Osteomalazi - Nedir

D vitamini eksikliğinden kaynaklanan, erişkinlerde görülen, kemiklerin yumuşaması ve zayıflamasına neden olan bir kemik hastalığıdır.

Osteomalazi

Osteomalazi , D vitamini eksikliğinden kaynaklanan, erişkinlerde görülen, kemiklerin yumuşaması ve zayıflamasına neden olan bir kemik hastalığıdır. Yumuşamış kemikler ise sağlıklı bireylerin kemiklerine oranla eğrileşmeye ve kırılmaya daha müsaittir. Raşitizm hastalığının yetişkinlerde meydana gelen ve daha hafif seyreden formudur da diyebiliriz.

Osteoporoz da kolaylıkla kemiklerin kırılmasına yol açan bir kemik hastalığı olduğundan sıklıkla osteomalazi ile karıştırılabilir. Ancak genellikle osteomalazide kemiklerin içerisine kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin birikmesiyle ilgili, yani kemik yapımıyla ilgili bir sorun varken; osteoporozda kemik yıkımının kemik yapımına göre çok daha hızlı olması ve var olan kemik dokusunun rezorbsiyonuyla (erimesi) ilgili bir problem vardır. Kas zayıflığı ve kemik ağrısı ise osteomalazinin en belirgin semptomları arasındadır. 
Kalsiyum ve fosfat mineralleri, kemik yapısının oluşumu için gerekli minerallerdir ve kemiklerin yapısına katılırlar. Osteomalazi hastalığı ise bu mineralleri içeren yiyeceklerin gıda olarak tüketilmemesinden, gerekli gıdalar tüketilse bile bağırsaklarda emilememesinden, ya da işlenememesinden ve bu nedenle kemik dokusunun yumuşamasından kaynaklanır.

Osteomalazinin başlıca nedenleri şunlardır:

D Vitamini Eksikliği: D vitamini, kalsiyumun vücut tarafından kullanılıp kemiklerin yapılması için gerekli bir vitamindir. Bu nedenle osteomalazi tedavisinde doktor tarafından reçete edilen dozda kullanılması gerekmektedir.

Ciddi Cerrahi Operasyonlar: Midenizin ya da bağırsaklarınızın bir parçasının cerrahi operasyonla çıkarılması sonucu D vitamini ve diğer minerallerin emilimi azalabilir. Bu da osteomalaziye yol açabilir.

Çölyak Hastalığı:  Bu otoimmun bozuklukta, gluten içeren gıdalar tüketildiğinde, ince bağırsağın iç çeperinin hasar görmesi ve bu nedenle tüketilen gıdaların yeterli bir şekilde emilememesi söz konusudur. Bu nedenle çölyak hastaları yeterli D vitamini ve kalsiyum içeren gıdalarla beslenmelerine rağmen, bu gıdalar yeterince emilemediğinden D vitamini ve kalsiyum eksikliği gelişerek osteomalasiye zemin hazırlanmış olabilir.

Böbrek ve Karaciğer Bozuklukları: Bahsedilen organlarla ilgili problemler, alınan D vitamini öncüllerinin, D vitamininin aktif formuna dönüşümünü engelleyerek, vücutta D vitamini yetersizliğine sebep olabilirler.

İlaçlar: Fenitoin ve fenobarbital gibi kasılmaları önlemek için kullanılan bazı ilaç türleri, osteomalaziye neden olabilir.

Hastalığın erken evrelerinde genellikle herhangi bir belirti görülmemesine karşın, kemiklerin röntgen  ya da diğer tanı araçlarıyla görüntülenmesi sonucu hastalık teşhis edilebilir. Ancak osteomalazi ilerledikçe kemik ağrıları ve kas zayıflığı gibi belirtiler görülebilir. Hastalığın en belirgin semptomları:

Kemik Ağrısı: Uyuşturucu, sızlayıcı tipteki kemik ağrısı, en çok şu kemikleri etkiler:
  • Alt omurga,
  • Kalça kemikleri ve leğen kemikleri,
  • Bacaklardaki uzun kemikler,
  • Kaburga kemikleri vs..
Kas Zayıflığı: Hastalık kasları da etkileyerek aşağıdaki semptomların görülmesine neden olur:
  • Kas tonusunun (gerginliği) azalması,
  • Kol ve bacaklarda zayıflık,
  • Yalpalayarak yürüme,
  • Yürürken zorlanma vs..

Osteomalazi, eğer gün ışığı eksikliğinden ya da diyetle yetersiz D vitamini alımı nedeniyle kaynaklanmaktaysa, D vitamini takviyelerinin kullanımı hastalığın tedavisinde işe yarayabilir.  Oral D vitamini preparatlarının yanında, çok ciddi durumlar için damar yolundan verilen D vitamini preparatları da mevcuttur.

Eğer vücudunuzdaki kalsiyum ve fosfor seviyeleri düşükse, bu mineralleri içeren gıda takviyelerini de kullanabilirsiniz. 

Ancak eğer vücudunuzdaki D vitamini eksikliği böbrek bozukluğu ya da safra kesesi sirozu gibi başka hastalıklardan kaynaklanıyorsa, bu hastalıkların tedavi edilmesi sonucu, osteomalazi semptomlarında da iyileşme görülecektir.

Osteomalazi tedavileri hastalığın altında yatan nedenleri düzeltmeye, belirtileri rahatlatmaya veya tersine döndürmeye çalışır. Altında yatan sebebi iyileştirmek için:

D vitamini eklenmiş süt ürünleri diyete katılabilir.

Yağlı balıklar, yumurta sarısı ve yeşil sebzeler gibi D vitamini açısından yüksek gıdalar tüketilebilir.

D vitamini, kalsiyum ve diğer minerallerin takviyesi alınabilir.

Aşırı olmayacak derecede güneş ışığı alınabilir. 

Yapılabilecek faydalı bir tarif kurutulmuş mango ve bal içerir. Mangonun kalsiyum oranı yüksekken bal, kalsiyumun emilimini artırır. Bir çay kaşığı kurutulmuş ve öğütülmüş mangoyu, 1 çay kaşığıyla karıştırın. Günde iki kere bu karışımdan tüketin. 

Isırgan, karahindiba kökü ve yulaf sapı gibi bitkiler de tedavi amacıyla kullanılır. Magnezyum ve kalsiyum içerikleri zengin olduğundan vücudun kemik yapımına yardımcı olurlar. Isırgan özellikle etkilidir ve anemi, romatizma, alerji, artrit ve prostat hastalarına da yardımcıdır. Bu bitkinin hem kökü, hem yaprakları hem de çiçekleri tüketilebilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye