Sinek ve Böcek Isırıklarına Karşı Doğal Çözümler

Bu sevimsiz böcek ve sinek ısırıklarından kaynaklanan kaşıntı ve tahrişi gidermek için de etkili doğal reçetelerden yardım alabilirsiniz.

Sinek ve Böcek Isırıklarına Karşı Doğal Çözümler

Sıcak yaz günlerinin keyfini sürdüğümüz bu dönemlerde, siz de gece uykularımızı kaçıran sivrisinekler ve gündüz kırsal mekanlarda keyfimizi kaçıran kene gibi haşerelerden şikayetçi misiniz? Bu zararlılardan korunmanın hem pratik hem de doğal ve etkili yöntemleri olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik bu sevimsiz böcek ve sinek ısırıklarından kaynaklanan kaşıntı ve tahrişi gidermek için de etkili doğal reçetelerden yardım alabilirsiniz.

Sizin için hazırladığımız yazı sayesinde bitkilerin gücünden ve doğal yöntemlerden yararlanarak sinek ve böcekleri kendinizden uzak tutmak ya da ısırık ve sokmalar sonucu yapılacakları öğrenebilirsiniz.

Sinek ve böcekler ısırdıklarında, salya bezlerinden salgılanan maddeler cildimizde enflamasyon, kaşıntı, hassasiyet, yanma ve kızarıklık gibi reaksiyonlara neden olur. Böcek ısırıklarının semptomları böceğin türüne ve kişinin bağışıklık sisteminin yanıtına göre değişir. Kimi kişide sadece kaşıntı ve kızarıklık gibi hafif semptomlar meydana gelirken, bazı kişilerde çok daha geniş bir alana yayılabilen popüler ürtiker ve çeşitli enfeksiyonlar görülebilir.

En sık şikayet edilen zararlılar genellikle sivrisinekler olmasının yanı sıra pire, tatarcık, örümcek, bazı kara sinek türleri, tahta kurusu, mazı sineği ve keneler de en çok şikayet edilen diğer ısırıcı ve emici böcek gruplarıdır. Bilhassa son dönemlerde oldukça korkulan ve ölümcül bir hastalık olan Lyme hastalığının da keneler sayesinde bulaşan bir hastalık olduğunu göz önüne almamız gerekiyor.

Sivrisinek Isırıklarından Korunmak İçin Doğal Yöntemler
  • Sık sık duş alın: Laktik asit gibi vücut kimyasallarının özellikle terleme ile derideki miktarı artar. Bu vücut kimyasalları ve vücudun sıcaklığı sivrisinekler için açık hedef oluşturur. Laktik asit ve yüksek ısının anlamı, "burada canlı bir kan kaynağı var” demektir. Bu nedenle sık sık duş alarak vücudunuzu olduğunca arınmış ve kuru tutmaya çalışın.
  • Giysilerinize dikkat edin: Eğer dış ortamdaysanız giyeceğiniz açık renkli ve vücudunuzu örten ince giysiler, sizi sinek saldırısından koruyabilir.
  • B Vitamini takviyesi alın: Özellikle sivrisinek mevsiminde B vitamini takviyeleri kullanmanız, sizi sivrisineklere karşı "daha az çekici” hale getirecektir.
  • Evinizdeki durgun su kaplarını boşaltın: Bir temizlik kovasında unuttuğunuz durgun bir su birikintisinin sivrisineklerin üreyebilmeleri için kandan sonra ikinci gereksinimleri olduğunu biliyor muydunuz? Küçücük bir kapta unuttuğunuz bir durgun su bile onlarca sivrisineğin ortaya çıkması için yeterlidir. Köpeğinizin ya da kuşunuzun su kabında unutulan az miktardaki durgun su, bu zararlıların çoğalması için yeterlidir.
Sivrisinek ve Diğer Böcekleri Kendinizden Uzak Tutabilmeniz İçin Doğal Bitkisel İçerikler
  • Tarçın yaprağı yağı: Yapılan bir araştırmada bir çok kimyasal maddeden daha etkili olduğu görülmüştür.
  • Zeytin yağı ile karıştırılmış saf vanilya ekstresi: Sivrisinekleri kovması haricinde hoş vanilya kokusunun insanda güven duygusu uyandırdığı da bilinen bir gerçektir.
  • Limon otu (citronella): Limon otu içerikli bir sabunla  duş alıp, %100 saf limon yağı sürebilirsiniz.
  • Kedi nanesi (catnip): Yapılan bir araştırmada kedi nanesi ya da yaban sümbülü olarak bilinen bu bitkiden elde edilen yağın, DEET adlı kimyasaldan bile 10 kat daha etkili olduğu görülmüştür.
Yukarıda bahsedilen bitkisel yağlarının ve içeriklerinin haricinde, tüm bu bitkisel kombinasyonlardan oluşan, hiçbir zararlı madde içermeyen ve hatta hassas bebek cildi için bile uygun olan organik sineksavar ürünler de mevcuttur.

Böcek Isırıkları ve Sokmalarına Karşı Kullanılabilecek Doğal Bitkiseller
Eğer böceklerden korunmak için hiçbir önlem almadıysanız ve bu nedenle ısırıklara maruz kaldıysanız bile, ısırılan bölgedeki enflamasyon, kaşıntı ve tahriş gibi semptomları gidermek için uygun bitkiler ve bitkisel yağlardan yararlanabilirsiniz. Aşağıdaki bitkiler size bu konuda yardımcı olmanın haricinde cilt bakımı ve sağlığınız için de kullanabileceğiniz bitkilerdir.
  • Aloe vera: 130 dan fazla aktif bileşen ve 34 amino asit içeriğiyle harika bir yatıştırıcı, enflamasyon azaltıcı, nemlendirici ve besleyicidir.
  • Kalendula (altıncık, aynısefa): Bir çok cilt rahatsızlığına karşı kullanılan bu bitki, altıncık, altuncuk, aynısefa ya da kalendula bitkisi olarak bilinir. Yatıştırıcı, nemlendirici ve yenileyici özelliklere sahiptir.
  • Papatya: Tüm bitkiler arasında en fazla yatıştırıcı özelliğe sahip olanlardan biridir. Apigenin, luteolin ve quercetin gibi bioflavonoidler açısından oldukça zengindir. Papatya suyunu ya da yağını cildinize uygulayabileceğiniz gibi içeceğiniz bir bardak papatya suyu, cildiniz gibi sinirlerinizi de yatıştıracaktır.
  • Tarçın: Sineksavar özelliğinin yanı sıra antibakteriyel ve antifungal özellikleriyle enfeksiyonları önlemede yardımcıdır.
  • Salatalık: Özellikle şişkinlikler ve ödemin giderilmesinde kullanıldığında faydalı olan bir bitkidir.
  • Organik bal: Balın harika bir nemlendirici, besleyici ve antibakteriyel olduğunu biliyoruz. Sivrisinek ısırıkları ve enfeksiyonlara karşı en etkili bal ise Manuka balıdır.
  • Lavanta:  Hem yatıştırıcı hem de antimikrobiyal özellikleriyle çok amaçlı kullanılabilecek bir bitkidir (Not: Lavantanın sağlık ve güzelliğe katkılarını merak ediyorsanız "Lavantanın 9 Faydası” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.)
  • Neem Yağı: Hindistan’a ait Neem ağacından elde edilen yağ, doğadaki en güçlü antiseptik, bakteri ve mantar öldürücü yağlardan biridir. Bakteri ve mantar enfeksiyonları haricinde parazitlerin yol açtığı enfeksiyonlarda, egzama, sivilce ve çıban gibi bir çok cilt problemine karşı kullanılır.
  • Çay ağacı yağı: Günümüzde akne ve sivilce tedavisinde kullanılan en etkili içeriklerden biridir. Ayrıca Candida adlı mantar nedeniyle sıkça meydana gelen vajinal enfeksiyonlarda da çok etkilidir. Bunun haricinde yara, kesik, yanık, kepeklenme vess gibi cilt enfeksiyonlarına karşı sıkça kullanılır.
  • Fesleğen: İçerisinde bulunan kafur ve timol maddeleri kaşıntının hafifletilmesinde etkilidir. Taze bitkiyi ısırığın üzerine sürebileceğiniz gibi esansiyel yağını da kullanabilirsiniz.
  • Limon veya lime: Antimikrobiyal özelliğinin yanı sıra kaşıntıyı da hafifletir.
  • Nane: Verdiği serinlik hissi, kaşıntı gibi diğer hisleri geçici olarak baskılar

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye