Ayurveda'da Yorgunluğun Sebebi ve Önlemi

Stres odaklı bir beden ve zihin yorgunluğun başlıca nedenidir ve ne yazık ki bu bugünün telaşlı dünyasında birçok insan için normal bir durumdur.

Ayurveda'da Yorgunluğun Sebebi ve Önlemi

Çoğu insan;sevgi ve mutluluk için gerekli olan güven, dayanıklılık ve iyimserliği arttıran dingin bir zihin ve beden durumunu kaybetmiştir.   

Ayurveda hekimlerine göre yorgunluk zihin, duygular ve bedenin kullanılmaması, aşırı ya da kötüye kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Örneğin, işiniz belki sizin için kolay olabilir ancak çok fazla mesainiz varsa bu yorgunluğa neden olur.   

Kötüye kullanma doğaya karşıtı bir tutumdur. Eğer dürüst biriyseniz ve kendinizi yalan ve hileye karşı baskı altında hissettiğiniz bir durumdaysanız zihinsel imkanların kötüye kullanımı yorgun hissetmenize neden olabilir.   

Fiziksel kötüye kullanıma bir örnek ise fiziksel bir görevin sizin yeteneğinizin ötesinde olduğunu bilmek ama yine de yapıyor olmaktır. Az kullanmak bile yorgunluğa neden olabilir. Aşırı ya da yetersiz çalışma yalnızca beden için değil aynı zamanda beyin ve duygular içinde geçerlidir. Yorgunluğu tedavi etmenin ilk adımı nedenini tespit etmektir. Eğer yorgunsanız kendinize bunun nedeninin fiziksel, zihinsel ya da duygusal faktörlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını ve aşırı kullanım, kötüye kullanım ya da kullanmamanın nedeni olup olmadığını sorun? 

Hangi davranışın yorgunluğa neden olduğunu bildiğinizde, tabii ki bileceksiniz, bu davranışa son verin. Stres noktanız ve kendi konfor seviyenizi kavrayın. Yorgunluk sorununun çözümü tek bir cümlede saklıdır: zihni, bedeni ve duyguları doğru kullanın.   

Üç Dosha ve Yorgunluk 
Üç dosha ile üç temel yorgunluk arasında bir ilişki vardır. Zihinsel yorgunluk Vata dosha’daki dengesizlikle ilişkilidir, duygusal yorgunluk Pitta dosha’daki dengesizlikten kaynaklanır ve fiziksel yorgunluk ise Kapha dosha’daki dengesizlik sonucu ortaya çıkar. 

Sindirilemeyen gıdaların neden olduğu ama ya da kirlilik bu üç tip yorgunluğun ana nedenidir. Bu üç tip yorgunluktan kaçınmak için yemek artıkları, hazır yiyecek, kimyasal gübre ile yetiştirilmiş ya da pestisit uygulanmış gıdalar ya da  paketlenmiş, konserve, dondurulmuş ve işlenmiş gıdalardan uzak durun.  Ayurveda Hekimler Konseyi yorgunluğun her bir türü için aşağıdaki tavsiyelerde bulunmuştur: 

Zihinsel yorgunluk için: 
  • Vata-pasifiye edici beslenme ve günlük rutin 
Duygusal yorgunluk için: 
  • Pitta-pasifiye edici beslenme ve günlük rutin
Fiziksel yorgunluk için: 
  • Kapha-pasifiye edici beslenme ve günlük rutin 

Ayurveda konusunda eğitim almış bir hekime başvurarak, doğal enerji seviyenizi yenilemek için vücut tipiniz ve dengesizliğe göre özel tavsiyeler alabilirsiniz. www.dogaarinma.com Ayurveda’ya göre, insan bedeni tam bir yüz yıl ve daha fazlası için tasarlanmıştır. Yaşamın üç ayağı; beslenme, uyuma ve kendine yetme, Ayurvedanın sağlıklı olabilmenin temelini oluşturur.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye