Tükürük bezi kanserinin tedavisi, kanserin türüne, büyüklüğüne, evresine, hastanın genel sağlık durumuna ve hekim ile hastanın ortak kararına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. ancak genellikle bu rahatsızlığın tedavisinde radyasyon tedavisiyle beraber ya da tek başına cerrahi operasyon tercih edilmektedir.
Cerrahi Operasyon:
Gerçekleştirilen cerrahi operasyonda şu seçenekler uygulanılabilir:
Tükürük bezinin etkilenen kısmının alınması: eğer tümör küçük ve etrafa yayılmamış olarak tek bir noktada bulunuyorsa, o zaman bu yöntem tercih edilir. Tümör çıkarıldığı gibi metastaz ihtimaline karşı çevresindeki sağlıklı dokunun bir kısmı da alınır.
Tüm tükürük bezinin alınması: Eğer tümör büyükse bu yöntem tercih edilir. Bununla beraber eğer tümör etraftaki diğer dokulara da yayılmışsa yayılımın olduğu dokular da cerrahi operasyonla çıkarılır.
Boyundaki lenf düğümlerinin alınması: Eğer tümör tükürük bezi haricinde lenf düğümlerine de yayılmışsa, lenf bezleri de operasyonla alınır.
Rekonstrüktif Cerrahi: eğer kanser çevre bölgedeki kemik, cilt, sinirler gibi diğer bölgelere sıçramışsa ve bu yapılar da tükürük beziyle beraber alınmışsa, o zaman bu yapıların onarımı için rekonstrüktif cerrahi yöntemler uygulanır.
Tükürük bezlerinin cerrahi yöntemlerle çıkarılması oldukça güçtür. Çünkü bu bölgede yayılım gösteren ve yüz hareketlerini kontrol eden sinirler de mevcuttur. Eğer yanlışlıkla bu sinirler zedelenirse ya da alınmak zorunda kalırsa, yüzün bazı bölgelerinde felç meydana gelebilir. Gerektiğinde vücudun diğer bölgelerinden alınan sinirler, hasar görmüş sinirlerin yerine yerleştirilebilir.
Cerrahi Operasyon Dışındaki Yöntemler:
Radyasyon Tedavisi: Bu yöntemde, radyoaktif X ışınlarıyla kanserli hücreler hedef alınarak öldürülmeye çalışılır. Genellikle cerrahi operaston sonrasında geride kalmış olabileceğinden şüphelenilen kanser hücrelerinin tamamen ortadan kaldırılması için kullanılır. Ya da tümörün cerrahi operasyonla çıkarılmasının çok riskli olduğu durumlarda tercih edilir.
Kemoterapi: Kemoterapide sitotoksik (hücre öldürücü) ilaçlar kullanılarak kanserli hücrelerin öldürülmesi amaçlanır. Bu yöntem özellikle tükürük bezi kanserinin vücudun diğer bölgelerine metastas yaptığı ya da yaptığından şüphelenildiği durumlarda kullanılır. Fakat tükürük bezi kanserinde yaygın olarak kullanılan bir yöntem değildir.