Birçok kemik mahmuzu hiçbir ağrı veya belirtiye neden olmaz. Genellikle röntgen veya başka bir görüntüleme tekniğinde veya başkaca bir tıbbi sorunla ilgili testlerde tesadüfen tespit edilir. Fakat bazı kemik mahmuzları eklemlerde ağrıya ve hareket kaybına neden olabilir.
Diğer belirtiler kemik mahmuzunun yerine göre değişir. Bulunduğu yer, başkaca bir belirti gösterip göstermeyeceğini belirler. Örneğin dizdeki kemik mahmuzları bacakları bükmeyi ve uzatmayı ağrılı kılar. Kemik mahmuzları dizin düzgün bir şekilde işlemesine neden olan kemiklerin ve tendonların işlevine müdahale edebilir. Omurgadaki kemik mahmuzları sinirleri, hatta omuriliği iterek ağrıya ve vücudun başka yerlerinde uyuşmaya neden olabilir.
Boyundaki servikal kemikte bulunan kemik mahmuzu içe doğru uzanır ve bazen yutkunmayı zorlaştırarak nefes almayı ağrılı kılabilir. Kemik mahmuzları, damarları da iterek beyne kan akışını azaltabilir. Omuzlardaki kemik mahmuzları kolun hareket kabiliyetini sınırlandırabilir. Kemik mahmuzları döndürücü manşete sürtebilir. Döndürücü manşet omuz hareketlerini kontrol etmeye yardım eden bir grup kas ve tendondur. Bu durum şişkinliğe (tendinit) veya döndürücü manşette yırtılmaya neden olabilir. Parmaklardaki kemik mahmuzları deri altında sert çıkıntılar olarak ortaya çıkarak parmakların şeklini bozuk gösterebilir. Parmaklardaki kemik mahmuzları aralıklı ağrıya neden olabilir.
Doktora Ne Zaman Gidilmelidir
Bir veya daha fazla eklemde ağrı veya şişlik varsa, eklemi hareket ettirmekte zorluk yaşanıyorsa doktora gidilmelidir. Eklem ağrısının altında başka bir neden yatıyorsa, erken teşhis ve tedavi, eklemin daha fazla hasar görmesini engelleyebilir.
Doktor randevusuna kadar olan vakitte evde bakım yapılabilir. Aspirin, ibuprofen ve naproksen sodyum gibi reçetesiz satılan steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar ağrıyı ve şişi indirmeye yardımcı olabilir. Hasar görmüş olan ekleme günde birkaç kez 15 ila 20 dakika buz koymak rahatlama sağlayabilir. Doktorla görüşene kadar eklemi ağrıyı artıracak şekillerde kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Teşhis
Eklem ağrısı yaşanıyorsa doktor, ağrıyı daha iyi anlamak için fiziksel muayene uygular. Ağrının tam olarak nereden geldiğini anlamak için eliyle eklemi kontrol edebilir. Bazen doktorlar eliyle bir kemik mahmuzunu hissedebilir, bununla birlikte bir sivilcenin içinde olan mahmuzları hissetmek kolay değildir. Doktor, teşhisi kesinleştirmek için eklemlere ve kemiklere bakabileceği aşağıdaki görüntüleme testlerinden birini isteyebilir:
- Röntgen filmleri
- Bilgisayarlı Tomografi (CT).
- Manyetik rezonans görüntüleme (MR)