Adet Öncesi Sendromu (PMS) ve Beslenme

Aslında sağlıklı olan kadınlarda en sık görülen hormon ilişkili sorunlardan biri adet öncesi sendromudur.

Adet Öncesi Sendromu (PMS) ve Beslenme

Aslında sağlıklı olan kadınlarda en sık görülen hormon ilişkili sorunlardan biri adet öncesi sendromudur (PMS). Regl öncesindeki 10-14 gün içinde, kadınlar değişken ruh hali, baş ağrısı, alt karın şişkinliği, depresyon, şeker isteği, kramplar, sinirlilik ve kilo alımı gibi çeşitli semptomlara maruz kalabiliyorlar. Bunlar adet dönemi öncesinde 2-3 gün, bazen daha fazla sürer. Dr. Christiane Northrup’un görüşüne göre "kadınların %60’ı adet öncesi sendromundan dolayı sorun yaşar. Bu oran normal bir fizyolojik fonksiyon için çok yüksektir.”


PMS nedenleri hakkındaki teoriler değişebilir fakat Batı kültürünün stresinin yanında hormonal, beslenme ve psikolojik faktörlerin tümü bir olasılıktır. Dr. Northrup’a göre "PMS’nin altında yatan neden, adet döneminin kadınlar tarafından zorunlu olarak katlanılması gereken en kötü şeylerden biri olduğu düşüncesinin zihinlere yerleşmiş olmasıdır. Zihin ve beden bütünlüğü göz önüne alındığında, eğer buna inandıysanız, birçok kadının neden normal beden fonksiyonları altında acı çektiğini anlamak için bilim adamı olmanız gerekmez.” 

Dr. Lark PMS’nin dört temel türünü betimliyor. A tipi, anksiyete, sinirlilik, değişken ruh hali ile; C tipi şeker ihtiyacı hissetme, halsizlik ve baş ağrısı ile; H Tipi şişkinlik, kilo alımı ve meme hassasiyeti ile; D Tipi ise depresyon, karışıklık ve hafıza kaybı ile karakterize edilebilir. Diğer iki ortak alt grubu da tanımladı: sivilce, yağlı cilt ve saç ilekarakterize edilen akne ve kramplı, bel ağrılı ve bulantılı dismenore (birçok doktorun dismenoreyi PMS’nin bir parçası olarak düşünmediğini ekliyor).

Beslenme
Tori Hudson, N.D.'ye göre PMS için iyi bir beslenme taze meyvelerden, sebzelerden, kepekli tahıllardan, baklagillerden, yemiş, çekirdek ve balıktan oluşmalıdır. Kaçınılması gereken gıdalar ise rafine şeker, aşırı protein, süt ürünleri, yağlar, tuz, kafein ve tütündür. Her gün üç öğün beslenme ve yemekler arası üç kere atıştırma PMS semptomlarını büyük ölçüde azaltabilir. Uzun saatler boyunca yemek yenmediğinde, kan şekeriniz düşer ve vücudunuz daha fazla adrenalin üretmeye başlar. Adrenalindeki artış gerginlik ve sinirlilik duygusu yaratır ve PMS semptomlarını daha da ağırlaştırır. 

Besin Takviyeleri
A vitamini idrar söktürücü ve anti-östrojen özelliğine sahiptir. İlave B6 ile B vitamini kompleksi depresyona karşı faydalıdır ve diüretik etki gösterir. Yapılan araştırmada B6 vitamini alan PMS’li 70 kadından, depresyon belirtileri gösteren %60’ı rahatladığını ve belirgin ölçüde iyileştiğini belirtti. Baş ağrısı olanların %81’i; şişkinliği ve doygunluğu olanların %60’ı; sinirli olanların %56’sı; uyuşukluğu olanların %52’si ve meme hassasiyeti olanların %52’si daha iyi hissettiklerini bildirdi.

Kalsiyum ve magnezyum alımını günde iki ila üç kere 500 mg’a çıkarmak, kasılmaları ve huzursuzlukları azaltır. E vitamini ve çinkonun PMS semptomlarını azaltmada etkili oldukları gösterildi.  Bir araştırmada gecesefası yağının (omega 6 yağı gamma-linolenik asit için bir kaynak) sinirliliği, şişmeyi, meme hassasiyetini ve yorgunluğu azalttığı gösterilmiştir. Bazı klinisyenler gecesefası yağının, balık veya eikosapentaenoik asit desteği (EPA) ile birlikte alındığında PMS semptomlarına karşı daha etkili olduğunu tespit etmiştir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye