Mizah Terapisi - Nedir

Fiziksel ve zihinsel rahatsızlıkların iyileştirilmesine yardımcı olmak için mizahtan yararlanan yöntemdir.

Mizah Terapisi

Mizah terapisi, fiziksel ve zihinsel rahatsızlıkları olan kişilerin iyileştirilmesine yardımcı olmak için mizahtan ve gülmeceden yararlanma sanatıdır. Mizah terapisi hem geleneksel hem de alternatif tıpta kullanılır. Mizah terapisinin uygulamada birçok farklı türü vardır; fakat en temelde doktorun, hemşirenin veya diğer sağlık görevlisinin mizah ve kahkahayı ilaç ve tedaviler ile birleştirmeyi kabul etmesidir. Mizah terapisi özellikle çocuk ve ileri yaştaki kişiler için oldukça önemlidir. Hastalar da yaşamlarına daha fazla mizah ve güldürü ekleyerek kendi iyileşmelerine yardımcı olabilirler.   

Hastaneler, bakım evleri, özel klinikler ve diğer medikal bakım tesisleri hastalarına mizah terapisi uygulanması için profesyonellerden yardım alabilirler. Örnek olarak, Big Apple Sirk Palyaçoları Bakım Ünitesi verilebilir. Bu bakım ünitesinin New York’un metropoliten alanlarında ve Boston’daki Çocuk Hastanesi dahil tüm Amerika çapındaki önemli çocuk hastanelerinde programları vardır. Profesyonel palyaçolar ciddi rahatsızlıklara bağlı stresi azaltmak için yatılı hasta olan çocukların odalarında haftada üç kez performans sergilerler. Palyaçolar mizahın iyileştirici gücünü teşvik etmek için hokkabazlık, taklit, sihirli numaralar, müzik ve şakalar kullanır. 
Mizah terapisinin faydaları, Tevrat’taki Mesellerde yer almaktaydı. Mesel, 17:22’de, "Neşeli bir kalp iyi bir ilaçtır; fakat hüzünlü bir ruh kemikleri kurutur,” cümlesi bulunmaktadır. Mizah terapisine ilişkin ilk referanslar 14. yüzyıla dayanır. 14. yüzyılda Fransız cerrah Henri de Mondeville, "Cerrah neşesi ve mutluluğu için hastanın bütün yaşamını düzenlemeli; hastanın akrabalarının ve arkadaşlarının hastayı neşelendirmesine ve fıkralar anlatmasına izin verilmeli,” demiştir. 16. yüzyılda, Martin Luther depresyondaki kişilere verdiği ruhani danışmalarda, bir tür mizah terapisi kullanmıştır. Luther, bu kişilere kendilerini toplumdan soyutlamamalarını, espriler yapan ve kendilerini güldüren arkadaşlar edinmelerini önerirdi. Luther’in başkalarına yazdığı mektuplar da oyunbaz veya komik ifadeler içerirdi.  

Modern mizah terapisi, palyaçoların çocuk felci geçiren çocukları neşelendirmek için hastanelere gelmeleri ile birlikte 1930’lu yıllarda başladı. Yazar Norman Cousins, 1979 yılında yayımlanan Bir Hastalığın Anatomisi (Anatomy of an Illness) adlı kitabında tıbbi çevrelerin dikkatini mizah terapisine çekiyor. Kendisi de bir doktor olan Cousins, kitabında omurilikte romatizmalı eklem ağrısı (ankilozan spondilit) tedavisi esnasında ağrılarını hafifletmek için uyguladığı kahkaha terapisini ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Hastaları tedavi etmede kahkahanın faydaları, 1998 yılında başrolde Robin Williams’ın oynadığı, gerçek bir doktor olan Hunter "Patch” Adams’ın hayatını anlatan Patch Adams adlı filmde sergilendi. Patch Adams’ın 1983 yılında yayımladığı Gesundheit! adlı kitaba dayanan film, Batı Virginia’nın kırsal kesimlerinde fakirleri tedavi eden Adams’ın deneyimlerini anlatır.
Kahkahanın tedavilerdeki faydalarını ölçmek zor görünebilir; fakat yapılan bazı klinik çalışmalar gülmek en iyi ilaçtır sözünü doğrulamaya yardımcı oluyor. Genelde kahkaha kişinin fiziksel, zihinsel, duygusal ve spiritüel sağlığını geliştirir. Kahkaha diyaframdaki gerilimi azaltır ve karaciğer ve diğer iç organlar üzerindeki basıncı hafifletir. Kahkaha ayrıca bağışıklık sistemini uyarır, stresi azaltır ve vücudun doğal enerji alanlarını veya auralarını dengelemeye yardımcı olur. Güçlü mizah anlayışı olan kişiler genellikle daha sağlıklı olurlar ve yaşamlarını daha iyi bir şekilde kontrol ederler.   
Tedavi için önceden hazırlık yapılması gerekmez. Bununla birlikte terapistin iyi bir şaka ve espri repertuarının olması gerekir. 
Herkes mizah terapisini beğenmeyebilir. Bazı kişiler hasta ve sakatlanan kişiler için yapılan şakaları uygunsuz veya zararlı olarak görebilir. Bu nedenle mizahın ne zaman terapötik etki sağlayacağını ve ne zaman uygunsuz olacağını bilmek veya hissetmek önemlidir. Mizah başlangıçta şakanın yapıldığı kişinin duyarlılığının bilinmediği durumlarda dikkatli olarak uygulanmalıdır.

Mizah terapisinin tek olumsuz yan etkisi bu terapiye açık olmayan kişilerde ve düşüncesizce kullanıldığında zihinsel acıya, üzüntüye ve yabancılaşmaya yol açmasıdır. 
Mizah terapisi alternatif sağlık çevreleri tarafından büyük ölçüde kabul görür ve özellikle kayıtlı hemşireler olmak üzere geleneksel sağlık pratisyenleri tarafından da gitgide benimsenmeye başlamıştır. Klinik ortamlarda yapılan birçok bilimsel çalışma mizah terapisinin faydalarını destekler. Loma Linda (Kaliforniya) Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan iki çalışma kahkahanın, stresin bağışıklık bastırıcı etkilerini yok ederek bağışıklık sistemini uyardığını göstermiştir. Bu bulgular Ohio Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yer alan UCLA Davranış Tıbbı Medikal Bölümü ve San Diego’daki VA Tıp Merkezi tarafından yürütülen çalışmalar ile de desteklenmiştir. Mizah terapisinin tükürükteki immunoglobin A seviyesini arttırdığına ilişkin birçok çalışma bulunur. Diğer çalışmalar mizah terapisinin doğal katil hücrelerin analizi üzerindeki etkilerine odaklanmıştır. Bu çalışmaların daha açık ve tekrarlanabilir sonuçlar vereceği düşünülür. Genel sonuç kahkahanın stresi ve stres hormonu seviyesini azaltma potansiyeli olduğudur. Böylece stres ve stres hormonunun bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri de azaltılır. Mizah terapisi onkoloji hastalarında tamamlayıcı bir terapi olarak faydalı olabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye