Egzersiz Yaparken Yaralanmaları Önlemenin 10 Yolu

Egzersiz sağlığınız ve iyi olmanız açısından çok önemli olsa da aynı derecede önemli olan bir başka konu vücudunuza yaralanmalardan kaçınabilmesi için ihtiyaç duyduklarını vermenizdir.

Egzersiz Yaparken Yaralanmaları Önlemenin 10 Yolu

Yaralanmalar aşırı ağrıya sebep olabilirken uzun bir süre boyunca yapmayı sevdiğiniz aktivitelerden uzakta kalmanıza sebep olabilirler. Eğer doktora veya fizik tedaviye gitmek zorunda kalırsanız ekonomik olarak da yük olacaktır.

Sağlıklı kalmak ve yaralanmalardan kaçınmak için bu 10 öneriyi uygulayabilirsiniz:

1- Sınırlarınızı Bilin
Kendinizi çok zorlamayın. Sınırlarınızı biliyorsunuz ve bunları çok zorladığınızda vücudunuz size işaret verecektir. Planlı bir çalışma takvimiyle performansınızı yavaş yavaş artırmanız mümkündür. Bu sayede yaralanmaları önleyebilirsiniz.

2- Spordan Önce ve Sonra Esneyin
Kaslarınızı esneterek sizi uzun süre hareketsiz bırakabilecek kas zorlanmaları ve yırtılmalarından kaçınabilirsiniz. Tüm kaslarınızı esnetin, kullanmayı düşünmediklerinizi bile… Sporun hem öncesi hem de sonrasında 5-10 dakika esneme hareketleri yapmak yaralanmaları önler.

3- Vücudunuzu ve Ağrılarınızı Dinleyin
Ağrıyan bölgeleri zorlamayın, sebebini anlamaya çalışın. Eğer krampsa esneterek geçirmeye çalışın. Eğer kramptan daha ciddi bir şeyse sporunuzu erken bitirip, esneme hareketleri yapıp dinlenmeniz gerekir.

4- Spora Özel Ayakkabılar Giyin
Eğer koşma, cross training, aerobik gibi farklı tipte egzersizler yapacaksanız her biri için farklı ayakkabılar giymeniz tavsiye edilir. Uygun destekli ayakkabılar giymek bileğinizi burkulmalardan ve ayağı yanlış kullanımdan doğan bozukluklardan korur.

5- Bol Bol Su İçin
Çalışmanızın öncesinde, sırasında ve sonrasında bolca su için ve susuz kalmayın.

6- Beslenmenize Dikkat Edin
Eğer ihtiyacı olan besinleri vücudunuza sunarsanız en iyi performansı gösterecektir. Formda ve sağlıklı olmanın yarısı egzersizle alakalıysa öbür yarısı da beslenmeyle alakalıdır.

7- Dinlenme Günler Önemlidir 
Vücudunuz molaya ihtiyaç duyar. Haftada 4-5 gün spor yapmak iyidir. Mutlaka arada boş günler kalacak şekilde planlayın. Bu tembellik değildir, sadece vücudunuza ihtiyaç duyduğu dinlenme süresini vermiş olursunuz.

8- Yeterince Uyuyun
Vücudunuz siz uyurken yiyecekleri sindirmek ve kendini iyileştirmek gibi şahane şeyler yapar. Yeterince dinlenerek gün için gerekli enerjiye sahip olabilirsiniz; bu spor vaktini de kapsar.

9- Doktorunuza Danışın
Yeni bir egzersiz rutinine veya diyete başlamadan önce doktorunuza danışın. Başlamanız gereken nokta ve yoğunluğunu ne hızda artırmanız gerektiği konusunda size tavsiyeleri olabilir.

10- Cross Training Yapın
Bu çalışma şekli çok çeşitli egzersizler yaparak bütün kas gruplarını çalıştırmayı amaçlar. Bu yaklaşımla genel gücünüz artar ve yaralanmalardan kaçınabilirsiniz. Spor planınızda kardiyoyu, ağırlık çalışmasını ve merkezinizi güçlendirecek egzersizleri dengeli olarak dağıtın. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye