Her cilt nemlendirilmeye ihtiyaç duyar, doğal olarak yağlı olanlar bile. Nemlendiriciler, fiziksel bariyer gibi davranarak cildi çeşitli dış faktörlerden korur. Aynı zamanda cildi bakteri istilasından korur ve makyaj ürünlerinin gözeneklere girmesini önler.
Nemlendirme iki koldan çalışır. Cildin dış tabakalarını dolgunlaştırarak yumuşak ve ipeksi olmasını sağlar; küçük kırışıklıkları geçici olarak yok ederken daha derin olanları gizler. Aynı zamanda kuru havanın ciltteki nemi emmesine engel olur. Gliserin çoğu nemlendiricide bulunan bir maddedir ve cildin nemini yüzeye taşıyarak etki gösterir. Eğer vücutta yüzeye çekilen nemin yerini alacak yeterince su varsa ve cildin derin dokularını nemli tutabilecekse bu bir problem yaratmaz. Ancak yoksa uzun dönemde derin dokularda kuruma ve cilt renginin kaybıyla karşı karşıya kalınabilir. Gliserinin yanında çoğu nemlendirici ve vücut losyonu alkol içerir. Alkol kurutucu yapıda bir maddedir ve uzun dönemli kullanımı faydalı değildir. Cildinizin derinlerinde yeterince neme sahip olduğundan emin olmadıkça bu maddeleri içeren nemlendiricilerden uzak durun.
Nemlendiriciler, cildin dış örtüsünün yerini alması için her yıkama sonrasında yüze uygulanmalıdır. Bu süreç yaklaşık 20 dakika sürer. Gün içinde daha hafif nemlendiriciler, cildin beslenmeye daha açık olduğu gece vaktinde ise daha ağır ve besleyici nemlendiriciler kullanılmalıdır.
Bir nemlendirici için temel ölçüler şu şekildedir:
- 2 çorba kaşığı Aloe vera jeli
- 90 gr. Sıvı yağ
- 30 gr. Kakao (katı) yağı veya Lanolin
- 60 gr. Gül suyu
Ciltlere göre:
- Normal cilt için badem yağı veya jojoba yağı,
- Kuru cilt için susam yağı veya lanolin
- Yağlı veya lekeli cilt için jojoba yağı (sıvı veya katı)
- Olgun cilt için pirinç kepeği yağı veya ghee (saf yağ) kullanın.
Hazırlık
Sıvı ve katı yağları bir yanda, aloe vera jeli ve çiçek suyunu bir yanda karıştırın. Tüm malzemeleri bir blendera koyun ve karıştırın. Esansiyel yağları yüz masajı yağları tarifinde belirtildiği üzere ekleyebilirsiniz. Daha ağır bir gece kremi hazırlamak için aloe vera jelini azaltıp yerine E veya A vitamini veya gül yağı koyabilirsiniz. Ürününüzü serin bir yerde hava almayacak şekilde saklayın.
Gözün etrafındaki alan özel ilgi ister çünkü gözün etrafındaki dokularda yağ bezi bulunmaz. Bu alan ayrıca yumuşak ve hassastır. Masaj veya makyaj yaparken bu bölgeyi çekmemeye özen gösterilmelidir, çünkü kolaylıkla esneyebilir. Ayrıca bu bölgeye kurutucu maskeler uygulanmamalıdır. Geceleyin gözlerin etrafına saf gül yağı sürün. Bu, zamanla doğal olarak oluşacak kırışıkların derinleşmesini engelleyecektir.
Kırışıklara farklı açılardan bakmak mümkündür. Bunları, bilgeliğin artması ve karakterin gelişmesinin işaretleri olarak görün. Ayrıca çok gülmekten kırışıkların oluşması, somurtarak oluşmalarından iyidir, çünkü neşe dolu yaşanmış bir hayatın göstergeleridirler.