Evdeki Kimyasal Savaşta Düşman Sizsiniz

Her gün kullandığınız kimyasal maddelerin zararları hakkında bilginiz var mı? Mikropları öldüreyim derken kendinize ve sevdiklerinize zarar veriyor olmayasanız?

Evdeki Kimyasal Savaşta Düşman Sizsiniz

Amerika Zehir Kontrol Merkezleri Birliği (AAPCC) ev temizlik ürünlerine maruz kalmanın bir sağlık kuruluşunda tedavi gerektirecek kadar zehirli olduğunu açıkladı. En çok zehirlenme lavabo açıcıları, tuvalet temizleyicileri, ağartıcılar (klorak), sabunlar ve deterjanlardan kaynaklanıyor.

Kanada yılda bir milyon insan ev temizleyicilerin yutulması dolayısıyla zehirleniyor. Binlerce çocuk ve yetişkin evdeki kimyasallarla temas yüzünden kalıcı olarak sakat kalıyor veya yaralanıyor.
Su verilmeyi unuttuğumuz ve bu yüzden tuvaletten, banyodan, giderden su içen ev hayvanlarımız da tehlikede. Ev kedileri suları olsa bile tuvalet, lavabo, küvet veya giderlerden su içmeyi tercih edebiliyor.
İşte hemen her evde bulunan ve en tehlikeli temizlik maddelerinin bir listesi: .

  • ODA SPREYLERİ:Oda temizleyicileri sinir öldürücü maddeler salarak koku duyunuzu kesintiye uğratır veya burun deliklerini bir yağ tabakayla kaplar. Oda spreylerinde en yaygın olarak kullanılan madde, yağ hücrelerinde biriken bir pestisit (tarım ilacı) olan metosiklordur. Oda spreylerinde bulunan bilinen zehirli kimyasallar çok zehirli ve kanser yapıcı olduğu bilinen formaldehit ve fenoldür. Fenol cildinize değdiği vakit şişme, yanma, deri soyulmasına veya kurdeşene neden olabilir.
  • AMONYAK:Yüksek ölçüde uçucu bir madde olan amonyak gözleriniz, solunum yolları ve cildiniz için çok zararlıdır.
  • ANTİ-BAKTERİYEL TEMİZLEYİCİLER:Bunlarda cilt tarafından emilen ve karaciğere zarar veren triklosan denilen bir madde bulunabilmektedir.
  • ÇAMAŞIR SUYU:Güçlü bir aşındırıcı maddedir. Cildi, gözleri ve solunum yollarını tahriş edip yakabilir. Akciğer ödemine, kusmaya ve yutulduğu zaman komaya neden olabilir. Asla ve asla çamaşır suyunu tuvalet temizleyicileri veya amonyakla bir arada kullanmayın. Bu maddelerin karışımı solunduğunda ölüme yol açan buharlara neden olabilir.
  • HALI VE MOBİLYA TEMİZLEYİCİLERİ: Birçok formül leke temizleyici olarak tasarlanmıştır. Bu işi yerine getirirler, ama bunun için çok zehirli maddeler kullanırlar. Bunlar arasında karaciğere, böbreklere ve sinir sistemine zarar veren, kanser yapıcı olduğu kanıtlanmış perkloraetelin, göz, cilt ve solunum yollarında aşırı tahrişe neden olan amonyum hidroksit bulunur.  
  • KLOR:Kimyasal savaşın ilk silahıdır. II. Dünya savaşı sonrası bu ucuz kimyasal her yerde kullanılmaya başlandı. Büyük kar yapılması için içme suyumuza ve diğer ürünlere katıldılar. Klor meme kanserinin ilk sorumlusudur ve ölümcül olabilir. Bilim adamları klorla çalışırken koruyucu eldivenler, yüz maskeleri takar ve havalandırma olan bir yerde çalışırlar. Ne yazık ki yine de bulaşık ve çamaşır deterjanları ve diğer temizlik ürünlerinde en fazla kullanılan maddedir. Klor buharı sıcakken, örneğin duşta, çok zararlı hale gelir. Klor içme suyumuzda, yüzme havuzlarında, jakuzilerde, saunalarda çok yoğun kullanılır.  
  • BULAŞIK DETERJANLARI:Birçok bulaşık deterjanında çok yoğunlaştırılmış kuru klor bulunur. Ev kaynaklı zehirlenmelerin 1. Suçlusu bulaşık deterjanlarıdır. Sıvı bulaşık deterjanlarının üzerinde ‘Yutulursa zararlıdır’ yazar. Her bulaşık yıkadığınızda biraz klor artığı bulaşıkların üzerinde kalır ve yıkanma sayısı arttıkça klor artar. Özellikle sıcak yiyecekler yendiği zaman tabaktaki kloru vücudunuza alırsınız.
  • MOBİLYA PARLATICILARI:Petrol damıtıkları içerirler ve cilt ile akciğer kanserine yol açabilirler. Bunların içinde kolayca ciltten emilen son derece zehirli nitrobenzen maddesi vardır.  
  • ÇAMAŞIR DETERJANLARI:Çamaşır deterjanlarının içinde fosfor, enzimler, amonyak, naftalin, fenol, sodyum nitilotriasetat ve sayısız başka kimyasal bulunmaktadır. Bu maddeler cilt kızarıklıklarına, kaşıntıya, alerjilere, sinüs sorunlarına ve başka sağlık problemlerine neden olurlar. Bu maddelerin kalıntıları kıyafetlerinizde, yatak çarşaflarınızda kalır ve dokunduğunuz her şey gibi cilt tarafından emilir.
  • FIRIN TEMİZLEYİCİLER:İnsanların kullandığı en zehirli maddelerden biridir. Sudkostik çözeltisi ve amonyak içerirler. Bunlar cilde yer. Buharları solunum yollarına girer ve orada kalır. Her temizlikten sonra açılan fırınla kimyasal maddelerin etkisini artırırsınız. Bunun yerine deniz tuzu veya karbonat kullanın.  
  • TUVALET TEMİZLEYİCİLERİ:Genellikle, gözlere ve cildi ciddi biçimde tahriş edip karaciğer ile böbreklere zarar veren hidroklorik asit ve gözde, ciltte ve solunum yollarında tahriş ve yanmaya yol açan hipoklorit ağartıcı içerirler. Tuvalet temizleyiciler akciğer ödemine, kusmaya ve sindirilirse komaya yol açarlar. Diğer kimyasallarla teması halinde buharı öldürücü olabilecek klorin açığa çıkabilir
Satılan her şeyin güvenli olduğunu sanan milyonlarca tüketiciden biri misiniz yoksa? O zaman bir daha düşünün. 1950 yılından bu yana tam 80,000 sentetik kimyasal icat edilmiştir. Bunların çoğu kimyasal savaş amacıyla petrolden ve kömür katranından elde edilmiştir. Üzücü olan şu ki bu maddelerden hemen hiçbiri güvenlik açısından test edilmemiştir. Çoğu zaman bize etikette bilgi bile vermeden, rızamız sorulmadan temizlik maddelerine, suyumuza ve yiyeceklerimize katılırlar. Büyük bir sanayi olan kimya, bütün bilgileri gizliyor ve size her yıl 1000 yeni kimyasal hediye ediyor.

Amerika’daki Ulusal Araştırma Vakfı’na göre, "her gün kullanılan ürünlerdeki kimyasalların yüzde 80’inden fazlasının zehirliliği hakkında hiçbir bilgi verilmemektedir. Bu ürünlerden ancak % 20’sinden azı ani etkileri açısından incelenmiştir. Kronik hastalık, üreme ve gen sağlığı açısından incelenenler ise yüzde 10 bile değil. Bunların bir araya gelip etkileşmesinin yetişkinler, bebekler veya ceninler üzerindeki etkisi hakkındaysa neredeyse hiçbir araştırma yoktur.  

Sevdiklerini Kimyasal Zehirlenme ve Sakatlanmadan Nasıl Korursunuz
  • İlk önce bilgilenin ve mümkün olduğunca güvenli alternatiflere yönelin.
  • İkinci olarak tahriş edici kimyasalların kullanımını azaltın. Leke oluşmasını önlemek için dökülen şeyleri hemen temizleyin, çöpleri hemen toplayıp atın, evinizin nem oranını % 30-50 arasında tutun ve bütün girişlere paspas yerleştirin.
  • Üçüncü olarak bütün temizlik ürünlerini kendi orijinal kutularında ve çocukların erişemeyeceği yerlere yerleştirin. Ürün üzerindeki talimatları okuyun ve tavsiye edilen miktarı aşmayın. Etiketleri okumayı bir alışkanlık haline getirin. Güvenlik önlemlerine uyun ve sorunuz olduğunda üreticiyle görüşün.  
Evimizi temizleme nedenimiz insanlara ve evde bizimle birlikte yaşayan hayvanları zarardan korumaktır. Fakat mikropları öldüreyim derken, kendimizi öldürmeyelim.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye