İBS’yi kontrol altına almak için beslenmede yapılacak düzenlemeler önemlidir. Bazı hastalar için tam tahıllı ekmek ve gevrekler, kurutulmuş ve taze meyveler, ıspanak ve yulaf kepeği sindirim sistemi tahrişini azaltabilir. Bazıları içinse yüksek lifli diyet belirtileri daha da kötüleştirir. İBS olan pek çok hasta için alkol, kafein, şeker ve yağlı, gaz yapıcı ya da baharatlı yiyeceklerden uzak durmak belirtileri önlemektedir.
Stres ile tetiklenen ya da kötüleşen İBS belirtilerini azaltmak için birçok stres yönetme terapisi yardımcı olabilir. Bunlar arasında yoga, meditasyon, hipnoz, biofeedback egzersiz, kas gevşetme eğitimi, aromaterapi, hidroterapi ve refleksoloji yer alır. Refleksoloji çeşitli organlara ve vücut sistemlerine uyum getirmek için ayaktaki farklı bölgeleri manipüle etmeye odaklanan bir ayak masajı tekniğidir. Hidroterapi, girdaplı banyoda olduğu gibi teröpatik suyun kullanımıdır. Kişiye düşünce ve hayalde canlandırma teknikleri yoluyla kas gerilimini ve ilişkili ağrıları kontrol altına almayı öğreten biofeedback de İBS tedavisi için bir tedavi seçeneğidir. Biofeedback tedavilerinde, hastanın alnına yerleştirilen sensörler, hastadaki kas gerilimi ve stres seviyesinin görsel ya da işitsel okumasının takip edilebilmesi için özel bir makineye bağlıdır. Gevşeme ve zihinde canlandırma egzersizleri sayesinde hasta gerilimi azaltmayı öğrenir ve biofeedback donanımına bağlı olan sensör okuması yoluyla gayretinin sonuçlarını anında görür ya da duyar. Teknik bir kez öğrenildikten sonra hasta kasın gerginliği ile gevşemesi hissi arasındaki farkı tanıyabilir ve ayırt edebilir. Böylece hasta, biofeedback donanımına artık ihtiyaç duymaz, ağrı ve gerilimle baş edebilmesi için kendi kendine yönetebileceği, güçlü ve taşınabilir bir tedavi aracına sahip olur.
Tahriş olmuş ya da alevlenmiş sindirim sistemini yatıştırmak için bir herbalist (bitki uzmanı) ya da holistik sağlık pratisyeni eşekkulağıkökü (Symphytumofficinale), şerbetçiotu (Humulus lupulus), İzlanda likeni (Cetraria islandica), İrlanda likeni (Chondruscrispus), hatmi kökü (Althaea officinalis), yulaf (Avena sativa), ayva tohumu (Cydonia oblonga) ve karaağaç (Ulmus rubra) da dahil olmak üzere bir ya da birkaç bitki tavsiye edebilir.
Gazla ilişkili İBS’yi yatıştıran bitkiler (karminatif olarak bilinirler) arasında melekotu (Angelica archangelica), anason (Pimpinella anisum), Frenk kimyonu (Carumcarvi), Arnavutbiberi (Capsicum annuum), Alman papatyası(Matricaria recutita), zencefil (Zingiber officinale), kekik (Thymus vulgaris) ve nane (Menthapiperata ) yer alır. İBS ile ilişkili ishalin tedavisinde demleme su rezenesi (Filipendula ulmaria) faydalı olabilir. Sarıçalı (Berberis vulgaris), psilyumovata tohumu, karahindibakökü (Taraxacum officinale), meyankökü (Glycyrrhiza glabra) ve sarı kuzu kulağı (Rumex crispus) gibi bitkilerin de kabızlığı yatıştırmaya yardımcı olabilecek laksatif (müshil) etkisi vardır. Revantkökü (Rheum palmatum), akdiken (Rhamnus catharticus) ve cascara (Rhamnus purshiana) gibi daha güçlü müshil bitkiler sadece bir sağlık uzmanının talimatı ile alınmalıdır. Ağrı benzeri krampları olan ya da kolik olan kişiler Alman papatyası (Matricaria recutita), kedi otu olarak bilinen valeryen (Valerianaofficinalis), melisa (Melissa officinalis), zencefil (Zingiber officinale) ve yaban patatesi (Dioscorea villosa) gibi antispazmodik bitkilerden fayda görebilir.
Homeopati, vücudun doğal bağışıklık tepkisinin uyarılması ile tedavi eden, belirtilere benzer etkiler yaratan çokça seyreltilmiş kürler kullanır. Homeopatik hekim İBS ile ilişkili kramp ve ağrıyı hafifletmek için belladonna, colocynthis (acı salatalık), magnezya fosfat (Magnesia phosphorica) ya da yabani serbetçiotu (Bryonia alba) önerebilir. Bütün homeopatik kürlerde olduğu gibi reçete kişinin genel belirtilerine, ruhsal durumuna ve tabiatına bağlıdır.
Akupunktur ve güdümlü imgeleme İBS belirtilerini tedavi etmekte faydalı bir araç olabilir. Akupunktur insan vücudundaki enerji akımını dengelemek amacıyla ince iğnelerin aku-noktaları olarak bilinen vücut derisindeki hedeflenen bölgelere batırılarak yerleştirilmesini içerir. Akupunktur uzmanı İBS belirtilerini iyileştirmek için aku-noktalarına sıcak bitki gibi ısı kaynaklarının uygulanmasını içeren moksibüsyon da kullanabilir. Güdümlü imgeleme teknikleri ise, İBS'den kaynaklanan rahatsızlıkla daha iyi baş etmesi ve vücudunu gevşetmesi için hastalara huzurlu ve yatıştırıcı sahneleri ya da durumları zihninde canlandırmasını öğretir.