Trager Fiziksel Entegrasyon - Nedir

Yeniden hareket eğitimi, elle doku mobilizasyonu ve gevşemeyi birleştiren, psikofiziksel entegrasyon terapisidir.

Trager Fiziksel Entegrasyon

Trager fiziksel entegrasyon çalışma sistemi olarak da bilinen Trager psikofiziksel entegrasyon terapisi Mentastics denilen yeniden hareket eğitimi, elle doku mobilizasyonu ve gevşemenin birleşimidir. Psikofiziksel entegrasyonun altında yatan prensip, danışanların vücutlarında hareketlerin hafifliğini, yumuşaklığını ve serbestliğini yaşayarak daha hafif, yumuşak ve serbest olmayı öğrenecek olmalarıdır. Trager yöntemi uygulayıcı ve hasta zihinsel bir bağ kurmayı başardığında gerçekleşen kas gevşemesini sağlayan, psikolojik temel üzerine kurulu fiziksel bir yaklaşımdır. Bu bağ bir inayet haliyle veya güçlü ve besleyici yaşam gücüyle bağ kurma olarak tarif edilir. Bu gerginlik ya da eforun karşıtıdır.

İki bölümden oluşan Trager yönteminde; çalışmanın pasif kısmını masa çalışması, aktif kısmını ise Mentastics denilen kişisel egzersiz programı oluşturur. Her ne kadar Trager yaklaşımının faydalarının kümülatif olduğu söylense de uygulayıcı ve müşteriler seans programlarını oluşturmakta özgürdür. Müşterilerin almak zorunda olduğu minimum bir seans sayısı yoktur.
 
Masa Çalışması
Masa çalışması rahat ve bir uygulama masasında gerçekleştirilir. Seanslar 60–90 dakika sürer. Uygulayıcı müşteriyi doğal biçimde, kendisi çaba göstermeden ve serbest biçimde hareket edebileceği şekilde hareket ettirir. Bu hareketler genel mobilizasyon tekniklerine benzer ve bazı manuel, servikal ve lombar (bel ve boyun) traksiyonları yani çekme hareketini de içerir. Masa çalışmasının amacı müşterinin "kas ve zihin kontrolünü yavaş biçimde bırakması ve hipnozda yaşanandan daha farklı olan, çok derin bir gevşeme haline geçmesine” izin vermektir.
 
Mentastics
Mentastics, kişinin öz-farkındalığını artırmanın yanı sıra, kronik ağrısını aşarak kontrol altına almasını amaçlayan serbest akan, dans benzeri hareketlerdir. Kişi önce "kendisini serbest bırakmaya” teşvik edilir; yani önce bir harekete başlaması, daha sonra kas gerilimini serbest bırakması istenir. Ağrılı ve olumsuz yerine zevk veren ve olumlu harekeler yapan kişiler gevşemeye başlar, daha kolay olan yeni hareketler öğrenir ve kendi kendilerine de yeni hareketler bulmaya başlarlar. Tedavinin erken evrelerinde Mentastic hareketlerinin evde günde 3 kere 10-15 dakikalık seanslar halinde yapılması önerilir.
Psikofiziksel entegrasyon terapisi, kronik ağrıyı iyileştirme yaklaşımı üzerine çalışmalarının ardından orta yaşlarında uzmanlık derecesini almış olan Dr.Milton Trager (1908–1977) ile ortaya çıkmıştır. Trager omurga deformasyonu ile doğmuştur ve çeşitli egzersizler uygulayarak bunun üstesinden gelmiştir. Trager, beden çalışmasına yaklaşımını keşfettiği zaman, bir boksör olmak için çalışıyordu. Tanınmış bir merkez olan Kaliforniya’daki Esalen Enstitüsü 1970’lerin ortasında tekniğini sunması için Trager’i davet ettiğinde, terapisi halkın dikkatini de çekti. Trager tüm enerjisini psikofiziksel entegrasyonu geliştirmeye ve daha çok anlamaya verebilmek için 1977’de özel tıp hekimliğini bıraktı. Onun çalışmalarını sürdüren Trager Enstitüsü 1980 yılında kurulmuştur.
Psikofiziksel entegrasyon terapisi çocuk felci geçirmiş, adale distrofisi,Parkinson hastalığı, multipl skleroz, inme sonrası travma ve psikiyatrik rahatsızlıkları olan hastalardaki kas rahatsızlığını hafifletmede yardımcı olmuştur.Terapi sırt ve bacak ağrısı gibi kronik rahatsızlıkları yatıştırma konusunda faydalıdır. Sporcular da yaralanmalara karşı esnekliklerini artırma ve zihinsel durumlarını iyileştirme konusunda sistemden fayda sağlayabilirler. Bunun yanı sıra Trager Enstitüsü, Trager çalışmasının, "yerleşmiş fiziksel ve zihinsel modellerin” serbest bırakılması yoluyla danışanların zihinsel bir berraklık kazanmalarına yardımcı olacağını ifade eder.
Trager Enstitüsü’ne göre, masa çalışması seansında rahatı için kişinin üzerinde "bir mayo veya iç çamaşırı” olur. Ayrıca hastanın üzerine bir örtü örtülür. Yağ ya da losyon kullanılmaz. Uygulayıcı, zihninden hastası dışında her şeyi atarak, hasta ile arasında bir bağ oluşturarak seans için hazırlanır.
 
Uygulayıcının "gevşemiş meditatif farkındalık” duruma ulaşmış olması Trager çalışmasının en önemli özelliklerinden biridir. Bu, "terapistin alıcı ile güç sarf etmeden derinden bağ kurması ve uygulayıcının hastanın vücudundaki en küçük tepkiyi bile algılaması" olarak tarif edilir.
Uygulayıcının dokunuşu ile ilişkili olan olağanüstü duyarlılık ve artan farkındalık sayesinde masa çalışması hiçbir zaman ağrıya neden olmaz. Hastanın da masa çalışması ya da Mentastics programları ile ilişki herhangi bir ağrı ortaya çıktığında uygulayıcıyı uyarması gerekir.
 
Trager masa çalışmasında kullanılan hareketler yumuşak ve non-invazif olsa da, yakın zamanda yaralanma veya ameliyat geçirmiş kişiler Trager çalışmasına başlamadan önce iyileşmeyi beklemelidir.

Uzman bir uygulayıcı tarafından kullanıldığı zaman Trager yöntemi fiziksel yan etkilere neden olmaz. Bazı kişiler travmaya tepki olarak benimsenen fiziksel modellerin serbest bırakılması konusunda duygusal tepkiler gösterebilir, ancak bu tür reaksiyonlar nadirdir.
Diğer beden çalışmaları gibi Trager çalışması da 1980’lerden bu yana daha çok kabul görmektedir. 2000 yılında dünya çapında 15 ülkede toplam 1200 sertifikalı psikofiziksel entegrasyon uygulayıcı vardı. Terapinin, sporcular için yaygın olarak kullanılan bir tedavi olduğu bildirilmiştir. Bunun yanı sıra, Ulusal Sağlık Enstitüsü (National Institute of Health) psikofiziksel terapiyi, tamamlayıcı alternatif tıbbın bir zihin-beden çalışması türü olarak listeler.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye