- Kullanılan alkol miktarını kontrol edememek
- İçki içmek için güçlü bir istek ya da ihtiyaç hissetmek
- Alkole karşı direnç geliştirmek, etkisini hissetmek için daha fazla içme gerekliliği
- İçki kullanmaktan dolayı yasal sorunlarla, ilişki sorunlarıyla, işe girmede zorlukla ya da finansal sıkıntılarla karşılaşma
- Yalnız ya da gizlice içmek
- İçmeyince, nezle, terleme ve titreme gibi fiziksel belirtilerin ortaya çıkması
- "Şuur kaybı” olarak da adlandırılan, konuşmaları ya da verilen sözleri hatırlamama durumu
- Belirli zamanlarda içmeyi bir tören haline getirmek ve bu tören aksadığında ya da sorgulandığında rahatsız olmak
- Önceden zevk veren aktivitelere veya hobilere karşı ilgi kaybı
- İçme zamanı yaklaştığında, özellikle içecek bir şey yoksa asabileşmek
- Alkolü evde, iş yerinde ya da arabada saklamak
- İçecekleri hızlı hızlı içmek, duble içecekler sipariş etmek, iyi ya da "normal” hissetmek için sarhoş olmak.
Alkolü aşırı tüketen kişilerde görülen belirtilerin ve işaretlerin birçoğu, koyu alkoliklerde görünenlerle aynıdır. Bununla beraber, alkolü fazla kullananlar ama tamamen bağımlı olmayanlar, çok fazla içme isteği hissetmeyebilir. Alkol kullanmadıkları zamanlarda fiziksel belirtilerle karşılaşmayabilir. Fakat, buna rağmen alkolün fazla tüketilmesi ciddi sorunlara neden olabilir. Alkolizmde olduğu gibi içkiyi yardım almadan bırakmak mümkün olmayabilir.
Durumunun alkole bağımlılık ya da alkol istismarı olduğunu düşünenler, kendilerine şu soruları sormalıdır:
- Bir erkekse, günde beşten fazla alkollü içecek tükettiği oluyor mu (Standart bir içecek 354,9 mililitre biraya, 147,9 mililitre şaraba ya da 44,4 mililitre sert içkiye karşılık gelir)
- Bir kadınsa, günde dörtten fazla alkollü içecek tükettiği oluyor mu
- Yataktan kalktığında, içki içmek gibi bir arzusu oluyor mu
- İçki içmek konusunda suçlu hissediyor mu
- İçkiyi azaltması gerektiğini düşünüyor mu
- Başka insanlar, içme alışkanlıklarını eleştirdiğinde canı sıkılıyor mu
Bu sorulardan herhangi birine evet yanıtı verenlerin, alkolle ilgili bir sorunu olabilir.
Doktora Ne Zaman Gidilmelidir Alkol kullanımını kontrol edemediğini, çok fazla alkol tükettiğini ya da alkolün hayatında sorunlara neden olduğunu düşünen kişiler, doktora başvurmalıdır. Bu konuda yardım almak için bir ruh sağlığı uzmanına danışılabilir ya da bir destek grubuna katılınabilir.
Alkol istismarı ve alkolizmde çoğu zaman bir reddetme durumu olduğundan, tedaviye ihtiyaç duyulmadığı düşünülebilir. Kişi ne kadar çok içtiğinin ya da hayatındaki birçok sorunun alkolden kaynaklandığının farkında olmayabilir. Aile fertleri, arkadaşlar ya da iş arkadaşları içme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlarsa, kulak verilmelidir. Risk Faktörleri - Giderek daha fazla içmek: Uzun vadede düzenli olarak tüketilen aşırı alkol, fiziksel bir bağımlılığa neden olabilir.
- Yaş: Genç yaşta alkol kullanmaya başlayan kişilerin alkolik olma ya da alkolü istismar etme ihtimalleri daha yüksektir.
- Cinsiyet: Erkeklerin alkole bağımlı olma ihtimali, kadınlara göre daha yüksektir. Bununla beraber, kadınların alkol kullanımından dolayı karaciğer yetmezliği gibi sağlık sorunlarla karşılaşma riskleri daha yüksektir.
- Aile geçmişi: Alkol istismarının görüldüğü bir aileye sahip olan kişilerin alkolik olma riskleri daha yüksektir.
- Depresyon ve diğer ruhsal sağlık sorunları: Anksiyete ya da depresyon gibi ruhsal sağlık sorunları olan kişilerde, alkol ya da diğer maddelerin istismarına daha sık rastlanır.
- Sosyal ve kültürel faktörler: Kişinin eşi ya da arkadaşları düzenli olarak alkol tüketiyorsa, bu durum alkolik olma riskini artırabilir. Alkolün bazen medyada sunulan büyüleyici görünümü de aşırı içki tüketiminin onaylandığı mesajını verebilir.
Komplikasyonlar Alkol merkezi sinir sistemini uyuşturur. Bazı kişilerde ilk tepki, uyarma olabilir. Fakat içmeye devam ettikçe sakinleşme görülür. Alkol çekingenliği azaltır ve düşünceleri, duyguları ve yargıları etkiler. Aşırı alkol, konuşma kabiliyetini, kas koordinasyonunu ve beynin yaşamsal merkezlerini etkiler. Hatta alkolün çok tüketildiği bir içki alemi, hayati tehlike taşıyan bir komaya neden olabilir. Aşırı alkol tüketimi bazı sorunlara neden olabilir: - Yargılama kabiliyetinin ve çekingenliğin azalması nedeniyle yanlış kararların verilmesi, tehlikeli durumlar ve davranışlara yol açılması
- Motorlu araçlarla ya da diğer yollarla meydana gelen kazalar
- Aile sorunları
- Okulda ve işte düşük verimlilik
- Şiddet içeren suçlara bulaşma riskinde artma
Aşırı alkol tüketimiyle bağlantılı bazı sağlık sorunları şunlardır: - Karaciğer bozuklukları: Aşırı alkol tüketimi, alkolden kaynaklanan karaciğer iltihaplanmasına neden olabilir. Uzun süreli alkol tüketiminin sonunda oluşan karaciğer iltihabı, karaciğerin geri dönüşü olmayan, gitgide ilerleyen bir şekilde tahrip olmasına ve karaciğer dokusunun sertleşmesine (siroz) neden olur.
- Sindirim sorunları: Alkol, mide duvarının iltihaplanmasına (gastrit) neden olarak B vitamininin ve diğer besin maddelerinin emilimini engeller. Aşırı alkol tüketimi aynı zamanda; metabolizmayı ayarlayan hormonlar, yağlar, proteinler ve karbonhidratların sindiriminde yardımcı olan enzimleri üreten pankreası da etkiler.
- Kalp sorunları: Aşırı alkol tüketimi, yüksek tansiyona neden olabilir ve kalp yetmezliği ya da kalp krizi riskini artırır.
- Şeker hastalığı yan etkileri: Alkol, karaciğerden salınan glikozu etkileyerek düşük kan şekeri (hipoglisemi) riskini artırır. Şeker hastası ve kan şekerini düşürmek için zaten insülin kullanan kişilerde bu durum tehlikeli olabilir.
- Cinsel işlev ve adet görme: Alkol kullanımı, erkeklerde sertleşme sorununa neden olabilir. Kadınlardaysa adet döngüsünü etkileyebilir.
- Göz sorunları: Aşırı alkol kullanımı, zamanla göz kaslarının güçsüzleşmesine ve felç olmasına yol açabilir.
- Sakat doğumlar: Hamilelik döneminde alkol tüketilmesi, fetal alkol sendromuna neden olabilir. Bu da fiziksel ve gelişme sorunları olan bir çocuğun doğmasıyla sonuçlanır.
- Kemik erimesi: Alkol yeni kemik dokusu üretimini engelleyebilir. Bu da kemiklerin incelmesine (osteoporoz) ve kırılma risklerinin artmasına neden olur.
- Nörolojik yan etkiler: Aşırı alkol tüketimi, sinir sistemini etkileyerek ellerin ve ayakların uyuşmasına, düşünme bozukluklarına, akıl hastalıklarına ve kısa süreli hafıza kaybına neden olabilir.
- Kanser riskinde artış: Kronik alkol istismarının, ağız, boğaz, karaciğer, kolon ve göğüs kanseri gibi birçok kanser türü karşısında risk artışıyla bağlantılı olduğu ortaya konmuştur.
Alkol kullanımı, birçok gencin ciddi sorunlarla karşılaşmasına neden olur. Gençler arasında görülen trafik kazalarının birçoğu alkol kullanımıyla bağlantılıdır. Alkol aynı zamanda, boğulma, intihar ve cinayet gibi gençlerin ölümüne neden olan diğer durumların kaynağıdır. Alkol kullanan gençlerin cinsel olarak faaliyete geçme, daha sık cinsel ilişkiye girme ve korunmasız olan riskli cinsel ilişkilerde bulunma ihtimalleri, içki kullanmayan gençlere göre daha yüksektir.