Strese Karşı Ayurvedik Bitkiler

Ayurvedik bitkisel formülle stresi yenin

Strese Karşı Ayurvedik Bitkiler

Modern dünya stres doludur. Ayurveda, atikliği azaltmadan içsel bir sakinlik yaratmanın önemini anlamaktadır. Beyni donuklaştırmadan bunu başarmak için bitkisel takviyeler önerir. Bilimsel araştırmalar da Ayurvedik otların stresi ve endişeyi azaltabileceğini, sakinlik yaratıp, atikliği artıracağını göstermektedir. 

San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesi’nin araştırmacıları kontrollü bir pilot çalışma yaparak bir Ayurvedik bitkisel formül olan Worry Free’nin etkilerini ölçtüler. Çalışmaya yaygın anksiyete bozukluğu olan 10 hasta katıldı. Bu bozukluk nüfusun %25’ini etkilemektedir. 

Çalışma üç ay boyunca devam etti. Bir grup, günde iki tane Worry Free tablet alırken diğer grup plasebo aldı. Üç ay boyunca Worry Free alan grupta, çalışmanın sonunda yaygın anksiyete bozukluğu görülmemekteydi. Plasebo alanlarda iyileşme gösterenlerin iki katı kadarı Worry Free alan grupta iyileşme gösterdi. 

Otların Etkisi
Geleneksel Ayurvedik otların bu formülde bulunanları zihinsel fonksiyonu geliştirir. Kişinin geçmiş problemleri hatırlamasına, bunları güncel problemleriyle ilişkilendirmesine ve yeni tecrübelerden daha az endişe ile ders çıkarmasına yardımcı olurlar. Kısaca zihinsel işleme yeteneğini desteklerler. Ayurvedada zihinsel işleme yeteneği üç kategoriye ayrılır: dhi (edinme), dhriti (akılda tutma), smriti (hatırlama). Worry Free otları strese karşı etkilidir çünkü işleme gücünü geliştirirler. Formül bu etkiyi gösteren özel bir grup bitkiden oluşur (Herpestis Monniera, Aloe, Heart-leaved Moonseed). Bunlara medhya (zihin) otları adı verilir. Bu özel otlar üç zihinsel işleme yeteneğini ve bunların arasındaki koordinasyonu beslerler.

Diğer otlar (Jatamansi ve Greater Galangal) üç alan arasındaki boşluk bölgelerini temizler. Vedik anlayışta boşluk bölgeleri çok önemlidir çünkü bütün zeka bu alanlarda yer alır. Bu sayede üç bölüm arasındaki iletişim akışı ve koordinasyon güçlü ve net olur. Ekstra bir bitki daha önemli bir rol oynar: Hint Ginsengi (Ashwagandha). Bu bitki zihnin genel olarak stresle baş etme yeteneğini geliştirir.

Kaliforniya Üniversitesi araştırmasında yapılan ölçümlerden biri kortizol seviyeleriydi. Kortizol stresle ilgili bir hormondur ve yüksek seviyeleri fazla strese işaret eder. Üç ay boyunca Worry Free alan hastalarda kortizol seviyeleri önemli derecede düştü. 

Derinlemesine Bakış: Zihinsel Gerginlik = Dengesiz Alt Doshalar 
Stresle ilgili Ayurvedik açıklama şöyledir: İnsanlar stres altında olduğunda zihinle alakalı alt doshalar daha çok sıvı üreterek tepki verir. Bu durum baharatlı yiyecekler yemek üzereyken tat cisimciklerinin fazladan salya üretmesi gibidir. Fazladan salya tüm sindirim sistemini korur ve yiyeceğin sistemi tahriş etmesini önler.

Pitta (Sadhaka Pitta alt doshası) daha sıcak yanmaya başlarken Vata kurutucu bir etki yapar. Sonra Kapha bu etkiyi karşılamak için daha fazla sıvı üretir ve beyni korur. Gerginlik anında Kapha tarafından üretilen sıvı artar ve dhi, dhriti ile smriti’yi destekleyen zihnin işleme ateşini (medhya agni) söndürmeye başlar. Yeterince stres olursa bu zihinsel ateşi (agni) tamamen söndürebilir. 

Bu gerçekleştiğinde "ama” yani toksinler üretilir. Ama, beynin boşluklarını ve mikrokanallarını doldurur, Kapha’nın ürettiği sıvıyla karışır ve stres belirteci olan kortizolün zararlı bir türünü oluşturur. 

Kortizol kendi başına zararlı değildir. Vücut tarafından beyni korumak için oluşturulur. Fakat Kapha dengesizleştiğinde ve fizyolojide ama bulunduğu zaman, kortizol yarardan çok zarar verir.

Ayurvedik bakış açısına göre Worry Free kullandıktan sonra katılımcıların kortizol seviyelerinin düşmesinin sebebi, formüldeki bitkilerin beynin sindirim ateşini geliştirmesidir. Bu ateş tekrar parlak bir şekilde yandığında ama üretilmez olur. Bu sayede kortizol dengede kalır ve bu da beyni stresten korur.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye