Pilates - Nedir

Kuvveti, esnekliği, dengeyi ve içsel farkındalığı geliştirmek için tasarlanan bir dizi mat egzersizidir.

Pilates

Pilates veya Fiziksel Zihin yöntemi, Joseph Pilates tarafından kuvveti, esnekliği, dengeyi ve içsel farkındalığı geliştirmek için tasarlanan bir dizi mat (minder) egzersizidir.

İlk görüşme sırasında, eğitmen hastanın duruşunu ve hareketlerini analiz eder ve özel bir eğitim programı tasarlar. Program oluşturulduktan sonra, seanslar genellikle temel bir modeli takip eder. Bir seans genellikle mat çalışması ve pasif ve aktif esneme ile başlar. Pasif esnemede, eğitmen hastanın vücudunu hareket ettirir, bastırır ve kasları uzatır. Aktif esnemede, eğitmen vücutlarının aldığı şekli ve solunumu izlerken hasta esnemeleri kendi uygular. Bu egzersizler, makineli çalışmaya hazırlıkta kasların ısınmasını sağlar. Makineler hastanın, her bir egzersiz için gereken doğru pozisyonunu korumasını sağlar. Joseph Pilates tarafından geliştirilen 500’den fazla egzersiz mevcuttur. New York’taki Pilates Stüdyosu’na göre, "klasik” egzersizler birkaç ilkeden oluşur. Bunlar konsantrasyon, odaklama, akıcı hareket ve solunumdur. Bazı eğitmenler yalnızca, Joseph Pilates tarafından öğretilen klasik egzersizleri öğretir. Diğerleri ise, egzersizleri belirli kişiler tarafından yapılabilir hale getirmek için bu klasik biçimlerin bir takım çeşitlemelerini tasarlamıştır.

Pilates için kullanılan başlıca iki egzersiz makinesi, Universal Reformer ve Cadillac’tır ve pek çok da küçük ekipman bulunur. Reformer tek kişilik bir yatağın iskeletine benzer ve öne arkaya hareket eden bir şaryo ile gerilim ve rezistansı düzenlemekte kullanılan ayarlanabilir bir yay ile donatılmıştır. Kablolar, barlar, kayışlar ve makaralar egzersizlerin çok çeşitli pozisyonlarda yapılmasını olanaklı kılar. Eğitmenler genellikle hastalarıyla makinede 20 ila 45 dakika kadar çalışırlar. Bu süre boyunca, hizalama, solunum ve hareketlerin doğruluğu hakkında gözlem ve geribildirim yaparlar. Egzersizler yavaşça ve dikkatlice yapılır böylelikle hareketler düzgün ve akıcı olur. Bu ise yoğun bir konsantrasyon ve kas kontrolü gerektirir. Seans, hafif esneme hareketleri ve soğuma periyoduyla son bulur. Eğitmenden, ister birebir isterse de sınıf içinde, temel bilgiler öğrenildikten sonra, videolar yoluyla evde antrenman yapmak da mümkündür. Evde yapılacak egzersizler için ekipmanlar da mevcuttur ve pek çok egzersiz bir mat üzerinde uygulanabilir.
Pilates yönteminin kurucusu olan Joseph Pilates 1880’de Almanya’da doğmuştur. Raşitizm, astım, ateşli romatizmadan mustarip, narin bir çocuk olarak daha güçlü olmakta kararlıdır. Kendini, yoga, zen, antik Roma ve Yunan egzersizleri yoluyla hem vücudunu hem de aklını geliştirmeye adamıştır. Kondisyon sistemleri işe yaramış ve başarılı bir jimnastikçi, kayakçı, boksör ve dalgıç olmuştur. Pilates, I. Dünya Savaşı’nda, Alman vatandaşı olduğu için alıkonulduğu sırada, hemşirelik yapmıştır. Bu sürede, engelli ve yatalak hastalarına güç ve hareket kazandırmaya yardımcı olmak için hastane yatağının yay ve kayışlarla tutturulmasına dayanan benzersiz bir sistem tasarlamıştır. Bu deneyler sayesinde, göğsü dengede tutmak ve tüm vücudun özgürce hareket etmesini sağlamak için karındaki ve sırttaki kasları eğitmenin önemini fark etmiştir. Bu deneyimler, Pilates yöntemine ait kondisyon tarzı ve özel egzersiz ekipmanlarının oluşturulmasını sağlamıştır.

Pilates, 1926’da Alman hükümetinin kendisini ordu için kondisyon yöntemlerini kullanması üzerine davet etmesinden sonra Birleşik Devletler’e göç etmiştir. Aynı yıl, New York’ta ilk Pilates stüdyosunu açmıştır. Yıllar içerisinde dansçılar, aktörler ve atletler şifa bulmak, kondisyonlarını iyileştirmek ve vücutlarını disiplin altına almak için onun stüdyosuna akın etmiştir.

Joseph Pilates 87 yaşındayken, stüdyosunda çıkan bir yangında hayatını kaybetmiştir. Gücü her ne kadar 1 saatten fazla süre boyunca çatı kirişinde asılı durarak alevlerden kaçmasına olanak sağlamışsa da, duman solumak zorunda kaldığı için ölmüştür. Onun inancına göre ideal zindelik, "kendiliğinden bir haz ve zevkle çok sayıda ve çeşitli görevlerimizi doğal, kolay ve tatmin edici bir şekilde önceden planlayabilen bir akılla birlikte her daim gelişen bir bedene ulaşmak ve onu korumaktır.”
Pilates, kuvvet ve esneklik eğitimi fitness eğitiminin herhangi bir seviyesindeki biri tarafından yapılabilecek bir türüdür. Egzersiz aynı zamanda, hareketleri sınırlı olan veya tekerlekli sandalye kullanan kişilere de uyarlanabilir. Pek çok kişinin yapmak istediği cazip bir egzersiz programıdır. Pilates fiziksel ve zihinsel sağlığı artırır ve aynı zamanda içsel beden farkındalığını geliştirir. Bu yöntem vücutta herhangi bir irileşme yaratmadan kasları güçlendirdiği ve uzattığı için dansçı ve aktörler açısından özellikle faydalıdır. Pilates aynı zamanda yaralanmalardan korunmaya ve iyileşmeye, duruşu düzeltmeye ve esnekliği, dolaşımı ve dengeyi artırmaya da yardımcıdır. Bu egzersizleri yapan hamile kadınlar vücut hizasını geliştirebilir, konsantrasyonu artırabilir ve hamilelikten sonra da vücut biçimini ve sağlığını ilerletebilir. Joseph Pilates’e göre, "10 seansta daha iyi hisseder, 20 seansta daha iyi görünür ve 30 seansta ise tamamen yeni bir vücuda sahip olursunuz.”

Her ne kadar Pilates çoğunlukla bedensel kuvvet ve esnekliklerini artırmakla ilgilenen dansçılar, atletler ve genç insanlarla özdeşleştiriliyor olsa da, 2003’ten bu yana, yaşlı kişilerde hastanede kalmaya bağlı kondisyon kaybı riskini azaltmak için bazı Pilates egzersizlerinin basitleştirilmiş versiyonları da kullanılmaktadır. Hastanede yatan 70 yaş üstü hastalarla ilgili olarak Kanada’da yapılan bir çalışma, yatakta yapılabilen bir dizi Pilates egzersizini yapmaları istenen hastaların, bir dizi pasif eklem hareket açıklığı egzersizi verilen kontrol grubundan daha hızlı iyileştiğini bulmuştur.
Her ne kadar 1980’lerin ortalarından bu yana, artan biçimde fizik tedavi uzmanları tarafından kullanılıyor ve tavsiye ediliyor olsa da, pilates yöntemi bedensel terapilerin yerine kullanılmamaktadır. Kronik rahatsızlıkları olan kişilerin doktora görünmeleri önerilir.
2004’ün başlarından bu yana, pek çok fizik tedavi uzmanı ve gerontolog Pilates yöntemi üzerine araştırmalar yapmışsa da bu alanda çok daha fazla çalışmanın yapılması gerekmektedir. Pilates yönteminin geniş bir nüfus tarafından benimsenmesine ek olarak rehabilitasyon terapistlerinin bu yönteme duydukları ilginin eşlik etmesi, daha ileri çalışmaların da yolda olduğunu düşündürmektedir. Dansçılar ve aktörler, aslında Pilates yöntemini kasların hacminde büyümeye neden olmayan bir kuvvet antrenmanı türü olduğu için benimsemiştir. Profesyonel ve amatör atletler de bu egzersizleri yeniden yaralanmaları önlemek için kullanırlar. Sürekli oturan kişiler kondisyon kazanmak için nazik bir yaklaşım olarak pilatesi tercih edebilirler. Pilates ekipmanları ve sınıfları hastanelerde, sağlık kulüplerinde, spa merkezlerinde ve spor salonlarında bulunabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye