Obezite ve Kilo Almanın Nedenleri

Obezite anormal yüksek vücut yağ oranı olarak tanımlanır ve birçok faktör obeziteye katkıda bulunabilmektedir.

Obezite ve Kilo Almanın Nedenleri

Obezite anormal yüksek vücut yağ oranı olarak tanımlanır fakat Sandpoint, Idaho'dan Timothy Birdsall, N.D.’ye göre "Obezitenin her ne kadar yaygın olarak aşırı yemeden kaynaklandığı düşünülse de, aslında kişinin kültürü, egzersiz alışkanlıkları, beslenme tarzı, genetik yapısı, biyokimyasal kişiliği ve fizyolojik yapısı arasında karmaşık bir etkileşim söz konusudur." Bireysel metabolizma kişinin tabiatındandır ve yaşam tarzı, beslenme ve egzersiz alışkanlıkları tarafından oluşturulur. Araştırmacılar obezitenin aile boyunca eğilimli olduğunu tespit ettiler.  Bu kısmen genetik ile ilgili olabilir fakat çocuklukta kazanılan beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları ve yediğiniz gıda türleri ve sıklığı (örneğin yağlı veya işlenmiş gıdalar) da etkili olabilir. 


Ayar noktası teorisi, kişinin boyutu ve vücut yağının genetik yapısı, yeme alışkanlığı ve erken ergenlik gibi hayatının belirli özel zamanlarında aldığı kalori miktarı tarafından belirlendiğini açıklar. Bu modeller kısmen sabittir, diye ekler Dr. Elson Haas. Ayar noktası aralığının altına veya üstüne ulaşmaya kalkışmak, eninde sonunda davranışsal değişikliklere zorlayan fizyolojik bir mekanizmaya ve kişinin bir önceki kilosuna dönmesine neden olur. Bunun en iyi örneği, özellikle düşük kalorili açlık diyeti sonrasında hızla geri alınan kilolardır. Vücut tehdit olarak algıladığı şeye tepki verir, tekrar doğal ayar noktasına ulaşmak için kiloları hızlıca geri alır.  

Belki de, Birleşik Devletler'in "tüketici kültüründe” yaşamak, ölümüne tüketmenin bir karşılığıdır. Sadece daha fazla yemekle kalınmıyor, tüketilen gıdanın türü de – fast food, işlenmiş ve yüksek yağlı gıdalar – az miktarda besleyici değer ve kalça yağlarına katman eklemek için daha fazla potansiyel sağlıyor. Ayrıca çok fazla yeniliyor; 1970’lerdeki 1,800 kalorilerle karşılaştırıldığında, günde ortalama kalori alımı 2,000 kalorinin üstünde. Gıda endüstrisi reklam için yılda 36 milyar dolar harcıyor ve tipik bir çocuk yılda 10,000’e yakın gıda reklamlarını görüyor. Bu da kilolu nüfusa katkıda bulunuyor.

Genellikle tedavi edilebilir gıda alerjisi ve beslenme eksiklikleri gibi koşullar da aşırı kilo alımı nedenlerindendir. Gıda alerjileri su tutmaya, kilo alımına, gıda arzusuna ve birçok fiziksel ve duygusal sorunlara neden olabilir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, gıda bağımlılığının obezitenin başka bir açıklaması olabileceğini düşündürmektedir – obez kişilerin beyinlerinde daha az dopamin alıcılarının bulunduğu tespit edildi (dopamin tatmin duygularını tetikleyen beyin kimyasalıdır). Kilo alımı tembel metabolizmadan, kimyasal toksinlerden, insülin dengesizliğinden, hasarlı termojenezlerden (yağların vücut ısısını üretmek için yakıldığı bir mekanizma), aşırı diyet veya psikolojik nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.  Bazı durumlarda obezite, hipotiroid veya Cushing sendromu (adrenal hormonların aşırı salgısı) gibi mevcut bir başka ciddi rahatsızlığa işaret olarak oluşuyor. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye