İstiklal Yolu Ultra Maratonu 23 Ağustos 2013 Katamonu

23 Ağustos’taki açılışı Kastamonu’nun Seydiler, Devrekani ve İhsangazi ilçelerinde yetiştirilen Siyez Buğday’ı partisi ile gerçekleştirecek.

İstiklal Yolu Ultra Maratonu 23 Ağustos 2013 Katamonu

ATATÜRK VE İSTİKLAL YOLU, İnebolu’dan Ankara’ya kadar uzanan, Kurtuluş Savaşımızın kazanılarak,  özel ve stratejik  bir görevin yürütüldüğü özel bir kağnı yolu.

Tüm koşucu ve sporseverler, tarihi ATATÜRK VE İSTİKLAL YOLU üzerinde Kastamonu’dan İnebolu’ya 24 Ağustos’ta ilk kez koşulacak olan İSTİKLAL YOLU ULTRA MARATONU’na  


İstiklal Yolu Ultra Maratonu'nun  23 Ağustos’taki açılışı Kastamonu’nun Seydiler, Devrekani ve İhsangazi ilçelerinde yetiştirilen Siyez Buğday’ı partisi ile  gerçekleştirecek.

10.000 yıl önce Hitit ve Frigler'in de yurdu olan topraklarda tarımı yapılmaya başlanan Triticum monococcum namı diğer SİYEZ Buğdayı ülkemizde sadece Kastamonu'da Devrekani, İhsangazi ve İstiklal Yolu Ultra'nın (İYU) Ana İkmal Noktası olan SEYDİLER'de yetişiyor.

Siyez (Kabılca) Buğdayı
Dünya Nüfusunun  % 40’ının beslenmesinin temel taşı buğdayın Anadolu’daki  tarihi 10.000 yıl öncelerine kadar gitmektedir. Buğday, hem ekonomik, hem kültürel anlamda ülkemizin en önemli ürünlerinin de  başında gelmektedir. Bilimsel adıyla emmer buğdayı (triticum dicoccon schrank) olarak adlandırılan yerli buğdayımız Kastamonu’da  Siyez,  Kabılca veya kablıca adıyla anılır. Meşhur Siyez,  genetik yapısı değişmemiş, saf buğday  olma özellikleri ve geçmişinin çok gerilere dayanması ile antik buğday grubu içinde yer alır.

Genetiği ile oynanmamış, doğal koşulları ile yetiştirilmiş ve geleneksel yöntemlerle hasadı yapılan ürünlerle beslenmenin farkında olan bilinçli tüketicilerin itinayla aradıkları nadide Siyez  her geçen gün daha önemli olmaktadır Bilinen en eski ilk buğday türü olan Siyez,  sadece Kastamonu bölgesinde yetiştiği için Kastamonu bu çok özel buğdaya sahip olmak şansını yakalamış çok nadir, özel bir bölgedir.

Siyez bulgurunun değişik boylardaki başakları nedeniyle  makineler kullanılmamakta, geleneksel yöntemlerle hasat edilmektedir. Tanelerinin sert bir kabuk içerisinde olması birkaç kez işlem görmesini gerektirir. Buğdayın kalburlardan geçirilerek temizlenmesi, kazanlarda kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi gerekir. Beslenmenin tabanını oluşturan tahıldan elde edilen bulgur ise en önemli besin kaynaklarındandır. Kastamonu bölgesinin Siyez Bulguru temizlenmiş, kaynatılıp, kurutulmuş  buğdayların su değirmenlerinde kırılması ile elde edilir. Siyez bulguru bu zahmetli üretimi sonucunda tam tahıl olarak ,üretimi esnasında rengi açılmadığından besin değeri düşmemektedir. Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksek, B kompleks vitaminleri ,E,K2 vitamini, çinko, magnezyum, demir, krom gibi mineralleri, bazı fenolleri, fitatları ,selenyumu ve diyet liflerinin korunduğu  besleyici gıda maddesi olarak sofralarımıza ulaşır. Tohumun bütün özellikleri ile bulgura geçmesi ve glisemik endeksinin düşük olması Siyez bulgurunu vazgeçilmez yapmaya yeter. Çünkü genetiği ve işlenme yöntemleri ile vücut için gerekli temel unsurları taşımaktadır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye