Ramazanda İdeal Beslenme

Ramazanda uzun saatler aç ve susuz kalan vücudun ihtiyaçlarını doğru bir şekilde karşılayabiliyor muyuz?

Ramazanda İdeal Beslenme
Ramazanda İdeal Beslenme

Ramazanın gelişiyle oruç tutan kişilerin günlük beslenme şeklinde ve öğün sayılarında aniden bir değişim olur. Normal olarak üç öğün olan beslenme ramazan nedeniyle ikiye düşer. Hamur işi, börek, şerbetli tatlılar, ekmek, kırmızı et, pilav ve makarna tüketimi artarken; sebze, meyve ve günlük sıvı ihtiyacı azalır. Aslında önemli olan günlük alınması gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral oranlarının ramazan ayında da aynı miktarda olması gerektiğidir. Peki, ramazanda doğru beslenme nedir? Sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli ve ne tür gıdalar ne miktarda alınmalıdır?
 
Sahurda ve iftarda tüm besin gruplarını orantılı bir şekilde bir arada yemek, lif alımını devam ettirmek için meyve ve sebzeyi mutlaka tüketmek, günde en az 2 litre su içmek, kuru baklagilleri ve tahıl ihmal etmemek, yemeği yavaş bir şekilde ve azar azar yiyerek çok çiğnemek gerekir.
 
İdeal bir sahur
Sahura kalkmadan oruç tutulursa, aç kalma süresi uzayacağından metabolizma hızı düşer, halsizlik, baş ağrısı görülebilir. Bu yüzden sahura kalkmaya özen gösterin. Günün uzun olması nedeniyle susamayı arttıracak tuzlu besinlerden, şarküteri ürünlerinden, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması gerekmektedir

Esmer ekmek tüketimi açlığa tahammüle yardımcı olur. Çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir menünün yanı sıra,  kahvaltılık ve meyve sahurda tercih edilebilir.  Protein içeren besinler de tokluk süresini uzattıklarından süt, peynir ve yumurta sahura eklenmelidir. Gün içerisinde aşırı acıkanlar ise kuru fasulye, nohut, bulgur pilavı gibi yemekleri de tercih edebililer. Sahur susamayı önleyeceği için, bu öğün mutlaka çayla tamamlanmalıdır. Tercihen içerisine bir çay kaşığı tarçın eklenmiş yeşil çaydır.

Unutulmaması gereken önemli konulardan biri de gece metabolizma hızı yavaşladığından vücudun yağlanma hızı ve kilo alma riski artmasıdır. Bu nedenle besinleri çok fazla tüketmek yerine az ve farklı besinler alınmalıdır.

İdeal bir iftar
Gün boyu aç kalan midenin iftarda herhangi bir besini kabul etmesi için seçilmesi gereken ilk besin oda sıcaklığındaki sudur. Oruç, su ve hurma ile açılıp besleyici bir çorba içip biraz ara verildikten sonra peynir ve pide ile devam edilmelidir. Ana öğünde ızgara et, sebze yemeği, yoğurt, salata ve komposto gibi çeşitler yenilebilir.
 
İftardan sahura kadar olan süreçte sık aralıklarla su tüketmeli, mide ve sindirim sistemini rahatlatacak meyve çayları, komposto, ayran gibi içecekler içmelidir. Özellikle yatmaya yakın ağır yemek yemek mideyi rahatsız edip uykuyu geciktirir. İyi bir uyku için iftardan sonra yürüyüş yapmak ve yatmadan evvel mutlaka gevşetici bitkisel çaylar içmek gerekir.  İsterseniz yatmadan yarım saat ya da kırk beş dakika önce kendi hazırlayacağınız çayları tüketebilirsiniz. Örneğin; 1 tutam papatya, 1 çay kaşığı anason, 7–8 yaprak melisa ve 1 çay kaşığı rezeneyi 1 su bardağı suya ilave edip kaynatın. 3–4 dakika dinlendirip bal ile tatlandırarak için. Yanında birkaç tane taze kayısı yiyerek midenizin hazmetmesine yardımcı olabilirsiniz.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye