Yaralar - Alternatif Tedavi

Dış etkiler sonucu deride görülen hasarlardır.

Yaralar

İnsan vücuduna dıştan yapılan etkilerin meydana getirdiği sınırlı tahribata yara denir.

Yaraların tedavisinde önce kanama durdurulur, ardından enfeksiyonu engellemek için yara temizlenir ve sarılır. Eğer yara vücudun işlev görmesini engelliyorsa ilave tıbbi bakım gerektirir.

Kanamayı Durdurmak
Birçok kanama doğrudan baskı uygulayarak durdurulabilir. Yaraya baskı temiz bir kumaş parçası, sargı bezi veya sadece el içiyle yaraya baskı uygulanarak yapılabilir. Bu şekilde kan dolaşımında ciddi bir kesintiye neden olmadan lokal kanama azaltılır. 

Kumaş kanı emer ve pıhtılaşmayı sağlar. Kumaş yaranın üstünden kaldırılmamalıdır. Eğer kumaş kanla dolarsa ilk bezi kaldırmak yerine onun üzerine ikinci bez konmalıdır. Eğer yara kolda veya bacaktaysa ve herhangi bir kırık görülmüyorsa, bir yandan doğrudan baskı uygulanırken yara kişinin kalp seviyesinin üstüne yükseltilmelidir. Yarayı yükseltmek yer çekiminin bölgeye akan kanı azaltmasına yardımcı olur. Eğer şiddetli kanama doğrudan baskı veya yükseltme yöntemleriyle azaltılamazsa, ikinci adım, yara bölgesine kan veren ana atardamara baskı uygulamaktır. Kolda baskı üst kolun içinden kol atardamarını kol kemiğine bastırarak yapılmalıdır. Bacakta ise baskı kasığın iç büküm yerinde uyluk atardamarı kemiğe bastırarak yapılır. Eğer koldaki veya bacaktaki kan akışı hayati tehlike içerecek kadar şiddetliyse ve başka türlü durdurulamıyorsa turnike uygulanması gerekebilir. Ne var ki turnike daha fazla kan kaybını engellerken dokulara oksijen akışını ciddi bir biçimde kesintiye uğratmaktadır. Sonuç olarak kişi yaşayabilir, ama eklem ölebilir. 

Yarayı Sarmak 
Kanama durdurulduktan sonra, enfeksiyonu engellemek için yaranın temizlenip sarılması gerekir. Her ne kadar akan kan yaradan pisliklerin temizlenmesine yardımcı olsa da kirleri temizlemek için su akıtılmalıdır. Tahta kıymıkları, cam parçaları derinde değilse alkolle veya aleve tutarak sterilize edilmiş bir iğne veya cımbız yardımıyla çıkarılabilir. Yara bundan sonra temiz bir bezle kapatılmalı ve yerinde kalması için bandajlanmalıdır. 

Homeopatik Tedaviler
Yukarıda bahsedilen genel tedavi yöntemlerine ek olarak yaralı kişiye faydalı olabilecek alternatif tedaviler de vardır. Homepati akut yaralanma durumlarında çok etkili olabilir. Ledum (Ledum palustre) delinme yaralarında tavsiye edilmektedir (dahili olarak). Calendula (Calendula officinalis) yaralar için birincil homeopatik çaredir.

Diğer Etkili Tedaviler
Bir antiseptik olan meyan (İng. succus) yaralanan bölgeye su, çay veya merhem şeklinde uygulanabilir. Diğer bir doğal antiseptik olan çay ağacı yağı (İng. tea tree oil; Lat. Melaleuca spp.) suyla karıştırılarak yara temizlemede kullanılabilir. Aloe (Lat. Aloe barbadensis) cildin kaşıntısını ve acısını almak için iyileşme sırasında uygulanabilir. Yara özellikle kolda veya bacakta sinirleri etkilediği zaman sarı kantaron (İng. St. John’s Wort; Lat. Hypericum perforatum) dahili olarak alındığında veya yaraya uygulandığında faydalı olabilir. Ayrıca ana bitkisel bileşeni san chi olan Çin bitki karışımı Yunnan Bai Yao her tür yarada kanamayı durdurma ve iyileşmeyi hızlandırmada çok etkilidir. Ayrıca sinir acısı için koyunkıran (İng. Hypericum), öküzgözü (arnica) yumuşak doku hasarlarında etkili olmaktadır. Akupunktur yaranın etkilediği meridyenlerde enerji akışını düzelterek yaranın iyileşme sürecine yardımcı olabilir. Bazı akalarda E vitamini ağızdan alınır veya yaraya yerel olarak uygulanırsa iyileşmeyi hızlandırıp kabuk bağlamayı azaltabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye