Çocuklarda Alerjiyi Engelleme Stratejileri

Alerji artık günümüzde çok yaygın bir rahatsızlık. Bebeğiniz için hazırlanmış bu yazıdaki birçok şeyi kendiniz için de kullanabilirsiniz.

Çocuklarda Alerjiyi Engelleme Stratejileri

Alerjisiz bir yaşam için bebeklikten başlayan stratejilere ihtiyaç var. Bu stratejiler arasında bir zamanlar çocuk yetiştirmede tutum ve davranışlar da etkili. Örneğin bebeği memeden geç kesmek, katı yiyecekle beslenmeyi geciktirmek, erken yaşta aşıdan kaçınmak gibi. Ayrıca çocuğunuzu zararlı çevresel alerjenlerden korumak için atabileceğiniz adımlar var.Bebeğinizi emzirin. Birçok alternatif terapiste göre hayatın daha sonraki evrelerinde alerjilerin gelişme ihtimalini azaltmanın en iyi yollarından biri de bebeğin anne sütüyle beslenmesi. Emzirme enfeksiyonlara, çevresel toksinlerle ve gıda alerjileriyle baş etmek için donanımlı güçlü bir bağışıklık sistemi geliştirir. Çocuk sağlığıyla ilgili sayısız kitap yazmış Oregon’lu bir çocuk doktoru olan Lendon Smith emzirmenin çocuğun daha az alerjisi olmasında etkili olduğunu vurguluyor. Doktor Lendon’a göre hayatın ilk aylarında anne sütü dışında yiyecekler verilen çocuklar gıda hassasiyetleri gelişiyor. Çünkü bebeklerin bağırsakların anne sütü dışında herhangi bir şeyi sindirecek bir yapıya sahip değil.

Katı yiyecekle beslemeyi geciktirin. Katı yiyeceklerin beslenmeye girişini geciktirmek ve anne sütüyle emzirmeyi uzatmak bebeğin bağışıklık sistemine doğru bir biçimde olgunlaşacak vakti tanır. Araştırmalar katı yiyeceklerin, özellikle yerfıstığı, yumurtalar, buğday ve balığın geciktirilmesinin alerji vakalarını azalttığını gösteriyor. British Medical Journal’da yayınlanan bir araştırma dört aydan önce katı yiyeceklere geçirilen çocukların aynı yaşta henüz katı yiyecekle beslenmeyen çocuklara göre kronik veya tekrarlanan egzama geliştirme ihtimalinin çok daha yüksek olduğunu bulgulamıştır. Çocuk (genellikle 6 aylık sonrası) katı yiyeceklere hazır olduğunda anne ve babalar taze meyve, sebze ve baklagiller ile tavuk, balık gibi az yağlı proteinler ve nihayet işlemden geçirilmemiş gıdalarla iyi bir başlangıç yapabilirler.

Erken Yaşta Aşı Yaptırmayın. Şu anda birçok ülkede bebek henüz iki aylıkken bir dizi bağışıklık aşısı vurulmaktadır. İlk verilen aşılar Hepatit B, DPT (Difteri, tetanos ve boğmaca), B tipi influenza ve çocuk felcidir. Ortalama bir çocuk hayatının ilk 15 ayında on çocuk hastalığına karşı 15 aşı vurulur. Çok kesin bir biçimde belgelenmiştir ki kimi aşılar bazı çocuklarda ani bir alerjik tepkiye neden olmaktadır; bu tepkiler geçici rahatsızlıktan ölüme kadar değişmektedir. Aşı vurma zorunlu olduğu için birçok ülkede çocuğunuzu aşılatmak istemezseniz, bunun için özel bir belge almanız gerekir.

Evinizi alerjiye karşı koruyun. İç mekan çevresel alerjenlere, örneğin ev toz akarları, küf, sigara dumanı, formaldehit ve yüksek radon seviyeleri doğrudan dolayı kişinin hava yollarını tıkayarak veya dolaylı olarak alerjenlere hassasiyet meydana getirmektedir. Hava kirletici maddelere maruz kalmayı azaltmak alerji ve hassasiyet geliştirme veya kronik alerjik tepki riskini azaltabilir. Bebeklerde astımın engellenmesinde çevresel kontrol özellikle faydalı olabilir. Aşağıdaki önerileri takip ederseniz ev alerjenlerini %95 oranında azaltabilirsiniz.

Yatak Odasında:
  • Yastıkları, battaniyeleri ve diğer yatak malzemelerini her ay sıcak suda yıkayın.
  • Yıkanabilir, organik pamuk yastıkları tercih edin, yatakları ev akarı önleyici örtülere kapatın.
  • Yatak odasında doldurulmuş hayvan varsa kaldırın.
  • Ev hayvanlara maruz kalmayı azaltın veya en azından hayvanların yatak odasına girmesini yasaklayın.

Evde:
  • Özellikle alerji mevsimlerinde pencereleri kapalı tutun.
  • Sigara dumanını uzak tutun.
  • Görece nem oranı idealde olsun. Eviniz rutubetli ise küf üretimini azalmasına yardımcı olmak için klima, nem giderici cihazlar, evinizin havası çok kuruysa nemlendirici cihazlar kullanın.
  • Havadaki parçacık maddeleri veya kokuları almak için iyonize hava arındırıcılar, hava filtreleri (elektrostatik, HEPA) kullanın. Çalıştığı sırada içeride insan, hayvan veya bitki olmayan odalarda ozon hava temizleyicileri kullanabilirsiniz.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye