Tenisçi dirseğinin belirtileri şunlardır:
- Dirseğin dışında kola ve bileğe vuran ağrı
- Bilek bükülünce duyulan ağrı
- Ön kolda güçsüzlük
- Haftalar ve aylar içinde kötüleşen ağrı
- Kimi eylemlerde mesela el sıkışmada veya kapı tokmağını çevirirken ağrı
- Nesneleri, örneğin kahve fincanlarını tutamama
Tenisçi dirseğinin ağrısı golfçu dirseğinin ağrısına benzer. Fakat golfçu dirseğinin ağrısı dirseğin dışında değil içindedir.
Doktora Ne Zaman Gidilmelidir
Dinlenmek, buz koymak ve reçetesiz ağrı kesiciler kullanmak dirseğin dururken veya kullanırken ağrısını azaltmıyorsa doktora başvurulmalıdır. Aşağıdaki durumlarda doktor müdahalesi gerekir:
- Dirsek sıcaksa ve iltihaplanmışsa, ateş varsa
- Dirsek bükülemiyorsa
- Dirsekte şekil bozukluğu görülüyorsa
- Bir kemik kırığından şüpheleniliyorsa
Doktorla görüşme öncesinde, mümkünse, belirtileri kötüleştiren egzersiz veya aktiviteden vagzeçilmelidir. Ağrılı bölgeye günde birkaç kez 15 dakika boyunca buz konulur. Bölgeyi bir bandajla sarmak da şişin inmesine yardımcı olabilir.
Teşhis
Doktor dirseği inceleyip tıbbi geçmişe bakarak tenisçi dirseği teşhisinde bulunur. Doktor ağrıyı ve katılığı değerlendirebilmek için etkilenmiş bölgeye baskı uygulayabilir veya hastadan dirseğini, bileğini veya parmaklarını belli şekillerde hareket ettirmesini isteyebilir.
Röntgen çektirmek dirsek ağrısının olası başka nedenlerini, örneğin kırıkları ve artriti elemede yardımcı olur. Bazen ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme gibi daha kapsamlı taramalar yapılır.