Siz Sağlıklı Besleniyorsunuz Peki Ya Kediniz?

Birçoğumuz sağlıklı beslenmenin en temel koşularını biliyoruz… Peki ya kedinizin sağlıklı beslenip beslenmediğini biliyor musunuz?

Siz Sağlıklı Besleniyorsunuz Peki Ya Kediniz?

Muhtemelen kediniz de sizin gibi yemekleri ayırt ediyor ve öğünleri konusunda oldukça seçici. Bu nedenle muhtemelen ne yiyip yememesi konusunda içgüdüsel olarak bilgilendirildiğini düşünebilirsiniz. Fakat hayır, kediler bazı gıdaları tüketmelerine rağmen bu gıdalar onların sağlıkları için risk oluşturuyor. 

Kediler ve insanların farklı yiyeceklere, farklı oranlarda ihtiyaçları vardır. İnsanların yediği bazı yiyecekler kedilerde çeşitli hastalıklara yol açabileceği gibi, bu sevimli dostlarımızı kaybetmemize bile neden olabilir. Peki ya kedilerin yememesi gereken yiyecekler ya da az miktarda tüketmesi gereken yiyecekler hangileridir?

Kediler için zararlı yiyecekler listemize göz atarken listedeki bazı gıdalar sizi şaşırtabilir…

1)Ton Balığı
Muhtemelen bir çok kedi için en sevdiği yiyecek olan ton balığı asla reddetmeyecekleri bir öğündür. Normalde sağlıklı bir gıda olan ton balığı, ara sıra tüketildiğinde kediniz için oldukça yararlıdır. Ancak eğer kediniz ton balığı seviyor diye bu küçük dostunuzu sadece insanların tüketimine yönelik üretilen ton balığı konserveleriyle besliyorsanız, o zaman bazı gıda maddeleri, vitamin ve minareler bakımından eksik bir diyet uyguluyorsunuz demektir. Ayrıca aşırı ton balığı tüketimi, cıva zehirlenmesine de neden olabilir. Ağır metal zehirlenmeleri ise insanlar için olduğu kadar hayvanlar için de tehlikelidir!

2) Soğan, Sarımsak, Frenk Soğanı
Pişirilmiş, çiğ, toz haline getirilmiş ya da kurutulmuş fark etmez… Soğan ne şekilde olursa olsun kediniz için oldukça zararlıdır. Çünkü soğan kedilerin kırmızı kan hücrelerini parçalayarak anemiye neden olur. Aslında çok az miktarda ve tek seferlik tüketilen soğan herhangi bir rahatsızlığa neden olmaksızın bir seferde aşırı miktarda tüketilen ya da çok az miktarlarda fakat düzenli olarak tüketilen soğan zehirlenmelere neden olabilir. "Kediler zaten soğan yemez” şeklinde bir düşünce aklınızdan geçmiş olabilir. Ancak kediler bir çok etli yemeğin içerisinde bulunan soğanı etle beraber farkında olmadan tüketirler… Üstelik soğan haricinde sarımsak ve Frenk soğanı da benzer etki göstererek kedinizin sindirim sistemini bozmasına sebep olabilir…

3)Süt ve Süt Ürünleri
"Süt ya da peynirin nasıl bir zararı olabilir ki?” şeklinde düşünebilirsiniz. Üstelik yavru kedilerin hepsi anne sütüyle besleniyorken… Ancak arada ufak bir fark var… Yavru kediler sütü tolere edebiliyor ve sütü parçalayan enzimleri üretebiliyorken, yetişkin kediler genellikle sütü parçalayamazlar. Sindirim sistemi sütü parçalayarak etkin şekilde sindiremediği için ise bir çok sindirim sistemi problemi ve diyare meydana gelebilir.

4)Alkol
Bira, likör, şarap, ya da alkol içeren herhangi bir içecek… Bunların tümü kedinizin karaciğeri ve beyni üzerinde insanlardakine benzer ancak çok daha güçlü bir etki yapar. Örneğin sadece 2 çay kaşığı viski bir kediyi komaya sokmaya yeterken, üç çay kaşığı ölümcül olabilir.

5)Üzüm ve Kuru Üzüm
Üzüm ve üzümden elde edilen bazı ekstreler, bazen kedileri tedavi etmek için kullanılsa da bu iyi bir fikir değildir! Çünkü nedeni tam olarak anlaşılamamış olsa da, üzüm ve kuru üzüm kedilerde böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Ayrıca oldukça az miktarda üzüm bile bir kedinin hastalanması için yeterlidir.

6) Kafein
Kediniz ile beraber sütlü neskafe keyfi yapmak hoşunuza gidebilir. Ancak kedinizin yüksek miktarlarda kafein tüketmesinin ölümcül sonuçlara neden olabildiğini biliyor muydunuz? Üstelik kafein zehirlenmesinde bir antidot da mevcut değildir. Kafein zehirlenmesi sonucu hızlı soluma, yerinde duramama, kalp çarpıntıları ve kas seyirmeleri gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Üstelik kafeinin sadece kahvede bulunmadığını, kakaolu ürünler, çikolata ve uyarıcı içecekler gibi ürünlerde de bulunduğunu hatırlatmak isteriz.

7)Çikolata
Çikolata sizin için vazgeçilmez olabilir, ancak kediniz için hayati tehlike yaratabilen bir gıdadır. Bir çok kedi çikolatayı sade olarak tüketmese bile, sütlü çikolatalı pudingler gibi yiyecekler kediniz tarafından severek tüketilen yiyecekler olabilir. Çikolatanın içerisindeki toksik madde ise "teobromin”dir. Bu madde beyaz çikolata da dahil olmak üzere tüm çikolata türlerinde mevcuttur. En tehlikeli olanı ise bitter çikolatadır. Çikolata tüketimi ise kalp ritminde düzensizliklere, titremelere, kasılmalara ve ölüme bile neden olabilir.

8)Xylitol İçeren Ürünler
Bir çok hazır gıda ve pastane ürününün içeriğinde tatlandırıcı olarak bulunan xylitol maddesini içeren ürünleri tüketmesi kediniz için zararlı olabilir. Çünkü bu madde insülin seviyelerini yükselterek kedinizin kan şekerinin ani bir şekilde düşüşüne neden olabilir. Ayrıca bu madde karaciğer yetmezliğine ve harabiyetine de neden olabilir. "Xylitol” içeren ürünlerin tüketilmesi sonrasında kasılmalar görülmeye başlayacağı gibi, alımdan birkaç gün sonra karaciğer hasarı da meydana gelebilir.
 
9)Salt Hayvansal Yağlar ve Kemikler
Özellikle kasaplardan alınan hayvan yağlarının kediniz tarafından aşırı tüketimi sindirim sistemi sorunlarına ve diyareye sebep olur. Kemik tüketimi ise sindirim sisteminde tıkanmalara ya da ufak yırtıklara sebep olabilir.

10) Pişmemiş Yumurta:
Kedinize pişmemiş yumurta vermeniz iki tür probleme neden olabilir. Birincisi pişmemiş yumurtadaki Salmonella ve E.coli gibi bakteriler nedeniyle meydana gelebilecek enfeksiyon riskidir. İkincisi ise çiğ yumurta beyazında bulunan "avidin” adlı bir proteindir. Bu protein bağırsakları etkileyerek, kedinizin B vitamininin bir türü olan "biyotin”den yeterince yararlanamamasına neden olabilir.

11)Çiğ Et ve Balık
Sıkça yapılan bir hata da kedilere pişmemiş et ve balık vermektir. Bu ürünlerdeki bakteriler muhtemel bir enfeksiyona neden olabilmelerinin yanında, çiğ balıkta bulunan bir enzim, kediniz için oldukça gerekli bir B vitamini türevi olan "tiamin”i yıkarak çeşitli nörolojik problemlere sebep olabilir. Bunun sonucu kasılmalar ve komalar meydana gelebilir.

12)Köpek Maması
Aslında bazı köpek mamaları kediler  tarafından da severek tüketilir. Bu nedenle pek çok hayvansever, hem kedileri hem de köpeklerini aynı gıdalarla beslemenin uygun olabileceğini düşünebilirler. Aslına bakılırsa köpek mamalarının kedilere belirgin bir zararı olmamakla beraber, sadece köpek mamasıyla beslenen kedilerde çeşitli gıda maddelerinin, vitamin ve minerallerin eksikliği kaynaklı hastalıklar meydana gelebilir.

13)Karaciğer
Bir parça karaciğerin bir zararı olmayabilir. Fakat kedinizin uzun süreler ve yüksek miktarda karaciğer ile beslenmesi sonucu A vitamini toksisitesi meydana gelebilir. Bu durum ise kedilerinizin kemik sağlığını ciddi şekilde olumsuz etkileyen bir durumdur. Bahsedilen durum nedeniyle kemik deformiteleri ve gelişim bozuklukları meydana gelebileceği gibi osteopoprz ve hatta ölüm bile görülebilir.

14)Çok Fazla Besin Tüketimi
Bu durum tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de obezite ve diyabete neden olabilir.

15) Pişmemiş Mayalı Ürünler
Bildiğimiz gibi ekmek hamuru gibi mayalı ürünler pişmeden önce şişerler. İşte pişmemiş mayalı ürünlerin tüketimi sonucu bu ürünler midede şişerek şiddetli ağrı ve kramplara neden olabilirler. Üstelik bu ürünler mide ve bağırsaklarda şişerken aynı zamanda alkol de üretirler ve bu durumun sonucu alkol zehirlenmeleri de meydana gelebilir.

16) İlaçlar
İnsanlar için reçete edilen ilaçların kediler tarafından tüketimi sonucu meydana gelen zehirlenmeler, en sık rastlanılan zehirlenme türlerinden biridir. Bu nedenle veteriner tarafından reçete edilmediği takdirde asla kedinize kendi kullandığınız ilaçlardan vermeyiniz ve her ihtimale karşı tıpkı çocuklarınıza yaptığınız gibi onlardan uzak tutunuz.

Kediler etobur hayvanlardır ve bu nedenle etle beslenirler. Kediniz için en uygun diyeti uygulamanız için veterinerinizin tavsiye ettiği gıdaları, tavsiye ettiği sıklıkta vermeniz önemlidir. Kendiniz için pişirdiğiniz et ya da balık gibi ürünlerden bir parça sevimli dostunuzla paylaşmanız ona zarar vermeyecektir. Fakat en doğru beslenme şekli için veterinerinizin uyarılarını göz ardı etmeyiniz…

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye