Temel titremesi olan bazı insanların belirtileri hafifse tedavi gerektirmeyebilir. Fakat temel titreme çalışmayı ve gündelik faaliyetleri zorlaştırıyorsa, doktorla tedavi seçenekleri konuşulabilir.
İlaçlar
- Beta blokerler: Normalde yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan beta blokerler bazı insanlarda titremeleri gidermeye yardım etmektedir. Astımı, şeker hastalığı ve kimi kalp problemleri olan kişiler için bunlar bir seçenek olmayabilir.
- Nöbet ilaçları: Epilepsi ilaçları, beta blokerlere yanıt vermeyen insanlarda etkili olabilir. Önemli yan etkiler; sersemlik, grip benzeri belirtilerdir. Bunlar çok kısa sürede ortaya çıkarlar.
- Sakinleştiriciler: Bazen doktorlar titremeleri kaygı veya gerginlikle kötüleşen insanlara sakinleştirici ilaçlar verebilir. Yan etkileri ise kafa karışıklığı ve hafıza kaybıdır. Bu ilaçlar alışkanlık yaptığı için ihtiyatlı kullanılmalıdır.
- Botulinum toksin A (Botoks) enjeksiyonları: Yüz kırışıkları tedavisinde kullanılan botoks, özellikle baş ve ses titremesi olan insanlarda faydalı olabilmektedir. Botoks enjeksiyonları yapıldıktan sonraki üç ay süresince problemleri dindirebilir. Fakat el titremeleri için kullanılırsa bazen parmaklarda kuvvetsizliğe neden olabilir.
Terapi
Fizik terapi egzersizleri bazen titremeyi azaltıp koordinasyonu ve kas kontrolünü artırabilir. Meslek terapistleri, titremelerin gündelik işler üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için aşağıdaki uyum tekniklerinden bazılarını önerebilirler:
- Daha ağır bardaklar, daha ağır çatal ve bıçak
- Bilek ağırlıkları
- Daha büyük yazma araçları
Ameliyat
Titremeleri kötürüm edici boyutlarda olup, ilaçlara yanıt vermeyen insanlar için ameliyat bir seçenek olabilir. Bu tür ameliyata derin beyin stimülasyonu denir. Derin beyin stimülasyonunda talamusa – beynin titremelere neden olan kısmı – uzun ince bir elektrik uç sokulur. Bu uçtan gelen bir tel, göğüsteki tünelden geçirilir, göğüs kısmına bir hız belirleyici cihaz konur. Cihaz, talamustan gelen ve titremelere neden olan sinyalleri kesintiye uğratan acısız elektrik itkiler verir.
Ameliyatın motor kontrol veya konuşma problemleri, dengeyle ilgili sorunlar, geçici ya da kalıcı kognitif yetersizlik (örneğin öğrenme zorlukları ve görme problemleri) gibi yan etkileri olabilir. Bununla birlikte derin beyin stimülasyonu çok etkilidir ve söz konusu yan etkiler nadirdir.
Hayat Tarzı ve Ev tedavileri
Aşağıdaki öneriler bazen titremeleri azaltabilir veya giderebilir:
- Kafeinden uzak durmak: Kafein vücudun daha fazla adrenalin üretmesine neden olur ki bu da titremeyi kötüleştirir. Başka uyarıcılardan da uzak durulmalıdır.
- Alkolü dikkatle kullanmak: Bazı insanlar, titremelerinin alkol tükettikten sonra biraz azaldığını gözlemlemiştir ancak içki içmek, temel titremesi olan insanlar için iyi bir çözüm değildir. Çünkü alkolün etkisi geçmeye başladığında titremeler daha da kötüleşmektedir. En önemlisi de titremelerin azalması için giderek daha fazla alkole ihtiyaç duyulur ve bu da kronik alkolizme yol açabilir. Eğer temel titreme varsa ya arada bir içilmeli ya da hiç içilmemelidir.
- Gevşemeyi öğrenmek: Stres, titremeleri kötüleştirirken, gevşemek iyileştirmektedir. Stresi tümüyle engellemek mümkün olmasa da bir dizi gevşeme tekniği kullanılarak strese nasıl tepki verileceği belirlenebilir. Birçok insan ayrıca fiziksel egzersizin –yürümek, koşmak, yüzmek ve bisiklet sürmek– çok rahatlatıcı olduğunu tecrübe etmektedir.
- İyi dinlenmek: Yorgunluk, titremeleri azdırabilir. Her akşam en az yedi saat sağlam bir uyku çekilmelidir. Eğer kişi uykuya geçmede zorluk çekiyorsa, sürekli uyanıyor veya çok erken uyanıp tekrar uyuyamıyorsa, doktorla görüşmelidir.