Teşhis Edilememiş Kabızlık, Yatak Islatmaya Neden Olabiliyor

Dışkı birikimi nedeniyle genişleyen rektumun idrar kesesine baskı yaparak idrar kesesinin hacmini daralttığı ve bu nedenle alt ıslatmaya neden olabildiği düşünülmektedir.

Teşhis Edilememiş Kabızlık, Yatak Islatmaya Neden Olabiliyor

Wake Forest Baptist Medical Center’da yapılan yeni bir klinik araştırmaya göre, yatak ıslatmanın nedeni sadece idrar kesesi ve idrar yollarıyla ilgili değildir. Teşhis edilmemiş kabızlık da geceleri alt ıslatma problemine neden olabiliyor.

Sonuçları "Urology” adlı medikal dergide yayınlanan araştırmaya geceleri altını ıslatma problemi olan 30 çocuk ve ergen katıldı. Bu çocuklar üzerinde yapılan araştırmada, çoğunun bağırsak alışkanlıkları normal olmasına rağmen birçoğunun rektumunda (bağırsağın anüs ile dışarı açılan son bölümüdür; dışkının dışarı atılmadan önce burada depolanır) normalden fazla miktarda dışkı olduğu tespit edildi. Bu nedenle dışkı birikimi nedeniyle genişleyen rektumun idrar kesesine baskı yaparak idrar kesesinin hacmini daralttığı ve bu nedenle alt ıslatmaya neden olabildiği düşünüldü.

Alt ıslatma sorunu olan çocuklara 3 ay laksatif tedavisi uygulanarak rektumlarındaki fazla dışkının atılması sağlandı. 3 aylık tedaviden sonra 30 çocuktan 25’i, yani çocukların %83’ü iyileşerek alt ıslatma problemleri çözümlendi.

Araştırmaya katılan ve yaşları 5-15 arasında değişen çocukların rektumlarındaki genişleme ve aşırı dışkı birikimi, X-ray yöntemi ile tespit edildi. Ultrason yönteminin de rektumdaki genişlemeyi anlayabilmek için kullanılabilecek diğer bir yöntem olduğu bilinmektedir.

Araştırma 30 hasta üzerinde gerçekleştirilip yüksek oranda olumlu sonuç alınmasına rağmen, uzamanlar bazı çocuklardaki iyileşmenin zaman içinde kendiliğinden de meydana gelebileceğini belirtiyorlar. Bu nedenle daha çok sayıda ve kabızlık şikayeti olan hasta üzerinde araştırmaların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye