Kalsiyum Eksikliğinin Neden Olduğu Bazı Hastalıklar

Artık kalsiyum eksikliğinin kemiklerin zayıflığına sebep olduğunu ve diş sağlığını olumsuz etkilediğini hepimiz biliyoruz. Ancak bu mineralin kemiklerin ve dişlerin yapısına katılması haricinde vücutta bir çok hayati görevi daha bulunmaktadır.

Kalsiyum Eksikliğinin Neden Olduğu Bazı Hastalıklar

Gıdalarla yeterli kalsiyum almadığımız takdirde vücut, kalsiyum deposu olarak kemikleri kullanacak ve kemiklerden kalsiyum çekerek kemiklerin güçsüzleşmesine neden olacaktır.

Sağlığımız için bu kadar önemli bir mineral olan kalsiyumun en temel faydalarına gelin hep beraber bir göz atalım:

Kalsiyum Eksikliği ve Kemik Sağlığı:
Çocuklardaki kalsiyum eksikliği sonucu kemiklerin kırılganlığı artmaktadır. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde yeterli kalsiyum alınmamasının bir sonucu olarak ise yetişkinlik dönemlerinde osteoporoz riski artmaktadır. 

Osteoporoz, kadınları erkeklerden dört kat daha fazla etkileyen ve yılda yaklaşık 1,3 milyon kişide kemik kırıklarının meydan gelmesine neden olan bir hastalıktır. Kemik yoğunluğunun arttırılması ve osteoporoz riskine karşı korunmak için en temel üç strateji: 
  1. Kalsiyum ve D vitamini alımının yeterli olması, bunun haricinde yeterli ve dengeli beslenmek,
  2. Düzenli egzersiz yapmak,
  3. Menopoz dönemi sonrası için doktor gözetiminde ve doktorun uygun gördüğü durumlarda hormon takviyesi kullanmaktır.
Bir çok sağlık uzmanı osteoporoz riskine karşı korunmak için düzenli olarak D vitamini ve kalsiyum takviyelerinin alınmasının da yararlı olduğundan bahsetmektedirler.

Raşitizm çocuklarda görülen, D vitamini ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan bir kemik hastalığıdır. Raşitizmin yetişkinlerde görülen şekli ise osteomalazi olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalıklarda kemik yoğunluğunun düşmesi, kemiklerin zayıflaması, kemik deformiteleri ve kemik kırılganlığının artması gibi semptomlar söz konusudur.

Kalsiyum Eksikliği ve Kardiyovasküler Rahatsızlıklar:
Uluslararası Geriatri ve Gerontoloji Merkezi’ne göre, kalsiyum eksikliği kemik metabolizmasını olumsuz etkilediği gibi, kardiyovasküler sistemi de oldukça olumsuz etkilemektedir. Osaka Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin yaptığı bir açıklamaya göre kalsiyum eksikliğinin yüksek tansiyon riskini ve buna bağlı kalp ve damar hastalıkları riskini arttırdığı bilinmektedir.

Kalsiyum Eksikliği ve Bağırsak Sağlığı:
Çölyak hastalığı, bir otoimmun hastalık olmakla beraber, bağırsaklardan yeterli besinin emilememesine neden olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle diğer besinlerin olduğu kadar kalsiyum ve D vitamininin de yeterince emilememesi sonucu Çölyak hastalarında kemik sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Bahsedilen sebep nedeniyle çölyak hastalarının D vitamini ve kalsiyum başta olmak üzere bazı vitamin ve mineraller açısından zengin gıda takviyeleri kullanmaları önerilir. 

Kalsiyum Eksikliği ve Beyin Sağlığı:
Son araştırmalarda kalsiyum eksikliği ile Alzeimmer hastalığı arasında bir ilişkinin olabileceği ortaya çıkmıştır. Her gün yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini desteği almanın Alzeimmer hastalığında görülen bazı riskleri azalttığı bilinmektedir. Bunun haricinde yetişkinlerdeki kalsiyum eksikliğinin baş ağrısı ve anksiyeteyle de ilişkili olabileceği de düşünülmektedir.

Gıdalardan Alınan Doğal Kalsiyum ve Kalsiyum Takviyeleri:
Hepimizin bildiği gibi kalsiyum alımının 2 yolu vardır: Gıdalarla doğal yoldan kalsiyum alımı ya da gıdaların yeterli olmadığı durumlar için önerilen kalsiyum içeren gıda takviyeleri…

Brokoli, kara lahana gibi kalsiyum içeriği açısından zengin besinlerden alınan kalsiyumun, pastörize inek sütünden alınan kalsiyuma göre vücuda çok daha yararlı olduğu bilinmektedir. Bunun haricinde eğer sebze ve meyvelerle yeterli kalsiyumu alamıyorsanız gıda takviyelerinden de yararlanabilirsiniz. 

Eğer kalsiyumu gıda takviyeleri yoluyla almayı tercih ediyorsanız "kalsiyum orotat” içeren takviyeleri "kalsiyum sitrat” ve "kalsiyum karbonat”a tercih etmeniz önerilmektedir. Çünkü kasiyum ororat’ın hücre zarlarını çok daha kolay aşabildiği ve vücuda kalsiyum sağlamada en etkili kalsiyum formu olduğu düşünülmektedir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye