Evinizde Kolayca Yetiştirebileceğiniz 8 Bitki

Soluduğumuz oksijen ve yediğimiz yiyeceklerin kaynağı olan bitkiler, ayrıca bulundukları ortamın enerjisini dengeleyip, radyasyonu zararsızlaştırır.

Evinizde Kolayca Yetiştirebileceğiniz 8 Bitki

Hepimizin bildiği gibi yeryüzündeki yaşamın kaynaklarından biri de bitkilerdir. Soluduğumuz oksijen ve yediğimiz yiyeceklerin kaynağı olan bitkiler, ayrıca bulundukları ortamın enerjisini dengeleyip, radyasyonu zararsızlaştırarak da bize hizmet ederler. 

Tüm Feng shui uzmanları, ortamın enerjisini pozitife çevirmek için bitkileri evimiz ve iş yerimiz gibi yaşam alanlarımıza dahil etmemiz gerektiğini söylüyor. Ancak pek çoğumuz aldığımız bitkinin nasıl bir ortam istediğinden emin olamadığı için, bu bitkilere yeterince bakamamaktan ve bu nedenle onları öldürmekten çekinmektedir. Fakat hemen hemen her ortamda kolaylıkla yetişebilen ve dayanıklı ev bitkilerinin hem bakımı hem de yetiştirilmesi çok kolay… İşte evinde bitki yetiştirmek isteyip de bu konuda fazla tecrübesi olmayanlar için, kolaylıkla yetiştirilebilecek 8 bitki:

Aglaonema (tür: Aglaonema commutatum)
İngilizcesi "Chineese evergreen” olan bu bitkinin adı Türkçeye çevrildiğinde "Çin Herdem Yeşili” olarak tercüme edilebilir. Özellikle ev ortamı gibi ılık ve nemli ortamları sever. Toprağının nemli olması gerekmekle birlikte, bir süre kuru toprakta da yaşayabilir. Genellikle 15 C’nin üzerindeki ancak aşırı sıcak olmayan ortamları sever. Yarı gölge ya da gölge mekandan hoşlanan bir bitkidir.

Paşa kılıcı (tür: Sansevieria sp.)
Sert, derimsi yüzeyi olan, etli ve kılıç şeklinde yaprakları olan bir bitkidir. Özellikle ışıklı ortamları sevmesine rağmen, gölgede de yaşamını sürdürebilir. Estetik açıdan muhteşem görünümlü bir bitki olmamasına rağmen, son derece dayanıklı olduğu için her ortamda ve herkes tarafından kolaylıkla yetiştirilebilir.

Zeze Bitkisi (tür: Zamioculcas zamiifolia)
Bu bitkinin yaprakları etli ve oldukça parlaktır. Tıpkı kaynanadili gibi ışıklı ortamları sevse bile gölgede de yetişebilir. Özellikle kuru toprağı seven bu bitki, bitkilerine su vermeyi unutanlar için idealdir. Yaklaşık 45-50 cm. boylarına kadar yetişebilen bu bitkinin yaprakları yutulduğunda zehirleyici olabilir. Bu nedenle ev hayvanlarından ve küçük çocuklardan uzak tutulması gerekmektedir.

Kaynana dili (tür: Dieffenbachia sp.)
Çok dallı ve çok yapraklı bu bitki hemen her koşula uyabilen, ancak ılıman ve orta seviyede ışık alan ev ortamları için idealdir. Oldukça az ışık alan ortamlarda bile yetişebilen bir bitki olduğu için ışıksız ortama olan toleransıyla bilinir. Bu bitkinin hücrelerinin içerisinde bulunan çivi şeklindeki kalsiyum oksalat kristalleri "rafit” olarak adlandırılır. Bu rafitler özellikle bitkinin sapları koparılırken ya da yapraklar ezilirse ele batar. Yutulduğunda ise ağız ve boğaz bölgesinde iğne batmasına benzer bir his meydana getirerek eritem ve ödeme neden olur. Bahsedilen semptomlar nadiren ölümcül olabildiği için ev hayvanlarını ve küçük çocukları bu bitkiden uzak tutmakta fayda vardır.

Şeflera (tür: Schefflera sp)
Aydınlık ortam ve nemli toprağı seven bu bitki; nem, ışık ve besin eksikliğine bile dayanıklı olup böyle zamanlarda yaprak döker. Ancak aynı zamanda üstten yaprak vermeye de devam eder. Otuz yılı aşkın bir süre yaşayabilir. Kanaatkar ve dayanıklı bir bitkidir. Parlak, şemsiyeye benzer yapraklarıyla bol yapraklı ve dallı bir bitkidir.

Peperomia (tür: Peperomia sp.)
Özellikle tropik ve yarı tropik iklime has bu bitkinin 1000’den fazla türü mevcuttur. Parlak ve yuvarlak yaprakları olan bu bitki orta şiddetteki ışığı sever. Yaklaşık 30 cm boylarında küçük bir ev bitkisidir.

Kurdele Çiçeği (tür: Chlorophytum comosum)
Yaprakları kurdele gibi ince uzun olan ve oldukça dayanıklı bir bitkidir. Köklerinde besin ve su biriktirdikleri için aylarca hiç sulanmasalar bile dayanabilirler. Özellikle Afrika’nın güney kesimlerinde yetişen bu bitki yılın yağışlı dönemlerinde gelişip boy atar, kışın kurak dönemlerinde ise köklerinde depoladığı su ile hayatta kalır. Işıklı ortamı sevmesine rağmen gölge de de hayatta kalır.

Aspidistra (tür: Aspidistra eliator)
Aspidistra bitkisinin İngilizce adı "Cast-iron plant”dir. Cast-iron,  İngilizcede "dökme demir” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla ismi bile bitkinin ne kadar dayanıklı ve uzun ömürlü olduğunu anlatmaya yetmektedir. Yapraklarının estetik açıdan güzel olması sebebiyle yetiştirilir ve yaprak boyu yaklaşık 40-75 cm’e kadar ulaşır. Düzensiz sulamaya ve gölge ortama bile dayanıklı olduğundan, hayatında hiç bitki yetiştirmemiş kişiler bile kolaylıkla yetiştirebilir. Yetiştirirken kaçınılması gereken tek şey, direk güneş ışığının altında uzun süreler kalmasıdır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye