Geçmiş yüzyıllarda çoğu modern terapi (örneğin kutup terapisi,terapötik dokunuş, parmakla akupunktur işlemi, öz enerjetik ve renk terapisi) kendi yöntemiyle çakranın kavramlarını birleştirmiştir. Çakraları dengelemek için çeşitli yaklaşımlar kullanılabilir. Çakranın, tıpkı motor ayarının bir arabanın etkililiğini en üst seviyeye çıkarması gibi vücuttaki enerji akımını maksimuma çıkararak sağlığı iyileştirdiğine inanılmaktadır.
Yoga
Yoganın çeşitli yöntemlerinin fiziksel ve ruhsal alanlar arasında aracı olması gibi; çakraların da enerji dönüştürücüler olarak faaliyet gösterdiğine inanılmaktadır. Genellikle omurga arasındaki boşluklarda daireler olarak veya bazen enerji bacaları gibi gösterilirler. Farklı çakralarla ilişkilendirilmiş bilimsel ilahi veya sesler, bazı yoga meditasyon uygulamalarında, iyileştirme ve ruhsal gelişim için araç olarak kullanılmaktadır.
Yedi çakranın her birinin, sebep oldukları engellerin ve fiziksel problemlerin doğasına ilişkin belirli psikolojik ve metafiziksel fonksiyonlarının olduğu söylenmektedir.
- Temel/kök çakra (muladhara): Omurganın en altında bulunan ilk çakra, temel hayatta kalma ve böbrek üstü bezleri ile bağlantılıdır. Kırmızı rengiyle ve toprak elementiyle ilişkilendirilmektedir.
- İkinci çakra (svadisthana): Genital bölgenin tamamında yer aldığı düşünülen bu çakra cinsellikle ve üreme sistemiyle bağlantılıdır. Turuncu renkle ve su elementiyle ilişkilendirilir.
- Üçüncü çakra (manipura): Göbek kısmında bulunan bu çakra pankreas ve karın boşluğu ile bağlantılıdır. Sarı renkle, ateş elementiyle ve dünyadaki güçle ilişkilendirilir.
- Kalp çakrası (cnahata): Kalple ve bağışıklık sistemiyle bağlantılı olan dördüncü çakranın, sevgi merkeziyle ve tutkuyla ilişkili olduğu söylenmektedir. Yeşil renkle ve hava elementiyle ilişkilendirilir.
- Boğaz çakrası (visuddha): Boğaz bölgesinde yer alan beşinci çakra, tiroit bezi, mavi renk ve iletişimle ilişkilendirilir.
- Kaş/alın çakrası (ajna): Aynı zamanda "Üçüncü Göz” olarak da bilinen altıncı çakranın alın kısmında yer aldığı söylenmektedir. Hormonal üretim, çivit mavisi rengi ve sezgi ile ilişkilendirilmektedir.
- Taç çakra (saha srara): Kafatasının en üstünde bulunan yedinci çakra, yüksek ruhsal bilinçlilik, kozalaksı bez ve mor rengiyle ilişkilendirilir.