardımcı olur. Ayakkabının içine konulan çeşitli destekler de basıncın dizin etrafında daha eşit dağılmasını veya dizin belli bölgelerine gelen baskının azaltılmasını sağlayabilir. 

Menisküsle ilgili alternatif terapilerin çoğu ağrıyı, enflamasyonu ve sertliği azaltmaya odaklanır. Dolayısıyla menisküsün kendisini tedavi edebilecek yöntemlerle beraber uygulanmaları tavsiye edilir.

Bitkiler
Bazı bitkiler haricen uygulanarak şu problemlere faydalı olur:
Fesleğen ve adaçayı yağıyla ovmak: diz ağrısı
Karakafes otu yağıyla ovmak: eklem sertliği ve ağrıyan eklemler
Okaliptüs esansiyel yağıyla ovmak: şişmeler
Zencefil köküyle sıcak kompres veya banyo: eklem sertliği, artrit
Lavanta esansiyel yağıyla ovmak: eklem sertliği ve ağrıyan eklemler
Hardal tozu banyosu veya macunu (alkolle): diz ağrısı
Kırmızı biber losyonu: artrit ağrısı ve şişme
Sarı kantaron yağıyla ovmak: eklem sertliği ve ağrıyan eklemler
Bazı bitkiler ise dahili olarak kullanılır:
Kereviz çayı veya tentürü: şişmiş eklemler 
Alman papatyası: spazmlar ve şişmeler
Şeytanpençesi hapları: şişmiş eklemler
Keten tohumu yağı: eklemleri kayganlaştırır
Itır: Kronik ağrı
Limon suyu: şişmiş eklemler
Aksöğüt hapı veya çayı: şişmiş eklemler ve eklem ağrısı

Akupresür
Diz kapaklarının altındaki Karın 36 noktasına bastırmak kasları düzenler ve vücudun her yerindeki eklem ağrısını hafifletir. Diz  kapaklarının altındaki Dalak 9 noktalarına bastırmak ise her bir dizdeki ağrıyı azaltır.

Akupuntur
Enflamasyon ve ağrı akupunkturla azaltılabilir. Kalın bağırsak meridyeni ağrıyı azaltmak için en etkili kanaldır. 

Aromaterapi
Nane esansiyel yağı ağrıyı ve enflamasyonu azaltır. Biberiye esansiyel yağı ağrıyı azaltır ve kasları rahatlatır. 

Egzersiz
Doktorun tavsiye ettiği yoğunlukta düzenli egzersiz kasların gücünü ve esnekliğini artırarak ağrıyı azaltabilir. Egzersiz sırasında salgılanan endorfinler ayrıca yardımcıdır.

Diyet
Detoks özellikli bir diyet vücudun besinsel dengesini sağlayıp eklem ağrısını azaltabilir. Hayvansal proteinler enflamasyon sebepli eklem ağrısını artırabildiği için vejetaryen bir diyet tavsiye edilir. 

C vitamini takviyesi iyileşmeyi hızlandırırken B vitaminleri sinir sistemini dengeleyerek ağrıyı azaltır. Kalsiyum kemik gücünü artırır.

Homeopati
Rhus toxicodendron sabahları kötüleşen ve ısıyla iyileşen eklem ağrısı için tavsiye edilir. Kali bichromium sürekli ve ciddi ağrılar için önerilir. 

Hidroterapi
Ilık kompres eklem sertliğini ve tekdüze ağrıyı azaltabilir. Soğuk kompres veya buz ise keskin, yoğun acıyı azaltabilir.

Mıknatıs Terapisi
Manyetik alanlar kan akışını iyileştirebilir ve acı sinyallerini engelleyebilir.

Masaj
Eklem ağrısı, ağrılı eklemin üstünde ve altındaki bölgeye masaj yaparak azaltılabilir. Buz poşetleriyle masaj yapmak acı sinyallerini engelleyip, yerine sıcaklık sinyalleri gönderebilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye