Doğal Böceksavar Maddeler

Kimyasalları evden ve daha da önemlisi vücudumuzdan uzaklaştırmanın önemi büyüktür.

Doğal Böceksavar Maddeler

Kimyasalları evden ve daha da önemlisi vücudumuzdan uzaklaştırmanın önemi büyüktür. Bahar aylarına girdiğimiz bugünlerde cildi daha açıkta bırakan kıyafetler giymeye başlayacağız, bu da güneş kremleri ve böceksavar kullanımlarıyla vücudumuzu daha fazla kimyasala maruz bırakmak anlamına gelecek.

Ancak bitkiler bu konuda da cildi koruyarak, besleyerek ve sakinleştirerek yardımımıza koşuyor. Çoğu böcek ilacında kullanılan DEET maddesinden kaçınmak önemlidir çünkü DEET’in %15 kadarı emilerek kan akışına karışabilir. Eğer sıtma gibi hastalıkların yaygın olduğu bölgeleri ziyaret edecekseniz DEET içeren ürünler kullanmayı düşünün çünkü bu bulaşıcı hastalığa yakalanmanın riskleri daha büyüktür. Fakat normal koşullar için bitkiler yeterli koruma sağlayacaktır.

1- Neem (Azadirachta indica)
Neem geleneksel bir Ayurveda bitkisidir ve ana ülkesi Hindistan’da popülerdir. Böcek ve mikrop öldürücü özellikleriyle çok etkili bir böceksavardır. Yaklaşık 10 damla neem esansiyel yağını çeyrek bardak Hindistan cevizi yağı ile karıştırın. Bunu açıkta kalan cildinize uygulayın. Bazı çalışmalar neem’in sivrisineklere karşı 12 saate kadar etkili olduğunu göstermektedir. Eğer cildinizde yara veya kesik varsa neem kullanmayın.

2- Okaliptüs Yağı (Eucalyptus globulus)
Eğer idris otunun (citronella) kokusunu sevmiyorsanız yerine okaliptüs kullanabilirsiniz. Arometerapi koku yayıcılarda esansiyel yağını kullanarak açık havada sivrisinekleri uzaklaştırabilir veya 5-6 damlasını çeyrek bardak Hindistan cevizi yağıyla karıştırıp cilde sürebilirsiniz. Okaliptüs yağı seyreltilince bile hassas ciltleri yakabilir. Dolayısıyla vücudun kalanına sürmeden önce cildin ufak bir bölgesinde deneyin. Okaliptüs yağını asla ağızdan almayın.

3- Kedi Nanesi (Nepeta cataria)
Kedi nanesi ısıran böceklere karşı güçlü koruma sağlar. İnsan vücudu sivrisineklere çekici gelen çeşitli kokular yayar fakat kedi nanesi sindirildikten sonra böceklere çekici gelen bu kokuyu değiştirir. Kedi nanesi çayı yapmak için fincan başına en az iki çay kaşığı kedi nanesini sıcak (kaynar olmayan) suda 10 dakika demleyin. Dışarı çıkmadan birkaç saat önce bir iki kedi nanesi kapsülü de alabilirsiniz. Çocuklarda ve emziren kadınlarda tamamen güvenlidir ancak hamileyken alınmaması gerekir. 

4- Fesleğen, Rezene, Lavanta ve Nane
Rezene, lavanta ve nane güçlü böceksavarlardır (lavanta özellikle kene endişesi varsa iyidir) ancak kendi başlarına 60 – 90 dakika etkili olurlar. Ancak fesleğen yağı ile karıştırıldıklarında 8 saate kadar koruma sağlayabilirler. Eğer sonuçta elde edilen kokuyu sevmezseniz bu yağların hepsini kullanmanıza gerek yoktur. 5 damla fesleğen esansiyel yağını diğer yağların istediklerinizden 2 damlasıyla karıştırın ve daha sonra çeyrek bardak Hindistan cevizi yağına ekleyin.

Nane esansiyel yağı evde etkili bir böcek savardır. Yağı pamuklara damlatıp kapı ve pencerelerde bulundurursanız fareler, örümcekler, sivrisinekler uzak duracaktır. Birkaç günde bir bu pamukları yenileyin.

Evcil Hayvanlar İçin
Evcil hayvanlarda pire için bitkisel çözümler arıyorsanız şu sprey formülünü deneyebilirsiniz. Eşit miktarda elma şırası sirkesini (veya beyaz sirkeyi) suyla karıştırın. Bardak başına 7 damla lavanta esansiyel yağı, 5 damla biberiye esansiyel yağı ve 3 damla okaliptüs esansiyel yağı ekleyin. İyice karıştırın, sprey olarak sıkın ve havyanın tüylerine masaj yaparak yedirin. Ama öncelikle tahriş etmediğinden emin olmak adına ufak bir bölgeye uygulayın.

Pirelere karşı toz formül de hazırlayabilirsiniz. Bunu evcil hayvan üstünde de pirelerin girdiği bir evin halılarına da uygulayabilirsiniz. Eşit miktarda mısır nişastası ve kabartma tozunu bardak başına iki çorba kaşığı toz lavanta (veya 7 damla esansiyel yağ) ve 1 çorba kaşığı toz biberiye (veya 5 damla esansiyel yağ) ile karıştırın.

Isırıldıktan Sonra
Kuzu dili ısırmave sokmalarda anında acı ve kaşıntıyı azaltır. Kuzu dili (Plantago major) hemen her yerde büyür ve kolay bulunur. Temiz olduğundan emin olduğunuz kuzu dili yaprağını ağzınızda çiğneyin ve çıkartarak sokmanın üstüne koyun. Ağızdaki tükürük bitkinin zarlarını eriterek ağrı kesici, enflamasyon azaltıcı bileşenlerin açığa çıkmasını sağlar. Elma şırası sirkesini de kuru veya ıslak pamuğa döker ve sokmaya ya da ısırığa uygularsanız rahatlama sağlayacaktır. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye