Etkili, Hızlı, Doğal Seboreik Dermatit Tedavi Yöntemleri

Bazı ufak hayat tarzı değişiklikleri ve müdahaleleriyle bu rahatsızlıktan hızlı bir şekilde, doğal ve yan etkisiz yöntemlerle kurtulmanız mümkündür.

Etkili, Hızlı, Doğal Seboreik Dermatit Tedavi Yöntemleri

Seboreik dermatit, günümüzde halen tıbbi olarak kesin çözümü olmayan ve pek çok insanın yakındığı bir hastalıktır. Peki eczanelerde satılan kremler ya da tabletler gibi farmakolojik ajanlarla kesin tedavisi mümkün olmayan bu hastalığın çözümü için doğal ve etkili yöntemler var mıdır? Evet, işte bunlardan bir kaçı;

1) Duş başlığınıza klor arıtıcı filtre yerleştirin
Yapmanız gereken en basit ve temel değişiklik, duş başlığınıza klor arıtıcı bir filtre yerleştirmektir. Klor, oldukça sert bir kimyasal olup, cildinizi kurutarak, seboreik dermatitin alevlenmesine sebep olur. Böylelikle sadece seboreik dermatit probleminizin üstesinden gelmekle kalmayacak, saçlarınızın ve cildinizin de daha yumuşak ve canlı olduğunun farkına varacaksınız. Hatta klorla beraber sudaki kireci de tutabilen filtreler kullandığınızda, saçlarınız öylesine yumuşak olacak ki, saç kremi bile kullanmaya gerek duymayabilirsiniz.

2) Kimyasal içerikli ve agresif maddeler içeren şampuanları kullanmayın
Klasik ve zararlı kimyasallar içerek sentetik kepek şampuanlarından kaçının. Özellikle kepek önleyici bazı şampuanların içerisinde katran bulunur. Katran ise kanserojen olduğu kanıtlanmış bir maddedir. Klasik kimyasallar içeren  kepek şampuanları, sorununuza kısa süreli çözüm getirebilir. Ancak bu şampuanları kullanmayı bıraktıktan sonra, seboreik dermatit şikayetleriniz daha da kötüleşebilir. Hatta bu şampuanları kullanmayı bırakmadığınız takdirede bile saç deriniz şampuana alışacağından, eski etkisini yitirecektir. Bu nedenle tamamen doğal içerikli şampuanları tercih etmelisiniz.

Kullanacağınız şampuanın içeriğinde aşağıdaki kimyasalların olmamasına özellikle dikkat etmelisiniz:
  • Sodyum lauryl sülfat (sodium lauryl sulfate)
  • Sodyum lauret sülfat (sodium laureth sulfate)
  • Propilen glikol (propylene glycol)
  • PEG
  • DEA
  • TEA
  • Parabenler (methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben vs…)
  • Sentetik parfüm
Uyarı: Günlük hayatımızda kullandığımız bir çok kozmetiğin içeriğinde yer alan parabenler, marketlerde satılan şampuanların neredeyse tümünde bulunmaktadır. Raf ömrünü arttırıcı olarak kullanılan parabenler, günümüzde kanserin bu kadar yaygınlaşmasının başlıca sebepleri arasında sayılmaktadır. Edinburgh Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, parabenlerin kanser ile ilişkisini aydınlatmak için yaptıkları çalışmada, incelenen 20 tümörün 18’inde paraben bulunduğunu tespit etmişlerdir.  

3)Şampuanı doğru şekilde uygulayın
Bir çok uzman, kepek oluşumunun nedeninin doğru şampuan kullanmamak olabileceğini iddia ediyor. Uzmanların çoğuna göre saçtan tam olarak durulanamamış şampuan, saç derisinde birikerek, reaksiyon meydana getirebilir ve enflamasyona neden olabilir. Uzmanlar, özellikle kimyasal içerikli şampuan kullanan kişilerin, bir de şampuanı yeterince durulamaması sonucu, kepeklenme sorunu yaşayacaklarını ve seboreik dermatit semptomlarının şiddetlenebileceğini söylüyorlar. 

Doğru şekilde saç yıkama söyle olmalıdır:
  • Kesinlikle kimyasal içermeyen, doğal içerikli şampuanlar kullanın
  • Tüm saçlarınızın temizlenebilmesi için az miktarda şampuan yeterlidir . Çok miktarda şampuan kullanmanız saçlarınızı daha iyi temizlemez, fakat şampuan saç derinizde ve saç tellerinizin üzerinde tabaka oluşarak birikebilir. Eğer saçlarınız ilk uygulamada köpürmüyorsa, bunun nedeni şampuanı az kullanmanız değil, saçlarınızın oldukça yağlı olmasıdır. Şampuanlama işlemini genellikle 2 kez tekrarlamanız idealdir, fakat 3 seferden fazla tekrar etmemelisiniz. Aksi takdirde saç deriniz gereğinden fazla kuruyabilir ve bunun sonucu olarak da reaktif yağlanma görülebilir. Seboreik dermatit ise genellikle yağlı saç derisinde görülen bir problemdir.
  • Kullanacağınız su sıcak ya da soğuk olmamalıdır. Vücut sıcaklığında ya da birkaç derece daha sıcak su kullanmanız en ideal olanıdır. Sıcak su, saçlarınızı daha da yağlandırarak saç derisinde hassasiyete neden olabilir.
  • Saçlarınızı ve köklerini iyice ıslattıktan sonra, şampuanı tüm saç diplerinize iyice yediriniz. Şampuanın en az 5 dakika saç derinize nüfuz etmesi, içeriğindeki doğal bitki özütlerinden daha fazla yararlanmanız anlamına gelecektir. Ayrıca bu süre esnasında saç derinizdeki kepeklenen ve pullanan bölgeler yumuşayacak ve kolayca atılabilecektir.
  • Şampuanı saç derinizde bekletirken, parmak uçlarınızla saç diplerinize yapacağınız masaj, bu bölgedeki kan akışını hızlandıracak ve saç kökleriniz bu sayede beslenecektir. Bu hafif masaj sayesinde, şampuanınızın içeriğindeki doğal etkin maddelerin iyileştirici gücünden daha fazla yararlanacaksınız. Son olarak ise su ve şampuanla yumuşayan pullanmış saç derisinin bu masaj sayesinde atılımını kolaylaştıracak ve saç derinizin oksijenlenerek beslenmesini sağlamış olacaksınız.
  • Son ancak belki de en önemli adım durulama kısmıdır. Saçlarınızı iyice duruladığınızdan emin olmalısınız. Durulama esnasında da, tıpkı şampuanlama esnasındaki gibi saç derinize yapacağınız masaj sayesinde, tüm kalıntıların uzaklaştırılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Dilerseniz saçlarınızı duruladıktan sonra sirke ile saçlarınızdaki kalıntıları kesin olarak arıtabilirsiniz. Bunun için elma sirkesi ya da frambuaz sirkesi harikadır. Suyla seyrelteceğiniz sirkeyle saçlarınızı durulayın ve birkaç dakika saç derinizde kalmasına izin verin. Bu durulama yöntemi hem saç derinizin pH’ını dengeleyecek, hem seboreik dermatite karşı tedavi edici etki gösterecek hem de saçlarınızın parlamasını sağlayacaktır. Eğer elma sirkesi kullanıyorsanız, saçlarınızı kötü kokutacağından endişe etmeyin. Çünkü kokusu duştan sonra hemen uçup kaybolacaktır. Buna rağmen kokusu nedeniyle kullanmaktan çekiniyorsanız, frambuaz sirkesinin kokusu harikadır ve en az elma sirkesi kadar etkilidir. Son olarak saçlarınızı tekrar normal su ile durulayıp sirkeden arındırın.
4)Doğal esansiyel yağların gücünden yararlanın:
Bazı esansiyel yağlar, seboreik dermatitin tedavisinde kullanılarak, çok kısa sürede son derece etkin sonuçlar almanıza neden olurlar. Bu esansiyel yağları şampuanınıza karıştırıp kullanabileceğiniz gibi, herhangi bir taşıyıcı yağ içerisinde seyrelterek saç derinize hafif masaj yaparak uygulayabilirsiniz. İşte seboreik dermatit tedavisinde kullanabileceğiniz esansiyel yağlar:
  • Çay ağacı yağı (en etkili esans yağlarından biridir)
  • Neem ağacı yağı (harika bir antiseptik, mantar ve bakteri öldürücüdür)
  • Sedir ağacı yağı,
  • Paçuli yağı,
  • Lavanta yağı, 
  • Biberiye yağı,
  • Oregano yağı,
  • Nane yağı,
  • Okaliptus yağı vs..
Yukarıdaki esansiyel yağları tek başına kullanabileceğiniz gibi, dilerseniz bir kaçını kombine ederek de kullanabilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken husus, bu yağları asla direk olarak saç derinize uygulamamanızdır. Bahsedilen esansiyel yağları, tercih edeceğiniz bir taşıyıcı yağ içerisinde 1:9 oranında seyrelterek kullanmalısınız. Örneğin 90 ml taşıyıcı yağın içerisine 10 ml esansiyel yağ katabilirsiniz. Ya da ölçüm için kullanabileceğiniz bir ölçeğiniz yoksa, aynı oranı damla ya da kaşık kullanarak da yakalayabilirsiniz. Mesela 9 damla taşıyıcı yağa 1 damla esansiyel yağ damlatabilir, ya da 9 tatlı kaşığı taşıyıcı yağa 1 tatlı kaşığı esansiyel yağ ekleyebilirsiniz. 

Peki bahsedilen esansiyel yağları hangi taşıyıcı yağlar ile seyrelterek kullanmalısınız? İşte kullanabileceğiniz taşıyıcı yağlardan bazıları:
  • Keten tohumu yağı (Bu yağ en ideal olanıdır. Çünkü herhangi bir esansiyel yağ ile beraber kullanılmasa ve tek başına kullanılsa bile seboreik dermatitin tedavisinde etkilidir. Bunun nedeni çok yüksek oranda omega-3 yağ asidi içermesidir)
  • Hindistan cevizi yağı (Bu yağın antibakteriyel etkisinin yanı sıra saçları güçlendirici ve besleyici etkileri de vardır)
  • Buğday yağı (Çok yüksek oranda E vitamini içerir. Bu nedenle cildi ve saçı besler)
  • Badem yağı (Saç besleyici ve gürleştirici özellikleriyle bilinir)
  • Saf zeytin yağı 
  • Susam yağı
  • Jojoba yağı
Yukarıda bahsedilen taşıyıcı yağlardan birini ve esansiyel yağlardan dilediğinizi karıştırarak elde ettiğiniz karışımı tüm saç derinize yedirdikten sonra, en az 5-10 dakika saç derinize masaj yapınız.Sonrasında saçınıza streç film sararak, yağın etrafa bulaşmasını önleyebilirsiniz. Bu yağ karışımını saçınızda en az 1 saat beklettikten sonra şampuanlayabilirsiniz.

Esansiyel yağlardan daha pratik bir şekilde yararlanmak için, 1 şişe şampuanın içerisine (200 ml), 1 şişe esansiyel yağı (20 ml) karıştırarak kullanabilirsiniz. Şampuanı köpürttükten sonra bu şampuanı saçınızda en az 5 dakika bekletmelisiniz.

5)Seboreik dermatit diyeti uygulayın:
Seboreik dermatitin diyetle ne alakası olabilir diye düşünebilirsiniz. Ancak seboreik dermatititn tedavisinde uygulanan diyetin, saç derinize sürerek uyguladığınız tedavi yöntemlerinden belki de daha etkili olduğunu söyleyebiliriz. 

Eğer seboreik dermatitin tedavisi için neler yiyip yememeniz gerektiğini merak ediyorsanız, bu konuyla alakalı sizler için hazırladığımız "Seboreik Dermatit Diyeti” adlı yazıyı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

6)Probiyotik gıda takviyesi, multivitamin takviyesi ve omega-3 gıda takviyeleri kullanın
Yapılan çalışmalar sonucunda probiyotik, multivitamin ve omega-3 takviyeleri kullanmanın, seboreik dermatitin semptomlarını hafifletmede oldukça etkili olabileceği görülmüştür. Bu konuyla ilgili olarak da önceden hazırlamış olduğumuz "Seboreik Dermatit Diyeti” başlıklı yazımızdan bilgi edinebilirsiniz.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye