Yatak Islatma - Nedir

Yatak ıslatma uyku sırasında idrar kaçırmaktır.

Yatak Islatma

Çocuklar mesane kontrolünü farklı yaşlarda öğrenir. 4 yaşından küçük çocuklar sık sık yataklarını ya da kıyafetlerini ıslatır çünkü henüz mesanelerini kontrol edemezler. Ama çocukların çoğu 5-6 yaşına geldiğinde gece boyunca kuru kalabilir.

Yatak ıslatma, 5 yaşında ya da daha büyük bir çocuğun en az 3 ay boyunca haftada en az 1-2 kez yatağını ıslatması olarak tanımlanır. Bazı durumlarda çocuk yatağını başından beri sürekli ıslatır. Fakat yatak ıslatma, çocuk uzun bir süre boyunca geceleri altını kuru tuttuktan sonra da başlayabilir.Özellikle daha büyük çocuklarda yatak ıslatma üzüntü verici olabilir. Çocuk kendini kötü hissedebilir ve utanabilir. Sevecen olarak ve destekleyerek ona yardımcı olunmalıdır. Sinirlenmemeye çalışılmalı ve çocuk yatağını ıslattığı için cezalandırılmamalıdır.
Çocuklar yataklarını kasıtlı olarak ıslatmaz. Bir çocuk yatağını büyük olasılıkla bir ya da daha fazla nedenden ötürü ıslatır, bunlar arasında aşağıdakiler yer alabilir:
  • Büyümenin gecikmesi: Sinir sistemleri hala şekillenmekte olan çocuklar mesanelerinin ne zaman dolu olduğunu anlayamayabilir.
  • Küçük bir mesane: Bazı çocukların mesaneleri çabuk dolabilir.
  • Çok az antidiüretik hormon: Vücut, seviyesi geceleri yükselen bu hormonu böbreklere daha az su salıvermelerini söylemek için üretir. Bazı çocuklarda bu hormon yetersiz olabilir.
  • Derin uyuma: Yatağını ıslatan birçok çocuk, gece uyanıp tuvaleti kullanamayacak kadar derin uyur. Muhtemelen yaşları arttıkça ve uyku düzenleri değiştikçe yatak ıslatma sıklığı azalacaktır.
  • Duygusal ya da sosyal faktörler: Stres altında olan çocukların yatak ıslatma olasılığı daha yüksek olabilir. Örneğin, bir çocuğun yeni bir kardeşi olunca.
6 ay ya da daha uzun süre yatağını ıslatmayan ve daha sonra ıslatmaya başlayan çocuklarda mesane enfeksiyonu gibi tıbbi bir sorun olabilir. 
7 yaş ve altındaki çocuklarda yatak ıslatma için genellikle tedavi gerekmez. Bu yaşlarda olan çoğu çocuk mesane kontrolünü tedavi olmaksızın zamanla öğrenecektir.

Fakat 7 yaşından daha büyük çocuklarda yatak ıslatma eğer 3 ay boyunca en az haftada 2 kez oluyorsa tedavi edilebilir. Ayrıca çocuğun okul ödevlerini ve arkadaşlarıyla ilişkilerini etkiliyorsa da tedavi edilebilir. Tedavi övgü ve cesaretlendirme, bir nem alarmı, davranış terapisi ya da ilaçlara odaklı olabilir. Bunların birkaçı birlikte kullanılabilir. Eğer yatak ıslatma, mesane enfeksiyonu gibi tedavi edilebilir tıbbi bir sorundan kaynaklanıyorsa, doktor bu sorunu tedavi edecektir.
Günde yaklaşık beş dakikalık (yalnızca pelvik bölgeyi daldırarak) serin bir oturma banyosu uretral sfinkteri (büzücü kas) güçlendirir. Bu, 5-8 santim kadar suyla doldurulmuş bir küvete çocuğu genişçe bir leğene ya da oturma (sitz) leğenine (büyük eczanelerde ve medikal eşya mağazalarında bulunabilir) oturtarak yapılabilir. 

Çocuğu rahatlatmak, stresini azaltmak ve sinir sisteminin işleyişini düzeltmek için akupresür, refleksoloji ve shiatsu gibi "elle” tedavi yöntemleri de kullanılabilir. Hipnoterapi de yatak ıslatmanın iyileştirilmesi konusunda yardımcı olabilir. Bunlardan başka çocuğa uyumadan önce söylemesi için pozitif amaç doğrulamaları da verilebilir. Bu ise, çocuğu gece boyunca idrara çıkma isteği konusunda daha bilinçli hale getirir ve böylelikle uyanma ve tuvalete gitme konusunda onu cesaretlendirir.

Homeopati kullanmanın en iyi yolu kişiye özel reçete yazması için bir homeopat ile görüşmektir. Eğer yatak ıslatma ile bağlantılı rüya ya da kabuslar mevcutsa Equisetum 6c ilacının yararı dokunabilir. Kolay heyecanlanan, yerinden durma çocuklarda uykuya daldıktan hemen sonra ortaya çıkan yatak ıslatma için Causticum 6c önerilebilir. İlaçlar iki hafta kadar günde bir kez uyku zamanı verilmelidir. Daha özel ilaçlar içinse bir uygulayıcıya danışılmalıdır.

Bitkisel Tıp 
At kuyruğu, sarı kantaron, sümek darı, limon balsamı ve melisa bitkilerinden eşit miktarda katılarak güçlü bir çay hazırlanabilir. Karışımın iki ila üç avuç kadarı litrelik bir kavanoza konulmalı ve sonra üzerine kaynar su ilave edilmelidir. Çay bir gece demlenmeye bırakılmalıdır. Çocuğa bu çaydan, sonuncusu yatma saatinden en az iki saat önce olacak şekilde günde üç kez yarım bardak verilmelidir.

Isırgan otundan hoş bir çay hazırlanabilir ve böbrekler için tonik olarak gün boyunca tüketilebilir. Bu çay çocuk için lezzetli bir içecek haline getirmek amacıyla aynı miktarda meyve suyu ile karıştırabilir. 

Aromaterapi kronik yatak ıslatmayı tedavi etmek için servinin esansiyel yağları kullanır. Servi yağından birkaç damla, masaj için zeytinyağı ile karıştırılır. Uyuma vaktinden önce çocuğun karnı bu yağ ile ovulmalıdır.

Davranış modifikasyonu programları da önerilebilir. Bu programlardan birinde geceleri vücut nemi ile tetiklenen alarmların olduğu, yatak ıslatmanın daha ilk işaretinde çocuğu uyandıran bir giysi giyilir. Çocuk o andan sonra idrar torbasını boşaltma işlemine tuvalette devam eder. Bu program mesanesinin dolduğunu hissetmesiyle uyanması ve tuvaleti kullanması yönünde çocuğu eğitir. Buna karşın alarm kullanan gece tuvalet eğitiminin etkili olabilmesi dört ila beş ay kadar sürebilmektedir. Bir başka program ise yatağa gitmeden önce çocuğun idrara çıkma çabası üzerine odaklanır, ıslak ve kuru geceleri, ıslak giysi ve yatak takımlarının değiştirilişini kaydeder ve ilerleme olup olmadığını tartışır. Çocuğa, yatağını ıslatmadığı gecelerde bir tabloya işlenecek yıldızlı pekiyiler ve diğer ödüller gibi teşvikler verilir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye