Kafur

Ağrıları dindirmek, Siğiller ve uçuklar gibi virüs nedenli bazı deri hastalıklarının tedavisinde, Hemoroid tedavisine yardımcı olarak kullanılır.

Kafur

Cinnamomum camphora
  • Türkçe Adı: Kafur
  • İngilizce Adı: Camphor
  • En Sık Bulunduğu Bölgeler ve Genel Özellikleri: Kafur ağacı, güney Çin’den güney Japonya’ya kadar olan bölgeye ve Vietnam’a  özgü bir ağaç türüdür. 
Kullanılabilir Kısımlar: Bitkiden elde edilen uçucu yağ kısmı medikal amaçlarla kullanılmaktadır. Bunun haricinde nadiren ağacın kabuğu da kullanılmaktadır.

İçeriğindeki Bileşenler: Uçucu yağın içerisindeki en önemli bileşen D- kamfor’dur. Bunun haricinde doğada L-kamfor adlı, bu bileşiğin farklı bir formu da bulunmaktadır. Bitkiden elde edilen doğal yağ D-kamfor içermekte iken, sentetik kafur yağlarının içinde D-L kamfor karışımı bulunmaktadır.

Etkileri ve Kullanıldığı Durumlar: Bitkinin en önemli bileşeni olan kamfor, kafur ağacı kabuğunun distile edilmesiyle elde edilir. Kamfor, oldukça lipofilik bir maddedir ve hem ciltten hem de bağırsaklardan hızlıca emilerek etki gösterir. Hızlıca emilerek sistemik dolaşıma katılan kamfor, yine hızlı bir şekilde sistemik dolaşıma katılarak vücuda dağılır. 

Günümüzde kafur sıklıkla analjezik (ağrı kesici), anestezik (uyuşturucu) ve anti-pruritik (kaşıntıyı giderici) olarak kullanılmaktadır. Kafur, ticari olarak satılan bazı preparatlarda genellikle ökaliptus ve mentol gibi uçucu yağlarla kombine edilerek kullanılır. Kafur, hastalığa neden olan bazı mantarlar için öldürücü etki göstermektedir. Kafurun öldürücü etki gösterdiği bazı mantarlar arasında Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Microsporum canis, Epidermophyton floccosum ve Epidermophyton stockdale adlı mantarları sayabiliriz.

Kafur yağının topikal kullanım alanları, oral kullanım alanlarına göre daha yaygındır. Kafur yağı halk arasında,
  • Ağrıları dindirmek,
  • Siğiller ve uçuklar gibi virüs nedenli bazı deri hastalıklarının tedavisinde,
  • Hemoroid tedavisine yardımcı,
  • Osteoartrit ağrılarını dindirmeye yardımcı,
  • Antipruritik etkisi sayesinde kaşıntıyı giderici,
  • Sürüldüğü bölgedeki kan akışını ve dolaşımı hızlandırmak,
  • Özellikle müköz membranların iltihaplandığı solunum yolları hastalıklarında,
  • Bazı kardiyak semptomları (kalple ilgili semptomlar) hafifletmek için,
  • Kulak ağrılarını hafifletmek için topikal olarak (etkilenen bölgenin üzerine) kullanılır.
  • Bazı üst solunum yolu hastalıklarında ise solunarak kullanıldığında öksürüğü kesici ve solunum yollarını rahatlatıcı etkinlik gösterir.
  • Kafur oral olarak ise, halk arasında (ağızdan alınarak) ekspektoran (balgam söktürücü), sindirim sistemindeki gazı giderici ve solunum yolu hastalıklarının iyileşmesine yardımcı edici olarak kullanılır. Ancak oral kullanımı sakıncalı olduğundan ve toksik olabileceğinden kullanımı tavsiye edilmemektedir.
Etkili Olduğu Durumlar: 
  • Öksürük: Kafur ağacından elde edilen kamfor maddesinin, öksürük tedavisi için,  topikal kremlerde %11 ve altı konsantrasyonlarda kullanımı FDA tarafından onaylanmıştır.
  • Ağrı: Kafur ağacından elde edilen kamfor maddesinin, analjezik (ağrı kesici) ve anestezik (uyuşturucu) amaçlı olarak,  topikal kremlerde %11 ve %3 ‘lük konsantrasyonlarda kullanımı, FDA tarafından onaylanmıştır.
  • Pruritus (kaşıntı): Kafur ağacından elde edilen kamfor maddesinin, kaşıntıyı azaltma amacıyla,  topikal kremlerde %11 ve %3 ‘lük konsantrasyonlarda kullanımı, FDA tarafından onaylanmıştır.
  • Osteoartrit: Kafur, glukozamin sülfat ve kondroidin sülfat içeren medikal bir kremin, osteoartritten kaynaklanan şikayetleri yarı yarıya azalttığı görülmüştür.
  • Onikomikoz: Onikomikoz, halk arasında tırnak mantarı olarak bilinen rahatsızlıktır. Yapılan bazı araştırmalar sonucu, kafur, ökaliptus yağı ve mentol içeren, öksürüğü hafifletmek amacıyla göğse sürülerek topikal olarak uygulanan bazı preparatların, tırnak mantarına karşı düzenli olarak tırnağa uygulanması sonucu, mantarın iyileştiği gözlenmiştir. Ancak bu konuda kesin bir sonuca varabilmek ve kafurun tırnak mantarına iyi geldiğini söyleyebilmek için daha fazla araştırma yapılmalı ve daha fazla bulgu elde edilmelidir.
Kullanım Şekli ve Dozaj: 
%3 veya %11 lik konsantrasyonlarda kafur içeren  topikal kullanılan medikal bir preparat, kaşıntı ve ağrıya karşı günde 3-4 kez kaşınan ya da ağrıyan bölgeye uygulanabilir. Öksürüğe karşı ise %4,7 ve %5,3 konsantrasyonlarında kafur içeren topikal preparat, boğaz ve göğüs bölgesine kalınca bir tabaka halinde sürülerek temiz ve ılık bir bezle sarılabilir veya açık bırakılabilir. Osteoartrit ağrılarına karşı ise 23mg/gr kafur, 30 mg/gr glukozamin sülfat ve 50 mg/gr kondroitin sülfat karışımı içeren bir topikal preparatın, osteoartrit ağrılarını yarı yarıya azalttığı görülmüştür. Bahsedilen bu krem, osteoartrit hastaları tarafından gün içinde ihtiyaç duydukça ve 8 hafta boyunca kullanılmıştır. Öksürüğü kesmek için ise geniş bir kabın içerisine konulmuş kaynar suyun içerisine bir miktar kafur yağı karıştırılarak, bu suyun buharı solunduğunda öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur. Bu işlem günde 3 kez tekrarlanabilir. Kafur yağı, ışık almayan bir şişede saklanmalıdır.

Güvenlik ve Yan Etkileri: Kafur yağının kısa dönemli ve %11 den düşük konsantrasyonlarda topikal kullanımı güvenli kabul edilmektedir. Bu yağın inhalasyon yolu ile (solunarak) kullanılması da aynı şekilde güvenli kabul edilmektedir. Ancak kafur yağı yaralanmış cilde veya kırıkların üzerine uygulanmamalıdır, güvenli değildir. Kafur yağının oral olarak kullanımı ise güvenli kabul edilmemektedir ve yüksek dozlarda ölümcül etkiler bile gösterebilir. Kafur yağının çocuklarda, gebelerde ve emziren kadınlarda topikal olarak kullanımı da güvenli kabul edilmemektedir. Ayrıca bu ağaçtan elde edilen yağın, topikal kullanımı bazı kişilerde nadir de olsa kontakt egzamaya neden olabilmektedir.

Diğer Bitkilerle / Gıdalarla / Gıda Takviyeleriyle Etkileşim:  Herhangi bir etkileşim rapor edilmemiştir.

İlaçlarla Etkileşim:  Herhangi bir etkileşim rapor edilmemiştir.

Hastalıklar veya Durumlarla Etkileşimi:  Herhangi bir etkileşim rapor edilmemiştir.

German Commission E: Alman Komisyon E monografları (German Commission E monografları), 1983 ve 1993 yılları arasında 300 ‘den fazla bitki ve bitkisel karışımın medikal kullanımını, etkilerini ve yan etkilerini birçok klinik araştırmalar yaparak, objektif ve çok sıkı bilimsel kriterlere göre değerlendirek yazılmış olan bitkilerle ilgili çok değerli bir bilgi kaynağıdır. Alman komisyon E monografları, Alman hükümeti tarafından finanse edilen komisyon E’nin titiz çalışmalar sonucu yayımladığı, tüm dünyadaki herbalistler, eczacılar ve tıp doktorları tarafından ciddiye alınan bir kaynak olarak değerlendirilmektedir.
Kafur yağının German Commission E tarafından onaylanan kullanım durumları:
  • Öksürük ve bronşit
  • Hipotansiyon (düşük tansiyon)
  • Sinirsel kalp şikayetleri
  • Romatizma
Ayurveda’da Kullanılan İsmi: Karpura

Tadı: Acı - kekremsi

Kullanılan Kısımları: Bitkiden elde edilen uçucu yağ

Enerjetiği: Hafif ısıtıcı

Sindirim Sonrası Etkisi: Acı

Doshalar Üzerindeki Etkileri: Kapha ve Vata’yı azaltırken Pitta’yı arttırır

Genel Nitelikleri: Ekspektoran (balgam söktürücü), dekonjestan (nefes açıcı), stimulan (uyarıcı), antispazmodik (spazm gevşetici), bronkodilatör (akciğer bronşlarını genişletici), nervin (sinir yatıştırıcı ve güçlendirici), analjezik (ağrı kesici) ve antiseptik

Özellikle Etkilediği Sistemler: Solunum ve sinir sistemleri

Kullanım Alanları: Özellikle bronşit, astım, öksürük, akciğer tıkanıklıkları, histeri,epilepsi, uykusuzluk, dismenore (sancılı adet görme), romatizmal sıkıntılar, burun ve sinüs tıkanıklıkları, bazı göz bozuklukları ve diş çürümeleri gibi hastalıklar veya rahatsızlıklara karşı kullanılır. Kafur, Ayurveda’ya göre Prana’yı arttırır, hisleri açar ve zihne berraklık getirir. Kafur, batı herbalizminde sadece harici olarak kullanılmasına, oral olarak kullanılmamasına rağmen, Ayurveda’da çok az miktarlarda kafur kristalleri veya infüzyonu oral olarak kullanılabilir.  Gözlere çok az miktarda uygulanan kafur yağı gözleri yakarak yaşartacak ve gözyaşı sayesinde gözlerin temizlenip berraklaşmasını sağlayacaktır.

Bir tutam kafur tozu, burna çekildiğinde burun tıkanıklıklarına ve başağrısına karşı oldukça etkili olacaktır. Ayrıca algıyı canlandıracaktır. Kafur, yukarıda bahsedilenler haricinde tütsü olarak yakılarak kullanıldığında ortamın enerjisini temizleyecek ve meditasyona yardımcı olacaktır (çünkü sattvic özelliği vardır). Kafur yağı dünya çapında medikal amaçlarla kullanılan birçok yağın içeriğinde yeralmakta ve oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Susam yağı ile oldukça uyumlu olduğundan, karıştırılarak kullanılabilir. Elde edilen bu yağ öksürük, bronşit gibi solunum yollarıyla ilgili rahatsızlıkların yanı sıra eklem ve kas ağrılarına karşı da kullanılabilir.  Kafurun solunum yollarını rahatlatıcı etkisinden yararlanmak için genişçe bir kabın içerisine konulan kaynar suyun içerisine bir miktar kafur yağı ekleyerek, kaptan çıkan buharı soluduğunuzda solunum yollarınızın açıldığını fark edeceksiniz. Kafur yağı, aslen kafur ağacından elde ediliyor olmasına rağmen, kafur yağı olarak satışa sunulan, orijinali ile çok zor ayırt edilebilen sentetik kafur yağları da mevcuttur. Bu nedenle eğer kafuru oral olarak kullanacaksanız bu duruma dikkat etmelisiniz ve işlem görmemiş kafur kullanmalısınız.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye