Stres Tedavisinde Bitkisel Tıp ve Çiçek Esansları

Rahatlamanın en evrensel yöntemlerinden biri bir fincan sıcak çay içmektir.

Stres Tedavisinde Bitkisel Tıp ve Çiçek Esansları

Bitkisel Tıp
Rahatlamanın en evrensel yöntemlerinden biri bir fincan sıcak çay içmektir. Birçok şifalı bitki uzmanı stres giderici özellikleri ile bilinen bazı bitkileri önerir. 

Santa Fe, New Mexico’da Botanik Araştırma ve Eğitim Enstitüsü'ne bağlı bir tıbbi bitki uzmanı olan Daniel O. Gagnon, rahatlamaya yarayan papatyayı öneriyor (Alman papatyası Matricaria recutita; Roma papatyası Anthemis nobilis). Papatya çayı her gün dünya çapında birçok insan tarafından stres düzeyini düşürmek için kullanılır. Papatya bitkisinin çiçeği sakinleştirici, anksiyeteyi hafifletici ve gerginliği azaltıcı bir etki üretir. Böylece genel anksiyeteye, uyku bozukluklarına ve kas gerginliğine yardımcı olabilir. Gagnon, papatyanın, stres ile başa çıkamamaktan kaynaklanan akut ve kronik gastrit ve mide ülseri tedavisinde en iyi bitkisel ilaçlardan biri olduğunu görmüştür.

Başka bir etkili bitki tedavisi ise çarkıfelek çiçeğidir (Passiftora incamata).  Uyku haline neden olmayacağından güvenli bir şekilde gün boyunca kullanılabilir. Farmakolojik araştırmalar çarkıfelek çiçeğinin antispazmodik, yatıştırıcı, anksiyete bastırıcı ve hipotansif (tansiyon düşürücü) faaliyetleri olduğunu göstermektedir. Çarkıfelek çiçeği endişeyi yok etmeye yardımcı olur ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.

Merkezi sinir sisteminin aşırı yüklenmemesi için, Gagnon, kediotunu (Valeriana officinalis) öneriyor, özellikle aşırı duygusal strese maruz kalınmış ise. Kediotunun kokulu kökü yüzyıllardır Avrupa geleneksel tıbbında doğal bir yatıştırıcı olarak kullanılmıştır. Almanya’da kediotu kökü ve özleri aşırı heyecan içeren durumlar ve endişe kaynaklı uyku problemleri için reçetesiz ilaç olarak onaylandı. 

Ayrıca, tüm vücudu stresli zamanlarda desteklemek için Amerikan ginsengi (Panax quinquefolius) önerilir.  Gagnon’a göre Amerikan ginsengi, günlük strese karşı daha hazırlıklı ve dirençli olmaya yarayan içeriğinden dolayı duygusal, zihinsel ve fiziksel stres etkilerine karşı korunmaya yardımcı olabilir. 

Çiçek Esansları
Stresle başa çıkamayan birçok kişi çiçek esanslarını yardımcı bir etken olarak görürler. Çiçek esansları (veya ilaçları) aslında 1930’larda Edward Bach tarafından geliştirilmiştir. Bach, İngiliz kırsallarındaki kır çiçeklerin iyileştirme potansiyelini araştırmış ve 38 çeşit çiçekli bitki ve ağaçtan elde edilmiş esansların fiziksel hastalığın altında yatan psikolojik ve duygusal durumlar üzerinde etkisi olduğunu tespit etmiştir. Bu ilaçlar Bach Çiçek Özleri olarak bilinir. Günümüzde, stres ilişkili koşullara dahil olan belirli psikolojik ve duygusal faktörleri ele almak için çeşitli çiçek özleri mevcuttur.  

Çiçek esansları kaygı, endişe, yalnızlık, depresyon ve korku gibi duyguları hafifletmeye yardımcı olabilir. Sakinlik ve zihinsel açıklık için bir katalizör olarak da işlev görebilir. Genellikle çiçek ilaçları 1 ila 12 hafta içinde duygusal engelleri etkili bir şekilde kaldırmayı sağlar. Ancak bazı köklü psikolojik durum örneklerinde, daha uzun sürebilir. Kişinin duygusal durumu bir kez iyileştiğinde, ilaçlara devam etmek gerekmez. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye