Streptokok boğaz ağrısı tedavisinde enfeksiyonu iyileştirmek, belirtileri hafifletmek ve yayılmasını önlemek için bir takım ilaçlar mevcuttur.
Antibiyotikler
Doktor aşağıdakiler gibi bir oral antibiyotik reçete edebilir:
- Penisilin: Bu ilaç, streptokok boğaz enfeksiyonu nedeniyle yutma zorluğu veya kusma sorunu yaşayan kişilere enjeksiyon yoluyla verilebilir.
- Amoksisilin: Bu ilaç, penisilin ile aynı ailedendir ancak tadı daha iyi olduğundan ve çiğnenebilir tablet formları da bulunduğundan çocuklar için sıklıkla tercih edilen bir seçenektir.
Hastanın penisiline alerjisi varsa, doktor aşağıdakileri reçete edebilir:
- Sefaleksin (Keflex) gibi bir sefalosporin
- Eritromisin
- Azitromisin (Zithromax)
Bu antibiyotikler, belirtilerin süresi ve şiddetini azaltmanın yanı sıra, komplikasyon riski ile enfeksiyonun yayılma olasılığını da azaltır. Tedavi başladıktan sonra, sadece bir ya da iki gün içinde hasta kendini daha iyi hissetmelidir. Aksi durumda doktora başvurulmalıdır.
Antibiyotik tedavisindeki çocuk iyi hissederse ve ateş yoksa artık enfeksiyon bulaşıcı durumdan çıktığından, genellikle tedavi başlangıcından 24 saat sonra, okula ya da çocuk yuvasına dönebilir. Ancak ilaçların tümü bitirilmelidir. İlacı kesmek enfeksiyonun nüksetmesine ve ateşli romatizma, böbrek iltihabı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Belirti Hafifleticiler
Antibiyotiklere ek olarak, doktor boğaz ağrılarını dindirmek ve ateşi azaltmak için bazı reçetesiz ilaçlar önerebilir:
- İbuprofen (Advil, Motrin, diğerleri)
- Asetaminofen (Tylenol, diğerleri)
Potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir hastalık olan Reye sendromu riski nedeniyle küçük çocuklar ve onlu yaşlardaki gençlere aspirin verilmemelidir. Asetaminofen kullanımında da çok dikkatli olunmalıdır. Yüksek dozlarda alındığında, karaciğer sorunlarına neden olabilir. Etiketteki yönergeler okunmalı ve bunlara uyulmalıdır.
Komplikasyonlar
Streptokok boğaz enfeksiyonun kendisi tehlikeli olmasa da, bazen tedavi edilse bile, ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Streptokok bakteriler yayılarak aşağıdaki bölgelerde enfeksiyona neden olabilir:
- Bademcikler
- Sinüsler
- Cilt
- Kan
- Orta kulak
Streptokok enfeksiyonu diğer iltihaplı hastalıklara yol açabilir:
- Deri döküntüsü ile karakterize bir hastalık olan Scarlet ateşi (Kızıl)
- Böbrek iltihabı (poststreptokokal glomerülonefrit)
- Romatizmalı ateş (kalbi, eklemleri, sinir sistemi ve cildi etkileyebilecek ciddi bir hastalıktır)
Yaşam Tarzı ve Ev Tedavileri
Çoğu durumda, antibiyotikler enfeksiyona neden olan bakteriyi hızla yok edecektir. Bu esnada, streptokok boğaz enfeksiyonu belirtilerini hafifletmek için aşağıdaki ipuçları denenebilir:
- Bol bol dinlenmek: Uyku, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur. Streptokok boğaz enfeksiyonu varsa, mümkünse işe gidilmemelidir. Eğer hasta olan çocuk ise, hiçbir ateş belirtisi kalmayana, kendisini iyi hissedene ve en az 24 saatlik antibiyotik tedavisini tamamlayana kadar evde tutulmalıdır.
- Bol bol su içmek: Ağrıyan boğazı nemli tutmak yutmayı kolaylaştırır. Bol su içmek aynı zamanda dehidrasyonu önlemeye de yardımcı olur.
- Yatıştırıcı gıdalar yemek: Boğazı yatıştıracak olan yiyecekler arasında et suları, çorbalar, elma, pişmiş tahıl, patates püresi, yumuşak meyve, yoğurt ve yumuşak pişmiş yumurta yer alır. Hatta yutmayı kolaylaştırmak için gıdalar bir blender ile püre haline getirilebilir. Soğuk şerbet, donmuş yoğurt ya da donmuş meyve parçaları gibi çok soğuk gıdalar da yatıştırıcı olabilir. Baharatlı gıdalar ya da portakal suyu gibi asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekir.
- Ilık tuzlu su ile gargara yapmak: Büyük çocuklarda ve erişkinlerde, günde birkaç kez gargara yapmak boğaz ağrısını rahatlatmaya yardımcı olabilir. 235 mililitre ılık su ile 4 çay kaşığı sofra tuzu karıştırılır. Gargara sonrası sıvıyı tükürmesi gerektiği çocuklara anlatılmalıdır.
- Bir hava nemlendiricisi kullanmak: Havayı nemlendirmek rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir. Nem müköz zarı koruyarak boğazın kurumasını ve daha fazla tahriş olmasını önler. Serin sis nemlendiricileri tercih edilmeli ve günlük olarak temizlenmelidir çünkü bazı nemlendiricilerde bakteri ve küfler çoğalabilir. Salin (tuzlu) burun spreyleri de müköz zarı nemli tutmaya yardımcı olur.
- İrritanlardan (tahriş edici maddeler) uzak durmak: Sigara dumanı ağrılı bir boğazı tahriş edebilir ve bademcik iltihabı gibi enfeksiyonların olasılığını artırabilir. Ayrıca, boğaz ve akciğerleri tahriş edebileceğinden boya ya da temizlik ürünleri kaynaklı gaz ve dumanlardan da uzak durulmalıdır.
- Hasta bir çocuk için basit ve yorucu olmayan etkinlikler planlamak: Çocuğun streptokok boğaz enfeksiyonu test sonuçları pozitifse, okula veya çocuk yuvasına dönmeden önce en az 24 saat süreyle antibiyotik alması gerekir. Çocuk evde kalırken basit ve yorucu olmayan etkinlikler planlamak faydalı olacaktır.