Çocuklarda Karın Ağrısı ve Alternatif Tedavisi

Çocuklar büyüdükçe bile karın ağrısı sık görülen bir şikayet olmaya devam eder.

Çocuklar büyüdükçe bile karın ağrısı sık görülen bir şikayet olmaya devam eder. Karın ağrıları genellikle duygusal sebeplerle veya gıdayla ilgili nedenlerden görülür. Daha büyük çocuklarda ilk bakılması gereken şey duygusal durumlarıdır. Çocuklarda karın bölgesindeki ağrıların %90’ının organın gördüğü bir zarardan değil işleviyle ilgili olduğu belritilmektedir. Zaman zaman üst solumun yollarında bir enfeksiyon olursa çocuk mukus ve balgam yutmaktan dolayı karın ağrısı yaşamaya başlayabilir.

Yeme alışkanlıkları karın ağrılarına katkı yapabilir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da yemek çok hızlı yenirse, hareket halinde yenirse hazımsızlık görülebilir. Aşırı miktarda katkı maddesi, şeker, tuz ve yağ içeren gıdalar sindirimi huzursuz edebilir. Gıda alerjileri ve intoleransları da göz önüne alınmalıdır.

Eğer karın ağrısına, kusma, ishal, iştah kaybı, kiloda değişim, ateş, dışkıda kan, idrar sırasında ağrı gibi başka belirtiler eşlik ediyorsa doktora kesinlikle görünmek gerekir. Ayrıca ebeveynlerin karın ağrısının illa karındaki bir probleme işaret etmediğini bilmesi gerekir. Problem vücudun başka bir yerinde olabilir.

Ayurvedik Tıp: Rezene ve anason çayları saatte bir çorba kaşığı miktarında alınabilirler. Asafetida bitkisi karın ağrısı yaşayan çocuklar tarafından oral yolla alınabilir. Reçete için bir Ayurvedik doktora görünmek gereklidir.

Geleneksel Çin Tıbbı: Bir Çin tıbbı doktoru karın ağrısının soğuk algınlığı veya grip gibi bir hastalıktan mı kaynaklandığını anlayacak sonra gerekli bitkileri reçete edecektir. Kolik için uygulanan yöntemler daha büyük çocukların genel karın problemlerinde kullanılabilir. Çocuğun baş parmağı ve işaret parmağı arasındaki bağlantıya akupresür uygulamak ve buraya masaj yapmak önerilir. Göbek deliğinden çocuğun dört parmağı kadar yukarısı da faydalı bir akupresür noktasıdır. Buraya ve omurgada karşılık gelen bölgeye nazikçe masaj yapmak rahatlama sağlayabilir. Ayrıca zencefil, rezene, biraz limon kabuğu, biraz yeşil soğan kaynatılıp soğutularak yapılan çay çocuğa içirilirse faydalı olur.

Homeopati: Kolik için kullanılan çareler, daha büyük çocuklarda karın ağrısı için faydalı olur. Chamomilla, Colocynthis, Nux vomica, Magnesium phosphorica gibi homeopatik formüller önerilir.

Bitkisel Tıp: Çocuk ne kadar büyükse bitkisel tedavilere verdiği cevap o kadar azalabilir. Dere otu tohumları ve suyla yapılan bir infüzyonun içilmesi faydalı olabilir. Rezene tohumları ve papatya da koliki iyileştirdiği bilinen bitkilerdendir. Bunlar faydalı olmazsa papatya, nane, oğulotu, anason bitkiler kullanılabilir. Bunlar da işa yaramazsa karın ağrısının sebebi enfeksiyon veya ishal olabilir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye