Bebeğinizin Uyku Düzeni İçin Yapabilecekleriniz

Bazı ipuçlarını kullanarak bebeğinizin daha iyi bir uyku düzenine sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin Uyku Düzeni İçin Yapabilecekleriniz

Eğer küçük çocuklarınız varsa uykusuz kaldığınızda sizin (veya çocuklarınızın) nasıl değiştiğini fark etmişsinizdir. Uykusuz kaldığımızda tahammülümüz azalır, etrafa bağırır, çağırırız, gereksiz yere kızarız, ne konuştuğumuzun, neyi nereye koyduğumuzun farkında olmayabiliriz. Bunların çoğu çocuklar için de benzerdir. Uykusuz kaldığımızda bebeğimizin sadece ağlamalarını duyar, gülüşüne ve keyfine pek dikkat edemeyebiliriz. Uykusuz kalmamızın sebebi ise bebeğimizin bizi gece uyutmamış olması olabilir.

Bu durumun mucizevi bir çözümü yoktur. Tek bir cevap aramak yerine bazı ipuçlarını kullanarak bebeğinizin daha iyi bir uyku düzenine sahip olmasını sağlayabilir, böylece siz de daha fazla uyuyabilir ve uykusuz kalmanın dezavantajlarını önleyebilirsiniz. Üstelik yapabileceğiniz şeylerin çoğu gayet akla yatkın ve uygulaması basit şeylerdir. Sadece düzenli olarak sürdürmeli ve gerçekçi beklentilere sahip olmalısınız. 

Öncelikle en az yarım saat sürecek bir yatmadan önce rutini oluşturun. Bu ılık bir banyo ve peşine bir masaj olabilir. Hepimiz alışkanlıklarımıza oldukça sadığızdır. Bebekler de böyledir ve bu rutini sonrasında gelen uykuyla bağdaştırdıklarında uyumaları daha kolaylaşacaktır.

Uyku saatini akşam 7 ile 8 arasında tutun. Bu saat küçük çocukların uyuması için en uygun saattir çünkü sonrasında sizin de zamanınız kalır. Böylece yetişkinlere yönelik aktivitelerden geri kalmazsınız.

Gün içinde gündüz uykusu için zaman yaratın. İlginç bir gerçek şudur ki iyi dinlenmiş bir bebek, uykusuz kalmış bir bebekten daha güzel uyur. Bebeğinizde yorgunluk işaretlerine dikkat edin. Bebeklerde özellikle uzaklara dalıp gitmek sizi uyarabilir. Yeni doğmuş bebekler gün içinde 3-4 kere uyumaya ihtiyaç duyarlar ve zaman geçtikçe bu sayı kademeli olarak azalır.

Bebeğinizin uyumasına yardım eden şey siz olmayın. Bu bir ayıcık, dikkat çekici bir beşik oyuncağı veya bir ses kaydı olabilir. Ancak eğer siz olursanız zaten ağır olan iş yükünüz daha da büyüyecektir.

Bebeğinizi uyanıkken beşiğine koyun. Böylece bebeğiniz kendi kendine uyuyakalmayı öğrenebilir. Beşiğe koymak için en uygun zaman uykusunun geldiği ama henüz uykuya dalmadığı süredir.

Bebeğinizi uyutmak için karanlık bir odayı kullanın. Karanlık bir uyku hormonu olan melatoninin vücuttaki dolaşımını artırır.

Ani sesleri engelleyin. Bebekler araba sesi, elektrikli süpürge sesi gibi sürekli sesleri kendi kafasında bastırabilir. Ancak aniden çalan kapı veya alarm gibi bir anda artan sesler onu uyandıracaktır.

Bebeklerin ağlamasından çekinmeyin. Bebekler genellikle uykuya dalmadan önce ağlarlar. Uyumadan önce 20 dakika kadar ağlamaları normaldir.

Siz de yatağa erkenden gidin. Uykusuz kalmak herkesi etkiler. Eğer çocuğunuz ertesi gün yorgunsa, siz dinlenmiş olduğunuzda çok daha iyi başa çıkabilirsiniz. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye