Sistit ve Vajinal Enfeksiyonlar

Sistit, idrar yolundan (mesaneden idrarın geldiği yer) mesane astarına kadar herhangi bir bölgede oluşan iltihap veya bakteriyel enfeksiyonlar anlamına gelir.

Sistit ve Vajinal Enfeksiyonlar

Amerika’da her yıl çoğu kadın olan yaklaşık iki milyon insan sistit veya idrar yolu enfeksiyonu (UTI) olarak da bilinen mesane enfeksiyonuna maruz kalıyor. Sistit, idrar yolundan (mesaneden idrarın geldiği yer) mesane astarına kadar herhangi bir bölgede oluşan iltihap veya bakteriyel enfeksiyonlar anlamına geliyor. Bu enfeksiyonlar bir kere veya tekrarlayacak şekilde veya kronik bir durum olarak oluşabilir. Sistit cinsel olarak aktif kadınlarda yaygındır ve menopozda olan kadınlar sistit gelişimine eğilimlidir çünkü, östrojen seviyeleri düştüğünden, bakteriler mesane astarına ve vajinal dokulara yapışmaya yatkındır. 

Semptomlar olarak idrar yaparken yanma ve ağrı, artan idrar aciliyeti ve sıklığı, kasık bölgesinde veya alt karın bölgesinde ağrı ve gece boyunca artan idrar giderme ihtiyacı görülebilir.  Kadınlarda, ciddiyeti arttıkça, kan idrarı kırmızıya boyayabilir. Böbreklerin de duruma dahil olduklarının belirtileri ateş, titreme, bulantı, kusma ve ağır sırt ve/veya bel ağrısıdır. Bunlar oluştuğunda, doktora danışmalısınız. 

Larrian Gillespie, M.D., sistit tedavisinde uzmanlaşmıştır. "İdrar yolu enfeksiyonu mesaneye giren bir bakteri sorunu değil, dışarı çıkamayan bir bakteri sorunudur," diye açıklar Dr. Gillespie. "Bir araştırmada dışkı tıp öğrencilerinin mesanelerine yerleştirildi. İkinci boşaltımda bakteri kalmamıştı. Yani, enfeksiyon doğrudan mesanenin idrarı etkili bir şekilde atamamasının sonucudur. Erkek anatomisinden farklı olan kadın anatomisi ile ilgili değildir. İdrarınız yeterince güçlü bir şekilde dışarı atılıyorsa mesane enfeksiyonu kapmazsınız.

Tekrarlayan sistiti önlemek için kadınların yapabileceği şeyler vardır. Her şeyden önce, idrar ihtiyacı hissedene kadar ilişki sonrası idrar yapmayın, bir kaç damla mesaneyi ve vajinayı etkili bir şekilde temizlemez. İkincisi, aşırı büyük yerleştirilmiş bir diyafram mesane boynunu kapatır ve ilişki sonrasında mesanenizi boşaltmanızı engeller. Kontraseptif sünger de kadınlarda aynı etkiye neden olabilir, bu yüzden diyafram boyutunu küçültebilirsiniz, genellikle 65-70 mm boyutuna küçültülür. 

Ancak bazı kadınlarda hiç bir şey olmadan da enfeksiyon belirtileri gelişebilir. Bu aşırı duyarlılık mesaneye kan akışının değişikliğinin sonucudur. Endometriozis, alt sırt problemleri ve hormon sorunlarından kaynaklanabilir. İdrar yapma esnasındaki basınç ve yanma belirtileri ağrılı mesane sendromu, interstisyel sistit, özellikleridir. Dr. Gillespie tarafından yapılan yeni araştırma mesanenin nadiren bu soruna neden olduğunu gösteriyor. "Aşırı duyarlı mesane belirtileri, interstisyel sistit ile ilgili olanlar gibi, mesaneye, bağırsaklara ve pelvik tabanına akan kanın kontrolünü sağlayan sinirlerin gerilmesi ile ortaya çıkabilir.  Hasara bakılırsa, mesanenin oksijen kaybına sebep olan sinyalleri değiştirebiliriz ve böylece dolaşımı arttırabiliriz. Bu sırt stabilize egzersizleri ve akupresur ile yapılabilir.” 

Dr. Gillespie'nin deneyimlerine göre, çoğu hastada fark edilmeyen endometriozis vardır ve göbek deliğinden küçük bir kesi ile mikro cerrahi uygulamak gereklidir. "Özelikle idrarınızda nitrat olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.” diye ekledi Dr. Gillespie. Bu bileşenler nitrifikasyon bakterileri tarafından oluşturulur. Eczaneden bir daldırma testi satın alabilirsiniz. Sonuç pozitif ise, tek doz antibiyotik için doktorunuza başvurun. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye