Beslenmeyle ilgili bir sürü efsane dilden dile dolaşır. Bu şekilde yerleşmiş en büyük yanlış bilgilerden biri yağın sizi kesinlikle şişmanlatacağıdır. Bu sebeple az yağlı ve yağsız ürünlerin daha sağlıklı olduğuna kanaat getirilir. Fakat bu doğru değildir. Çoğu az yağlı veya yağsız gıdalar işlenmiştir ve yağ yerine daha fazla şeker içerir. Bu iyi olmadığı gibi çoğu yağ oldukça sağlıklı, iyi olmak için gerekli hatta kilo kaybına yardımcıdır.
Düzgün çalışmak için vücudumuz yağa ihtiyaç duyar. A, D, E, K gibi çoğu gerekli vitamin yağda çözünür, bu da vücut tarafından emilmeleri için yağa gereksinim olduğu anlamına gelir.
Aşağıda sağlıklı yağ kaynaklarını görebilir, bunları diyetinize ekleyerek daha tok, daha iyi ve daha dinç hissedebilirsiniz.
Kabuklu Yemişler
Kabuklu yemişler diyete yardımcıdır, çok miktarda gerekli besin maddesi, sağlıklı yağ ve protein içerirler. Kalp dostu Omega-3’ün bir türü olan alfa-linolenik asit için en iyi kaynaklardandır. Omega-3’ler kolesterolü düşürmekten, hastalığı önlemeye kadar birçok fayda sağlar. Aynı zamanda bol miktarda L-arginin içerirler. Bu amino asit bağışıklık sistemini canlandırır, yaraların iyileşmesini hızlandırır, kan damalarının çalışmasını iyileştirir ve kalp damar hastalıklarında yardımcıdır. Bunların yanında yemişler, çözünür lif ve E vitamini içerirler. Lif kolesterol ve glikoz seviyesini düşürürken, E vitamini güçlü bir antioksidandır. Düzgün çalışan bir bağışıklık sistemi, sağlıklı bir cilt ve DNA tamiri için gereklidir.
Badem, ceviz ve brezilya cevizi en faydalı kabuklu yemişlerdendir. İçecek karışımlarında, salatalarda veya tek başına tüketilebilirler. Bu yemişlerin ezmeleri de besin maddelerini almak için lezzetli bir yoldur.
Zeytinyağı
Sotelerken, fırınlarken veya salata sosu yapımında zeytinyağı kullanmak çok sağlıklıdır. Bu muhteşem yağ mono doymamış yağlar ve klorofil, karotenoid, E vitamini gibi antioksidanlar açısından zengindir. Zeytinyağı tansiyonu azaltmak, kanseri önlemek, şeker hastalığını yönetmek, astım ve artritin şiddetini azaltmak için faydalıdır. Diyete zeytinyağı eklemek daha düşük ve sağlıklı bir kilonun korunmasında yardımcıdır.
Avokado
Avokado birçok besinsel faydası olan mükemmel bir meyvedir. Detoks yoluyla vücudu temizleyip koruyan, ağır metalleri uzaklaştıran ve serbest radikallerle savaşan bir antioksidan olan glutatyon açısından zengin bir kaynaktır. Glutatyon bağışıklık sisteminin sağlıklı kalması ve yaşlanmayı yavaşlatmakta etkilidir. Avokadolar çok miktarda folik asit içerir; folik asit kalp krizi ve felç riskini azaltır. E vitamininin de meyveler arasında en iyi kaynağıdır.
Avokado zengin içeriğinin yanında, tüketildiğinde bazı maddelerin de vücut tarafından daha iyi emilmesini sağlar. Bir sandviçte, salatada veya meyveli içeceklerin içinde tüketilebilir.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağının antimikrobiyal, antibakteriyel ve kanser karşıtı faydaları bulunur. Sindirimi, besin emilimini, ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Kalp damar sistemi için yararlıdır ve tip 2 diyabeti yönetmeye yardımcı olur. Hindistan cevizi yağı böbrek, karaciğer ve bağışıklık sistemi sağlığını destekler. Aynı zamanda metabolizmaya ve kilo korumaya yardımcı olur.
Hindistan cevizi doymuş yağ içerdiği için başta sağlıksız bilinirdi. Fakat buradaki doymuş yağ, hayvansal doymuş yağlardan farklıdır. Hindistan cevizindeki yağ asitleri vücut tarafından kolaylıkla sindirilerek enerjiye dönüştürülür. Bu yağ asitleri metabolizmayı hızlandırır, kilo kaybını sağlar ve iyi kolesterolü (HDL) yükseltir.
Tohumlar
Yemişler gibi tohumlar da kalbe faydalı özelliktedirler. Lif, omega-3 yağ asidi ve protein içerirler. Aynı zamanda magnezyum, selenyum, çinko gibi sağlığa faydalı minerallerle doludurlar.
Diyete eklenebilecek bazı tohumlar keten tohumu, Chia tohumu, kabak çekirdeği ve ay çekirdeğidir. Özellikle Chia tohumu besleyici içeriğinden dolayı bir süper gıda olarak bilinir. Omega-3 açısından keten tohumundan bile daha zengindir. Güçlü antioksidanlar, lif, magnezyum, fosfor, manganez, bakır, demir ve çinko içerir.
Tohumlar salatalarda, fırınlanmış gıdalarda, karışık çerezlerde veya yoğurtla tüketilebilir.