Servikal Displazi - Tıbbi Tedavi

Servikal displazi rahim ağzında yüzeysel hücrelerdeki bir anomalidir.

Servikal Displazi

Servikal displazi rahim ağzında yüzeysel hücrelerdeki bir anomalidir. Smear testi yapılarak patolojik inceleme ile tanı konulabilir.

Geleneksel tedavi yönergeleri, anormal dokunun aşamalarına bağlı olarak farklılık gösterir. Loop elektrocerrahi eksizyon prosedürü (LEEP) olarak bilinen bir işlemle, anormal hücreleri yok etmek için elektrik yüklü küçük bir tel halka kullanılır. Konizasyon olarak adlandırılan alternatif bir cerrahi işlemde ise cerrah, serviksten koni şeklinde bir doku parçası çıkarır. Rahim ağzındaki anormal hücreleri yok etmek için kullanılan daha az yaygın tedaviler, hücrelerin kriyoterapi ile dondurulması veya trikloroasetik asit ile yakılmasıdır.
Servikal displazi için, geleneksel yöntemlerle birlikte kullanılabilen çeşitli doğal terapiler de vardır. Beslenme, diyet takviyeleri ve bitkisel ilaçlar HPV enfeksiyonunun yok edilmesi ve servikal hücrelerin sağlığına kavuşturulması açısından bağışıklık sistemini destekler. Sigara, alkol, kafein ve şekerden kaçınma gibi yaşam tarzı değişiklikleri, bağışıklık fonksiyonunu kısıtlayan displazi için eş faktörleri azaltır. Stres yönetimi ve egzersiz de bağışıklık sistemi sağlığının korunmasında önemlidir.

Displazi için beslenme tedavisi kepekli tahıllar, taze meyve ve sebze, fındık ve baklagilleri vurgulayarak, ağırlıklı olarak vejetaryen ve yağ oranı düşük bir diyetten oluşur. Et ve sütten alınan hayvansal proteinlerin azaltılması, hormon dengesizliklerini artırabilecek hormonların ve steroidlerin alımını azaltacaktır. Ayrıca beslenme desteği, B-kompleks vitaminleri takviyesi, özellikle folik asit, vitamin B6 ve B12 vitaminini içerir. A, C ve E vitaminleri ile selenyum ve çinko gibi mineraller de önerilir.

Östrojen, servikal displazi ilerlemesinde rol oynadığından, hormon dengesini sağlamayı hedefleyen tedavi yararlı olabilir. Hormon dengesinin sağlanması için soya ve keten tohumu gibi fitoöstrojenler diyete dahil edilebilir. Yeşil çay ekstresi de prekanseröz serviks hücrelerinin büyümesini engeller ve hem servikse topikal olarak uygulandığında hem de ağız yoluyla kullanıldığı zaman faydalıdır. Anti-viral ve bağışıklık destekleyici besinler içeren bitkilerin birleşiminden oluşan ve displazide servikal dokunun iyileşmesini desteklediği kanıtlanmış olan vajinal fitiller de mevcuttur. Mazı, ligusticum ve usnea gibi bitkiler de viral artışın engellenmesi için kullanılır. Bağışıklığı yöneten otlar arasında ekinezya ve altınmühür sayılabilir. 

Turpgillerden bitkisel bileşikler olan indol-3-karbinol (I3C) ve diindolylmethane (DIM), her ikisinin de kansere karşı koruyucu olması ve sağlıklı östrojen metabolizmasını desteklemesi nedeniyle servikal displazi için endikedir. I3C ve DIM takviyeleri serviksin hücresel anormalliklerini tersine çevirmeye yardımcı olmak için terapötik olarak da kullanılabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye