Jasminum grandiflorum
- Türkçe Adı: Yasemin
- İngilizce Adı: Jasmin
- En Sık Bulunduğu Bölgeler ve Genel Özellikleri: Yasemin, genellikle hoş kokulu çiçekleri nedeniyle yetiştirilen, ılıman ve tropikal bölgeleri seven bir ağaçtır. Türkiyede de özellikle ılıman Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişmektedir.
Kullanılabilir kısımlar: Bitkinin medikal amaçlar için kullanılan kısımları, taze veya kuru çiçekleridir.
Etkileri ve Kullanıldığı Durumlar: Yasemin çiçeğinin bileşenleri ve kullanım alanlarına dair yeterli araştırma yapılmadığından, bu bitkinin kullanımıyla ilgili mevcut veriler yeterli değildir. Buna rağmen bu bitkinin çiçekleri halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yasemin çiçeği halk arasında,
- Hepatit ve siroz nedeniyle oluşan hepatik ağrıya (karaciğer bölgesindeki ağrı) karşı,
- Dizanteri nedeniyle oluşan karın ağrısını dindirmede,
- Sedatif olarak (yatıştırıcı, sakinleştirici),
- Afrodizyak olarak cinsel gücü arttırmak için,
- Bazı kanser türü tedavilerinde yardımcı olarak kullanılmaktadır.
Kullanım Şekli ve Dozaj: Yasemin, halk arasında genellikle çay olarak demlenerek tüketilmektedir. Yasemin çayı hazırlamak için 1-2 çay kaşığı yasemin yaprağını 1 fincan sıcak suya atarak demleyiniz. Bu çayı günde 1 fincan tüketmeniz yeterlidir.
Yasemin oldukça hoş kokulu bir çiçek olduğundan, bu çiçekten elde edilen esansiyel yağı aromaterapi amaçlı veya evinizi kokulandırmak için de kullanabilirsiniz.
Güvenlik ve Yan Etkileri: Yaseminin gıdalarda bulunan miktarının tüketimi güvenli kabul edilmekte olup, Amerikada gıdalardaki miktarının tüketimi GRAS statüsündedir (güvenli).
Yaseminin medikal amaçlı kullanımıyla ilgili herhangi bir veri mevcut olmadığından, güvenilirliği bilinmemektedir.
Bu bitkinin gebelik ve emzirme dönemlerindeki kullanımıyla ilgili herhangibir araştırma mevcut olmadığından, kullanımından sakınılması önerilir
Diğer Bitkilerle /Gıdalarla / Gıda Takviyeleriyle Etkileşim:
Herhangibir etkileşim durumu rapor edilmemiştir.
İlaçlarla Etkileşim:
Herhangibir etkileşim durumu rapor edilmemiştir.
Hastalıklar veya Durumlarla Etkileşimi:
Herhangibir etkileşim durumu rapor edilmemiştir.
Ayurveda’da Kullanılan İsmi: Jati
Tadı: Kekremsi, buruk
Kullanılan Kısımları: Çiçek
Enerjetiği: Serinletici
Sindirim Sonrası Etkisi: Acı
Dosha’lar Üzerindeki Etkileri: Kapha ve Pitta’yı azaltıcı, Vata’yı arttırıcı
Genel Nitelikleri: Alteratif (kan temizleyici), soğutucu, antibakteriyel, hemostatik (kanamayı durdurucu), emanogog (adet düzenleyici ve hızlandırıcı), afrodizyak, nervin (sinirleri yatıştırıcı ve güçlendirici)
Özellikle Etkilediği Sistemler: En çok sinir, dolaşım ve üreme sistemlerini etkiler
Kullanım Alanları: Yasemin çiçekleri, ayurvedada duygusal rahatsızlıklar, başağrıları, yüksek ateş, güneş çarpması, konjuktivit, dermatit, bazı idrar yolu rahatsızlıkları (idrar yollarının yanması gibi), bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, lenf kanseri, kemik kanseri ve Hodgkin hastalığı gibi bazı hastalıkların veya rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.
Yasemin çiçeklerinin serinletici ve yatıştırıcı özellikleri vardır. Özellikle kandaki antibakteriyel, antiviral (virüsleri öldürücü) ve antitümör (tümör karşıtı) etkilerinin yanı sıra, kanamayı durdurucu olarak da kullanılmaktadırlar.
Lenfatik sistemi güçlendirdiği düşünülen yasemin çiçekleri, göğüs kanseri gibi bazı kanser türlerine karşı kullanılır. Bunun yanında, özellikle serinletici ve yüksek ateşi düşürücü etkileri vardır. Yasemin yağı ise güneş çarpması gibi durumlara iyi gelmektedir.
Yasemin çiçekleri, kadınlar için hafif afrodizyak özellik gösterir ve uterusun temizlenmesinde etkilidir.
Fiziksel etkilerinin yanı sıra yasemin, sevgi ve merhamet duygularının arttırılmasında da işe yarayan "sattvic” özellikte bir bitkidir. Bu bitkinin, psişik etkilerin taşınmasında, zihnin alıcı durumuna geçmesinde, mantralardan yayılan vibrasyonların kabul edilmesinde ve yayılmasında etkili olduğu düşünülmektedir.
Sandal ağacı ile iyi bir kombinasyon oluşturan yasemin, enfeksiyöz veya bulaşıcı hastalıklar nedeniyle ateşin yükselmesi gibi durumlarda ateşin düşürülmesi için kullanılmaktadır.
Yasemin, şiddetli üşüme ve yüksek Vata gibi durumlarda kullanılmamalıdır. Yasemin yaprakları öğütülüp toz haline getirilerek, çay olarak veya macun halinde kullanılabilir. Bu bitkiden elde edilen uçucu yağ, aromaterapide de sıklıkla kullanılmaktadır.