Korn ve Nasırlar - Nedir

Kornlar, derinin bir çıkıntı üzerinde büyümesiyle oluşan ağrılı bir durum iken, nasırlar genellikle ağrısız deri öbekleridir.

Korn ve Nasırlar

Derinin kemiksi bir çıkıntı üzerinde büyümesi olan korn genellikle ayak ve baş parmaklarda görülür. Kaba ve ağrılı bir yumru şeklinde ortaya çıkar. Nasır ise genellikle ağrısız olan bir ölü deri öbeğidir. Ayaklarda, ellerde ya da tekrarlanan bir sürtünme ve basıncın olduğu herhangi bir yerde bulunabilir.

Korn ve nasırlar Birleşik Devletler’deki nüfusun yaklaşık yüzde 5’ini etkilemektedir. Kadınlarda, muhtemelen ayağa iyi oturmayan ayakkabıları daha fazla giydikleri için erkeklere göre daha fazla korn bulunur. Her ne kadar nasır vücudun herhangi bir yerinde görülebiliyor da olsa genellikle topuklarda, ayak tabanında, dizlerde ve avuç içlerinde bulunurlar. Nasırlar korna göre daha geniştir. Genişlikleri 2,5 santimetreden büyük olabilir ve genellikle yalnızca üzerlerine baskı uygulandığında ağrı verirler.
Korn ve nasırlar tekrarlanan sıkışma, sürtünme ya da tahriş nedeniyle derinin yaralanmasını önlemek için oluşur. Herhangi belirgin bir sürtünme olmadığı zamanlarda kalıtsal nasırlar da gelişebilir. Bu durum aile içinde yayılabilir ve çoğunlukla da çocuklarda ortaya çıkabilir. Korn ve nasırların oluşumunun en yaygın nedenleri şunlardır:
  • Düzgün biçimde ayağa oturmayan çok yüksek topuklu ayakkabılar
  • Sıkı pamuklu ya da ince çoraplar
  • Uzun bir süre boyunca sert bir zeminde yürümek ya da ayakta durmak
  • Aynı noktada sabit ve tekrarlanan basınca neden olan meslekler ya da hobiler
  • Ayak parmaklarındaki deformiteler 
Korn aşırı derecede ağrı verebilir ve iltihaplı, şişmiş bir deri ile kaplı olabilir. Aşağıya doğru bir basınç uygulandığında keskin bir ağrının ortaya çıkması muhtemeldir ve diğer zamanlarda ise künt bir ağrı hissedilir.
Teşhis
Korn ve nasırlar tekrarlanan sıkışma, sürtünme ya da tahriş nedeniyle derinin yaralanmasını önlemek için oluşur. Herhangi belirgin bir sürtünme olmadığı zamanlarda kalıtsal nasırlar da gelişebilir. Bu durum aile içinde yayılabilir ve çoğunlukla da çocuklarda ortaya çıkabilir.
Doğru şekilde ayakta durmak ve yürümek bazen aşırı ayak basıncını bertaraf edip korn ve nasırların yenilemesini önleyebilir. Aston-Patterning, Feldenkrais yöntemi ve rolfing gibi beden çalışma sistemleri korn ve nasıra yol açan vücut dengesinin düzeltilmesini sağlayabilir.

Kandil çiçeğinden yapılan bir merhemin günde iki ya da üç kez uygulanması deriyi yumuşatır ve iltihabı önler. Bir çay kaşığı limon suyu, bir çay kaşığı sarı papatya, öğütülmüş bir diş sarımsaktan oluşan bir karışım kalınlaşan deriyi ortadan kaldırmak üzere doğrudan tatbik edilebilir.

Önerilen Ayurvedik ilaçlardan biri de bir çay kaşığı aloevera jelinin yarım çay kaşığı zerdeçal ile karıştırılmasından elde edilen bir macunun her gece tatbik edilmesidir. Korn ya da nasır, geceleri bu macun ile kaplanmalı ve bandajlanmalıdır. Her sabah 10 dakika kadar ılık suya sokulmalı ve hardal yağı ile günlük olarak masaj yapılmalıdır.
Eğer uyuşukluk, duyu azalması ya da şiddetli ağrı varsa doktor bakımı gerekebilir. Bazen ayak parmağı deformitelerini düzeltmek ya da korn ve nasırların gelişmesine neden olabilen kemiklerin bir kısmını almak üzere bir ortopedistin cerrahi müdahalede bulunması gerekebilir. Diabetes mellitus, zayıf dolaşım ya da kişisel bakımı zor kılan diğer sorunlar olmadıkça tıbbi bakıma ihtiyaç yoktur. Korn ve nasırların ev bakımında ilk adım basınç ve sürtünme kaynaklarını bulup ortadan kaldırmaktır. Etkilenen bölgelere tampon görevi görmesi için ortası delikli yastıklar, pamuklu vatkalar, kuzu yünü ya da diğer türde nesneler kullanılabilir. Ayakları Epsom tuzu bulunan solüsyonlarda bekletmek ya da hidrokortizon kremleri, vazelin ya da lanolin losyonları kullanmak nasırları yumuşatır. Bunlardan sonra nasırlar azalır ya da bölgenin sünger taşı ile ovulmasıyla ortadan kaldırılır. Ancak bu kornlar için tavsiye edilmez; çünkü ovmak daha ağrılı olmalarına yol açar. Eğer deride yırtık varsa bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir çünkü enfeksiyon kapma ihtimali vardır. Enfeksiyon durumunda ise, cildin etkilenen tabakalarının alınması ve akıntının da boşaltılması gerekebilir. Enfeksiyonun giderilmesi için oral antibiyotikler verilebilir. Ağrı ya da iltihabı azaltmak üzere etkilenen bölgeye kortizon enjekte edilebilir.
Çoğu korn ve nasır, basınç uygulayan neden ortadan kalktıktan sonraki üç hafta içerisinde kaybolacaktır. Yine de, duruma yol açan nedenler bütünüyle iyileştirilmediğinde ya da tekrarlanmalarına izin verildiğinde geri gelebilirler. Eğer korna eşlik eden sürekli bir ağrı varsa kişinin ayakta durma ya da yürüme şeklini değiştirmesi gerekebilir. Bu tür değişimler bilekler, sırt, kalçalar ve dizlerde ağrı ve fonksiyon bozukluklarına yol açabilir.

Eğer bir korn, ayak parmağı eklemlerinin yakınında ortaya çıkarsa, şiddetli ağrı ve iltihaba yol açacak şekilde bursit iltihaplanması ile sonuçlanabilir. Eğer deride çatlaklar ya da başka yırtıklar ortaya çıkarsa, stafilokok enfeksiyonu gelişebilir. Bu, özellikle de diyabeti ya da zayıf kan dolaşımı olan kişilerde, ciddi sonuçlar yaratabilir; çünkü dirençli bir enfeksiyon neticesinde kangren gelişebilir.
Korn ve nasırlar genellikle ayağa uygun şekilde oturan ayakkabılar giyerek önlenebilir. Yeni ayakkabı alınırken, ayakta durulduğu esnada ayakların oturup oturmadığına bakılmalıdır. İçinde ayak parmaklarının hareket etmesi için boşluk bulunan ayakkabıları almak ve yeni ayakkabıları her iki ayak için de denemek önemlidir. Sivri uçlu ayakkabılar ve yüksek topuklardan uzak durulmalıdır. Yıpranmış ve eğrilmiş ayakkabı taban ve topukları değiştirilmeli ya da onarılmalıdır. Düzeltici ayakkabılar ya da özel astarlar gerekli olabilir. Pamuklu ve ince çorapların da ayağa uygun biçimde oturması gerekir. Eldiven, dizlik ve diğer koruyucu giyeceklerin de, yıpranma ve sürtünmeyi önlemek için, özellikle de ağır işler ya da spor faaliyetleriyle meşgul olunduğunda, giyilmeleri gerekir. Ölü deriyi kesmek ya da soymaktan kaçınılmalıdır; çünkü daha ileri yaralanma ya da enfeksiyonlara neden olabilir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye