İlaçlar Her Şeyin Cevabı Değil

Çocukları hasta olduğunda ebeveynlerin hemen ilaca yönelmemesi öğütleniyor.

İlaçlar Her Şeyin Cevabı Değil

Çocuklar hasta olduğunda en çok kullanılan ilaçların hemen devreye sokulması normaldir. Fakat bazı ilaçlar sırf reçetesiz satılıyor diye bunların güvenli veya gerekli olduğunu düşünmek doğru değildir. Çoğu tıp uzmanı bazen çocukların soğuk algınlığı veya virüs gibi hastalıklarla ilaçsız savaşmasının daha iyi olduğunu söyler.

Eczaneler ağrıyı, soğuk algınlığını, burun akıntısını, kabızlığı, ishali ve birçok rahatsızlığı tedavi eden ilaçlarla doludur. Ebeveynler ayrıca çocuklarının sağlıklı kalması, daha zeki olması ve beslenmelerindeki eksikliklerin kapanması için vitamin de almaya teşvik edilmektedir. Birçok araştırma bugün çocukların tüm zamanlardan daha çok ilaç aldığını göstermektedir. Queensland Teknoloji Üniversitesi’nin yaptığı araştırma 1980’de ebeveynlerin %67’sinin, çocuklarına ateş için ilaç verdiğini, bugün ise bu oranın %95’e çıktığını göstermiştir. 

2006 tarihli bir başka anket ise ilkokul öğrencilerinin 10’da 6’sının önceki iki haftalık sürede en azından bir ilaç aldığını göstermiştir. Bu ilaçların %70’i parasetamol, öksürük ve soğuk algınlığı ilacı veya vitamin gibi reçetesiz ilaçlardandır. Ayrıca ilaçlar 10 çocuk zehirlenme vakasının 7’sinden sorumludur.  

Ateşle İlgili Gerçekler
Dr. Ginni Mansberg ebeveynlere her ateş veya burun akması durumunda ilaçlara yönelmemelerini öğütlüyor. "Ateş, vücudun bakteriyel veya virütik bir enfeksiyonla savaşma şeklidir. Çocuklar enfeksiyon kaptığında vücut bu şekilde bağışıklık savaşçılarını oluşturur ve yaşları ilerledikçe de bunlar işe yarar. Analjezikler sadece çocuk acı çektiğinde kullanılmalıdır. Çocuğun ateşi olduğunda başka hastalık belirtisi göstermiyorsa, ilaçlar hem gereksizdir hem de bir fayda sağlamazlar” demektedir.

Ateş durumlarında acil tıbbi müdahale sadece 12 aydan küçük çocuklarda gereklidir. Eğer bebeklerin ateşi 37.5 dereceden fazla olursa, hemen doktor tavsiyesi alınmalıdır. Daha büyük çocuklarda ateş 24 saatten fazla sürerse ve baş ağrısı, döküntü, kusma, boyun tutulması, halsizlik veya başka hastalık belirtileri görülürse doktora gösterilmelidir.

İlaçlar konusunda, Dr. Mansberg çocuklara vitaminler de dahil herhangi bir şey vermeden önce doktora danışılmasını tavsiye etmektedir. Hala vitaminlerin ve birçok takviyenin gerekli veya faydalı olduğuna dair yeterince bilimsel kanıt bulunmadığına dikkat çeker. Ayrıca ebeveynler şu gerçekleri göz önünde bulundurmalıdır:
  • Öksürük ilaçları, öksürüğü tedavi etmez. Sadece belirtileri baskılarlar.
  • Paketteki önerilen doza mutlaka dikkat edilmelidir. Dozlar çocuğun yaşından çok kilosuna göre ayarlanmalıdır.
  • Parasetamol, aşırı doz durumunda ölümcül olabilir. 5 yaşın altındaki çocuklarda ilaç zehirlenmesinin en çok görülen şeklidir. 
  • Analjezikler ateşi tedavi etmez. Kulak ağrısı ve baş ağrısı gibi durumlarda ağrıyı ve huzursuzluğu tedavi etmek için kullanılmalıdırlar.
  • Sıvı alımı çok önemlidir. Eğer çocuk yeterince su içmezse ilacın yan etkilerinin görülme olasılığı artar.
  • İlaç alırken düzgün bir ölçek kullanılmalıdır. Çorba kaşığı kullanılmamalıdır çünkü küçük doz farklılıkları çocuklarda önemli etkilere sebep olabilir. 
Doğal Yöntemler
Çocuklar ilaçsız tedavilere iyi yanıt verir, özellikle de ağrı durumlarında. Eğer ilaçlar işe yaramazsa veya çocuk ilacı almayı reddederse bu yöntemlerden biri denenebilir:
  • Dikkatini dağıtmak: Araştırmalara göre çocuğun düşüncelerini ağrıdan başka bir şeye yönlendirmek işe yaramaktadır.
  • Sıcak ve soğuk torbalar: Karna koyulan sıcak su torbası veya morarmaların üstüne konulan buz poşeti çok işe yarayabilir.
  • Masaj: Çocukların dokunmaya duygusal ve fiziksel olarak tepki verdiği kanıtlanmıştır. Masaj ayrıca büyüme ağrılarını ve kas ağrılarını azaltmaya yardımcı olur. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye